Iranul va înceta timp de şase luni ANUMITE activităţi NUCLEARE CONTROVERSATE

Perioada de şase luni de încetare a anumitor activităţi nucleare controversate ale Iranului, prevăzută de acordul de la Genava, va începe la sfârşitul lui decembrie sau la începutul lui ianuarie, a anunţat vineri reprezentantul iranian la AIEA, relatează AFP.

RomaniaTV.net
29 nov. 2013, 18:07
Iranul va înceta timp de şase luni ANUMITE activităţi NUCLEARE CONTROVERSATE

„Preconizăm că vom începe să aplicăm măsurile adoptate de cele două părţi la sfârşitul lui decembrie sau începutul lui ianuarie”, a declarat Reza Najafi în cadru reuniunii Consiliului guvernatorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), informează Mediafax.

Citeşte şi Avertisment dur al Israelului: ar putea urma un dezastru nuclear

Acordul interimar de la Geneva, încheiat duminică între Teheran, cei cinci reprezentanţi permanenţi în Consiliu de Securitate al ONU şi Germania este valid timp de şase luni. El vizează să conducă la încheierea unui acord global în decurs de un an.

Citeşte şi 22 de ţări sunt capabile să declanşeze un atac nuclear

În schimbul unei suspendări parţiale a sancţiunilor internaţionale împotriva Teheranului, acordul prevede oprirea de către Iran a activităţilor de îmbogăţirea uraniului la un nivel de peste 5% timp de şase luni, suspendarea lucrărilor de construire a reactorului cu apă grea de la Arak – care ar putea produce plutoniu necesar fabricării unei bombe nucleare – şi un acces sporit al inspectorilor internaţionali la instalaţii sensibile.

AIEA va juca un rol-cheie în verificarea aplicării acestui acord. „Discuţii preliminare” pe această temă au avut deja loc cu Agenţia ONU, a anunţat Najafi.