Jay Leno, acţionat în judecată după o glumă religioasă nesărată

Realizatorul american de televiziune Jay Leno a fost acţionat în instanţă după ce a făcut "comentarii rasiste" cu privire la un templu al religiei sikh, Templul de Aur din Amritsar (India).

RomaniaTV.net
25 ian. 2012, 13:57
Jay Leno, acţionat în judecată după o glumă religioasă nesărată

Într-o emisiune recentă, Leno prezenta acest templu ca fiind casa de vacanţă a lui Mitt Romney, unul dintre candidaţii la învestitura republicană pentru alegerile prezidenţiale din SUA. Romney a fost vizat de întrebări referitoare la averea sa, iar credincioşii sikh sunt nemulţumiţi că templul a fost prezentat ca un loc al bogaţilor, relatează BBC News Online.

Randeep Dhillon, un american de origine indiană, l-a acţionat în instanţă marţi pe Leno considerând că glumele sale „îi expun pe reclamant, pe credincioşii sikh şi religia lor la ură, dispreţ, ridicol şi calomniere pentru că prezintă eronat cel mai sfânt templu al religiei sikh ca o staţiune de vacanţă” deţinută de persoane de altă religie.

Jay Leno nu a făcut nici un comentariu privind acest subiect.

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american, Victoria Nuland, consideră că libertatea de exprimare este strict apărată de Constituţia americană. „Sper că (Leno) va aprecia faptul că noi considerăm comentariile lui ca fiind protejate constituţional în Statele Unite şi care, sincer, au o tentă satirică” , a declarat ea. Ea a mai menţionat că Statele Unite au un respect absolut pentru cetăţenii Indiei, inclusiv pentru reprezentanţii religiei sikh, şi că preşedintele Barack Obama a fost primul preşedinte care a sărbătorit ziua de naştere a fondatorului acestei religii, Guru Nanak, la Casa Albă.