John Kerry: Statele Unite vor reactiva opţiunea militară dacă Iranul nu va respecta acordul nuclear

Publicat: Joi, 23 Ianuarie 2014 22:12 // Actualizat: Joi, 23 Ianuarie 2014 22:12 // Sursa: romaniatv.net

Statele Unite vor reactiva posibilitatea utilizării "opţiunii militare" în cazul în care Iranul nu va respecta termenii acordului preliminar în domeniul nuclear, afirmă secretarul de Stat american, John Kerry, într-un interviu acordat postului Al-Arabiya.

"Încălcarea de către Iran a acordului preliminar în domeniul nuclear va readuce pe agendă opţiunea militară", a spus Kerry. "Iranul va fi judecat după fapte, nu după vorbe", a dat asigurări şeful diplomaţiei Statelor Unite.

Statele Unite şi Uniunea Europeană au suspendat, timp de şase luni, o serie de sancţiuni economice impuse Iranului, după ce regimul de la Teheran a sistat activităţi nucleare sensibile, în conformitate cu acordul nuclear preliminar încheiat cu Grupul P5+1 (SUA, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania). Organizaţia Iraniană pentru Energie Atomică (OIEA) a anunţat suspendarea activităţilor de purificare a uraniului la nivelul de 20%. Măsura a fost confirmată de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).

Prin Acordul de la Geneva, Iranul s-a angajat - în schimbul unei relaxări a anumitor sancţiuni internaţionale - să limiteze, în următoarele şase luni, îmbogăţirea uraniului la nivelul de 20% la uzinele nucleare de la Natanz şi Fordo, precum şi la reactorul de apă grea de la Arak. Iranul este suspectat de Occident că încearcă să fabrice arme atomice sub paravanul unui program nuclear civil. Regimul islamist de la Teheran neagă acuzaţiile.

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a denunţat acordul nuclear preliminar cu Iranul, avertizând că acest document nu va împiedica regimul islamist de la Teheran să fabrice arme atomice. Netanyahu a ameninţat că Israelul îşi rezervă dreptul de a interveni militar pentru a opri Iranul să se doteze cu arme nucleare.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8747
RON
29 Oct
noapte 10 °
zi 14 °
Ultimele joburi adaugate
24 H