Joe Biden, despre provocările lumii de azi: pandemia, războaiele cibernetice şi schimbările climatice

În primul său discurs în fața Adunării Generale a ONU în calitate de președinte al SUA, Joe Biden a spus că e necesară cooperarea între aliați, pentru că "lumea se confruntă cu un deceniu decisiv". „Bombele și gloanțele” nu ne pot apăra împotriva pandemiei de Covid-19 sau a variantelor sale viitoare, a spus Biden

21 sept. 2021, 21:34
Joe Biden, despre provocările lumii de azi: pandemia, războaiele cibernetice şi schimbările climatice

Preşedintele Joe Biden a apărat, într-un discurs susţinut marţi la ONU, retragerea haotică a SUA din Afganistan, afirmând că a fost un pas necesar pentru a îndrepta atenţia politicii americane către provocările globale pe care le reprezintă sistemele anti-democratice, pandemia de COVID-19 şi schimbarea climatică, relatează Reuters.

„Am încheiat 20 de ani de conflict în Afganistan şi, odată ce încheiem o eră de război neobosit, începem o nouă eră de diplomaţie neobosită”, a spus Biden, în prima sa apariţie în calitate de preşedinte al SUA la Adunarea Generală a ONU.

Criticat după retragerea din Afganistan, Biden a jurat să apere interesele naţionale ale SUA, dar a spus că „misiunea trebuie să fie clară şi realizabilă”, iar armata americană „nu trebuie folosită ca răspuns la orice problemă pe care o vedem în lume”.

Biden a sperat să prezinte o argumentaţie convingătoare că SUA rămân un aliat de încredere pentru partenerii lor din întreaga lume, după anii de politici de tip „America First” ale predecesorului său Donald Trump, comentează Reuters.

Biden a spus că lumea se confruntă cu un deceniu decisiv şi că abordarea unei varietăţi de provocări „va depinde de abilitatea noastră de a recunoaşte umanitatea noastră comună”.

Papa Francisc: „Sunt încă în viaţă, deşi unele persoane m-au vrut mort!”

El a spus că „în loc să continuăm să luptăm războaiele trecutului, ne îndreptăm privirea” spre provocări precum pandemia globală, răspunzând schimbării climatice, ameninţării cibernetice şi schimbării „dinamicii globale a puterii”.

Washingtonul „va anunţa angajamente suplimentare” pentru a stimula vaccinarea în ţările mai puţin avansate miercuri, în cadrul unui summit virtual pe care îl organizează, a spus Joe Biden în discursul susţinut în faţa Adunării Generale a ONU, potrivit AFP.

Klaus Iohannis și prima doamnă au ajuns „în stil” la New York. Imagini cu aeronava de lux a președintelui FOTO

Preşedintele american a promis, de asemenea „dublarea din nou” a cuantumului ajutorului internaţional acordat de SUA ţărilor mai puţin avansate pentru a face faţă schimbării climatice, fără a preciza despre ce sumă este vorba.

 

Şeful statului american a promis totodată ”o dublare, din nou”, a sumei ajutoarelor internaţionale pe care Statele Unite le acordă ţărilor mai puţin dezvoltate, în lupta împotriva modificărilor climatice, însă fără să precizeze suma. Joe Biden a anunţat o distribuire a acestor ajutoare în cadrul instituţiilor multilaterale, dispreţuite de către predecesorul său, Donald Trump.


loading...