Jimmy Cobb, bateristul celebrului jazzman Miles Davis, a murit

Legendarul baterist de jazz Jimmy Cobb, care a cântat alături de regretatul Miles Davis, a pierdut lupta cu cancerul pulmonar, la vârsta de 91 de ani, relatează The Guardian şi contactmusic.com.

RomaniaTV.net
26 mai 2020, 06:34
Jimmy Cobb, bateristul celebrului jazzman Miles Davis, a murit

Jimmy Cobb a fost ultimul membru rămas în viaţă al grupului lui First Great Quintet/Sextet şi a cântat pe albumul emblematic al celebrului jazzman ”Kind of Blue”, lansat în 1959, pe vremea când avea 30 de ani.

Potrivit NPR, soţia lui Cobb, Eleana Tee Cobb, a confirmat că muzicianul – pe numele complet Wilbur James Cobb – a pierdut duminică lupta cu boala de care suferea şi a decedat în locuinţa din Manhattan, înconjurat de familie.

Saxofonistul jazz Lee Konitz, răpus de Covid-19

”A fost o persoană specială şi neobişnuită – un muzician înzestrat cu talent natural, ca un atlet. Şi o fiinţă umană înzestrată cu o personalitate bună, veselă”, a declarat soţia artistului pentru New York Daily News. ”A cântat în toată lumea. A fost plin de viaţă până la sfârşit”, a adăugat ea.

Dincolo de colaborarea sa cu Miles Davis – care a murit de pneumonie, la vârsta de 65 de ani, în 1991 – Cobb a cântat cu alte nume mari din jazz, precum Billie Holiday, Dinah Washington, Pearl Bailey, Dizzy Gillespie sau Sarah Vaughan.

Cobb a fost afectat de probleme de sănătate în ultimii doi ani, iar fiica sa, Serena, a înfiinţat o pagină pe platforma GoFundMe la începutul acestui an pentru a strânge fondurile necesare tratamentului tatălui ei, contul ajungând la donaţii în valoare de 100.000 de dolari.

Anul trecut, muzicianul născut în Washington D.C. – care a fost inclus în Hall of Fame a Percussive Arts Society (PAS) în 2011 – a dezvăluit de ce a ales să devină baterist. ”M-am gândit că ar fi ceva ce aş vrea să fac. Iar când am învăţat îndeajuns de mult mi-am dat seama că asta vreau să fac pentru tot restul vieţii”.

Cunoscutul baterist jazz Jack DeJohnette, în vârstă de 77 de ani, i-a adus un omagiu lui Cobb, despre al cărui har a scris că ”l-a uluit”.

”Cele mai profunde condoleanţe familiei marelui Jimmy Cobb. Jimmy m-a uluit cu interpretarea lui de pe ‘Kind of Blue’ al lui Miles Davis şi de atunci am fost fanul lui. Jimmy a lăsat o moştenire muzicală uimitoare, care nu va dispărea niciodată”, a transmis DeJohnette.