Joe Biden dă asigurări Ucrainei că nu o abandonează în războiul cu Rusia. Ajutorul militar și financiar pentru Kiev va continua

Președintele SUA, Joe Biden, a promis Ucrainei că SUA nu o abandonează în războiul cu Rusia. "Nu ne vom sustrage", a punctat liderul american.

02 oct. 2023, 08:44
Joe Biden dă asigurări Ucrainei că nu o abandonează în războiul cu Rusia. Ajutorul militar și financiar pentru Kiev va continua

Declarațiile lui Joe Biden vin în contextul în care un ajutor financiar pentru Kiev a fost eliminat ca un compromis între republicani şi democraţi pentru a se evita încetarea finanţării guvernului american, şi a cerut elaborarea unui act legislativ separat pentru ajutorul financiar destinat Ucrainei.

„Vreau să asigur aliaţii SUA, poporul american şi poporul ucrainean că pot conta pe sprijinul nostru. Nu ne vom sustrage”, a promis Biden într-o intervenţie televizată.

Citește și Alertă de drone la graniţa cu Ucraina. Noi mesaje Ro-Alert la Tulcea şi Galaţi. Radarele MApN au detectat o posibilă încălcare a spaţiului aerian românesc

„Sper că amicii mei din partea cealaltă îşi vor respecta cuvântul de a sprijini Ucraina. Au spus că vor susţine Ucraina într-un vot separat” privind ajutorul financiar destinat acestei ţări, a adăugat Biden, făcând referire la republicani.

„Nu putem, în nicio circumstanţă, să permitem întreruperea sprijinului american pentru Ucraina”, a insistat el în mesajul ce a mai cuprins alte apeluri către congresmenii democraţi şi republicani, cărora le-a cerut să „înceteze jocurile” politice, să „nu piardă vremea” şi să convină pentru SUA „un acord bugetar pe un an”.

Un compromis de ultim moment între democraţi şi republicani a permis sâmbătă evitarea unui „shutdown”, respectiv oprirea finanţării administraţiei federale a SUA, fiind votată o măsură care permite continuarea acestei finanţări pentru încă 45 de zile. Înţelegerea prevede anularea unui ajutor financiar suplimentar de şase miliarde de dolari pe care Administraţia preşedintelui Joe Biden planificase să-l acorde Ucrainei.

Citește și Noi reguli în școlile din Italia. Sunt vizați și mii de elevi români