Jinga: România este FURNIZOR de SECURITATE în regiune, cu o armată la cele mai ridicate standarde

România este un furnizor de securitate în regiune şi armata sa operează la cele mai ridicate standarde de profesionalism ale NATO, protejând comunitatea noastră democratică europeană a valorilor, susţine ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, într-un articol publicat luni în Huffington Post, cu ocazia Zilei Armatei Române, sărbătorită la 25 octombrie, potrivit Agerpres.

27 oct. 2014, 17:22
Jinga: România este FURNIZOR de SECURITATE în regiune, cu o armată la cele mai ridicate standarde

În opinia diplomatului român, proximitatea graniţei estice a spaţiului euro-atlantic face din România atât un paznic, cât şi un deschizător strategic de drumuri. ”România este acum repoziţionată pe tabla de şah a lumii în concordanţă cu locaţia sa geostrategică”, adaugă Jinga.

El aminteşte că în urmă cu 70 de ani, la 25 octombrie 1944, armata română a eliberat oraşul Carei din nord-vestul României, ceea ce a însemnat eliberarea completă a nord-vestului Transilvaniei de administraţia străină impusă prin Dictatul de la Viena din 1940 arbitrat de Germania nazistă şi Italia fascistă.

”În toamna lui 1940, România era complet izolată pe arena internaţională. Principalii săi aliaţi din perioada interbelică erau Franţa şi Marea Britanie, dar în iunie 1940 Franţa a capitulat, iar Marea Britanie era sub asediu. Pe 26-27 iunie, guvernul român a fost forţat să accepte ultimatumurile sovieticilor şi a permis Moscovei să preia Basarabia şi Bucovina de Nord, ambele provincii istorice româneşti care s-au realipit Regatului României după Primul Război Mondial, în aplicarea principiului autodeterminării proclamat de preşedintele de atunci al SUA Woodrow Wilson”, scrie Ion Jinga în articolul său, informează Agerpres.

Citeşte şi Ambasadorul român la Londra: Românii AU TOT DREPTUL să călătorească şi să muncească în statele UE

Dintre cei 538.500 de militari români care au luptat contra puterilor Axei în 1944-1945, circa 167.000 au fost ucişi, răniţi sau daţi dispăruţi, o contribuţie care plasează România pe poziţia a patra, după Uniunea Sovietică, SUA şi Marea Britanie în victoria contra fascismului.

”25 octombrie este astfel Ziua Armatei Române. Este şi ziua de naştere a Regelui Mihai. Maiestatea Sa are acum 93 de ani şi continuă să fie un simbol al onoarei, demnităţii şi dragostei pentru ţara sa. Se spune că generalii care au condus ofensiva militară în octombrie 1944 au amânat cu o zi eliberarea localităţii Carei pentru a oferi victoria aniversării Regelui”, mai scrie ambasadorul Ion Jinga în articolul său.