Joe Biden, primul discurs după falimentul Silicon Valley Bank: „Sistemul bancar este solid”

Joe Biden a oferit prima reacție după falimentul Silicon Valley Bank (SVB). Președintele SUA e de părere că americanii nu au motive de îngrijorare, pentru că „sistemul bancar este solid". 

13 mart. 2023, 16:57
Joe Biden, primul discurs după falimentul Silicon Valley Bank: „Sistemul bancar este solid”

Cetățenii din SUA nu trebuie să se panicheze după falimentul Silicon Valley Bank, a avertizat liderul de la Casa Albă.

„Depozitele voastre vor fi acolo când aveți nevoie de ele. Micile afaceri din întreaga țară care au depozite la aceste bănci pot răsufla mai ușurate știind că își vor putea plăti muncitorii și facturile”, a dat asigurări liderul de la Casa Albă.

Potrivit președintelui SUA, pierderile înregistrate în urma prăbușirii Silicon Valley nu vor fi suportate de contribuabilii americani. Aceste pierderi vor fi acoperite din fondurile de asigurări.

„Voi cere Congresului și autorităților de reglementare bancară să întărească regulile pentru bănci pentru a face acest tip de faliment bancar mai puțin probabil în viitor”, a mai transmis președintele SUA.

Joe Biden a ieșit cu delcarații după ce Signature Bank, instituție americană care avea relații puternice cu companii din crypto, a fost închisă duminică de autoritățile americane, pe fondul cererii prea mari de retrageri ale deponenților.

Continuă turbulențele în SUA, cu efecte amplificate pentru Europa și România

 

Falimentul Silicon Valley reprezintă al doilea cel mai mare faliment al unei bănci de retail din SUA. Banca americană se specializase în finanțarea start-up-urilor. Aceasta devenise a 16-a cea mai mare bancă americană în funcție de active: la finalul anului 2022 deținea active în valoare de 209 miliarde de dolari și aproximativ 175,4 miliarde de dolari în depozite.

Între timp, americanii așteaptă în această săptămână decizii majore de la Federal Reserve (FED). Jerome Powell va anunța o majorare de 0,25%-0,50% a dobânzii de referință, potrivit specialiștilor.

Potrivit raportului de săptămâna trecută, rata șomajului a ajuns în februarie 2023 la 3,6%, de la 3,4% în luna precedentă. În februarie se raportase cel mai redus nivel al șomajului din ultimii 53 de ani, ceea ce anunța, implicit, o lipsă de optimism în privința scăderii ratei inflației.

Totuși, ținta rămâne revenirea la o rată a inflației de 2%, potrivit lui Jerome Powell. Totuși, oficialul FED a lăsat de înțeles în Congres că recesiunea nu va putea fi evitată.

În SUA, inflația a ajuns la 6%, în timp ce în România este de aproape 16%.