Joe Biden a ameninţat Rusia cu distrugerea Nord Stream 2. „Promit că vom putea face asta”

Gazoductul rusesc Nord Stream 2 va înceta să mai existe dacă Federația Rusă „invadă” teritoriul Ucrainei, a declarat de președintele american Joe Biden, la o conferință de presă care a urmat discuțiilor cu cancelarul german Olaf Scholz.

08 feb. 2022, 08:48
Joe Biden a ameninţat Rusia cu distrugerea Nord Stream 2. „Promit că vom putea face asta”

„Dacă Rusia invadează (Ucraina), asta înseamnă că tancuri şi trupe trec graniţa cu Ucraina, din nou. Atunci nu va mai exista Nord Stream 2. Îi vom pune capăt”, a spus Joe Biden despre această conductă de gaze care leagă Rusia de Germania şi care a fost deja construită, dar nu a fost dată încă în exploatare. „Promit că vom putea face asta”, a adăugat preşedintele SUA, după ce a fost întrebat cum va stopa proiectul.

În cadrul conferinţei de presă comune, cancelarul german, presat cu întrebări pe această temă, nu a fost la fel de explicit.

Statele Unite şi Germania sunt „absolut unite” în privinţa sancţiunilor care vor fi impuse Rusiei în cazul în care ar ataca vreodată, a asigurat Olaf Scholz, fără a menţiona Nord Stream 2. În opinia sa, însă, nu toate măsurile de represalii posibile ar trebui „puse pe masă” de la început.

Citeşte şi Financial Times: Vladimir Putin i-a promis lui Emmanuel Macron că nu va ataca Ucraina. Rusia îşi va retrage mii de militari din Belarus

Proiectul Nord Stream 2 a cântărit mult asupra relaţiilor dintre Washington şi Berlin în ultimii ani, dar a căpătat o importanţă deosebită odată cu escaladarea tensiunilor în criza ucraineană.

Statele Unite au susţinut de la început că această infrastructură oferă Moscovei o pârghie energetică şi strategică prea importantă. Joe Biden a fost însă convins anul trecut de fostul cancelar german Angela Merkel să nu impună sancţiuni în cazul acestui proiect controversat.

Citeşte şi Europa se confruntă cu „cel mai periculos moment” pentru securitatea sa de la încheierea Războiului Rece, spune şeful diplomaţiei europene