Iohannis: Nimeni nu-i poate opri pe moldoveni să facă reunificarea, dacă o doresc

Dacă cetăţenii Republicii Moldova nu doresc reunificarea, nimeni nu îi poate forţa, iar dacă o doresc, nimeni nu îi poate opri să o facă, aceasta fiind consecinţa ultimă a relaţiei speciale dintre România şi Republica Moldova, a declarat, luni, preşedintele PNL, Klaus Iohannis.

RomaniaTV.net
29 sept. 2014, 17:26
Iohannis: Nimeni nu-i poate opri pe moldoveni să facă reunificarea, dacă o doresc

Candidatul Alianţei Creştin-Liberale (ACL) la alegerile prezidenţiale, Klaus Iohannis, a arătat că există două tipuri de declaraţii publice în România privind Republica Moldova: unul legat de angajamentul ferm al Bucureştiului de a sprijini Chişinăul în drumul său european, iar un al doilea care merge pe ideea reunificării celor două state. În opinia liderului liberal, ar fi „o eroare” ca aceste două tipuri de declaraţii să fie considerate contradictorii.

„Avem, în acest moment, ca proiect politic asumat unanim – Preşedinţie, Guvern, Parlament – ideea de sprijin european pentru Chişinău. A pune reunificarea împotriva integrării e greşit şi inutil. Reunificarea este alternativa pe care doar Bucureştiul o poate oferi şi doar Chişinăul o poate accepta şi beneficia de ea”, a spus Iohannis.

Liderul liberal a precizat că bătălia politică internă nu trebuie să împiedice elitele României să gândească relaţia cu Republica Moldova, „în perspectivă post sau neelectorală”.

„Preşedintele României va trebui să aibă un rol determinant în acest proces”, a adăugat Iohannis.

El a arătat, totodată, că există o comuniune de limbă, istorie, civilizaţie şi cultură care face din relaţia României cu Republica Moldova un episod unic la nivel european.

„Indiferent de culoarea politică a guvernării de la Bucureşti, România are o datorie faţă de cetăţenii de dincolo de Prut, derivată tocmai din această relaţie specială”, a conchis liderul PNL.

Candidatul ACL la alegerile prezidenţiale, Klaus Iohannis, şi-a lansat, luni, la Palatul Parlamentului, programul intitulat „România lucrului bine făcut”.


loading...
Partenerii noștri