Joe Biden a vorbit la telefon cu Vladimir Putin şi i-a propus o întâlnire pe „teren neutru”. Întrevederea va avea loc în câteva luni

Preşedintele american Joe Biden i-a propus marţi omologului său rus Vladimir Putin, în cursul unei convorbiri telefonice, organizarea unei întâlniri la nivel înalt într-o terţă ţară în următoarele luni pentru a clădi o relaţie stabilă şi previzibilă cu Rusia, a anunţat Casa Albă.

13 apr. 2021, 20:07
Joe Biden a vorbit la telefon cu Vladimir Putin şi i-a propus o întâlnire pe „teren neutru”. Întrevederea va avea loc în câteva luni

Joe Biden a subliniat cu ocazia convorbirii cu Putin ‘angajamentul de neclintit’ al SUA faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei şi şi-a exprimat ‘îngrijorarea faţă de acumularea neaşteptată de trupe ruse în Crimeea ocupată şi la frontiera ucraineană’, chemând Rusiei să dezamorseze tensiunile, conform unui comunicat al Casei Albe.

Biden, potrivit comunicatului, a menţionat de asemenea că Statele Unite vor acţiona cu ‘fermitate’ pentru a-şi apăra interesele naţionale, ca răspuns la acţiunile Rusiei, cum ar fi intruziunile cibernetice sau ingerinţele electorale.

Cu toate acestea, preşedintele american a asigurat că doreşte ‘să clădească o relaţie stabilă şi previzibilă cu Rusia, conform intereselor naţionale’, a adăugat Casa Albă, evocând necesitatea continuării ‘dialogului strategic’ cu privire la controlul armamentelor sau în probleme de securitate.

Citeşte şi Joe Biden a amuzat tot internetul! Liderul SUA a căzut de trei ori în câteva secunde, în timp ce urca spre Air Force One

El a propus un summit într-o ţară terţă în următoarele luni pentru a discuta o serie întreagă de subiecte„, a indicat Casa Albă, citată de CNN, fără să spună dacă preşedintele rus a acceptat oferta.

Această convorbire telefonică este prima între cei doi şefi de stat, după ce în urmă cu o lună Joe Biden, într-un interviu pentru ABC, întrebat dacă îl consideră pe Putin ‘criminal’, a răspuns afirmativ. Acest lucru a provocat un scandal diplomatic între Moscova şi Washington, Rusia rechemându-şi ambasadorul din SUA pentru consultări.

Citeşte şi Joe Biden a stârnit un conflict diplomatic de proporţii prin ameninţările la adresa lui Vladimir Putin. Rusia şi-a rechemat de urgenţă ambasadorul de la Washington


loading...