Joia Mare 2024. Motivul pentru care nu este bine să dormi în această zi. Pedeapsa Joimăriţei

În Joia din Săptămâna Patimilor, a avut loc Cina cea de Taină, în timpul căreia Hristos a spălat picioarele ucenicilor Săi, a instituit Taina Împărtășaniei și I-a anunțat pe apostoli că printre ei se află vânzătorul Său. Tot în această zi, în biserici se pomenesc rugăciunea Mântuitorului din Grădina Ghetsimani și Vânzarea Lui de către Apostolul Iuda pe 30 de arginţi.

01 mai 2024, 16:19
Joia Mare 2024. Motivul pentru care nu este bine să dormi în această zi. Pedeapsa Joimăriţei

Joia Mare 2024. Această zi poartă în popor denumiri precum Joia Patimilor, Joia Neagră sau Joimărița. În această zi, în biserici se săvârşeşte Denia celor 12 Evanghelii.

Acestei zile îi sunt specifice o serie de obiceiuri și tradiții pe care mulţi credincioşi încă le respectă fidel.

Joia Mare 2024. Pedeapsa Joimăriţei

În Joia Mare, la sate, oamenii obişnuiesc să aprindă focul pentru sufletelor celor trecuți în neființă care vin și se așază la streașină, unde stau până în Sâmbăta dinaintea Rusaliilor, potrivit superstitii.ro. Bătrânii spun că, în această zi, nu ai voie să mături pentru că se ridică praful și ajunge în gura morților.

Joia Mare este considerată binefăcătoare pentru morți. Acum se face ultima pomenire a morților din Postul Mare.

Potrivit superstiţiilor, cine doarme în această zi va fi leneş tot anul. Se crede că Joimărița, o zeitate a morţii, le toacă degetele femeilor leneşe. Nici bărbații nu sunt ocoliţi de pedeapsa Joimăriţei dacă au fost leneși și nu şi-au ajutat soţiile la treburile din gospodărie.

Citeste si Rugăciune grabnic ajutătoare care se rostește în fiecare zi din Săptămâna Patimilor. Mila lui Dumnezeu se pogoară asupra celor care se confruntă cu diferite patimi, suferinţe trupeşti sau sufleteşti şi alte necazuri

În mediul rural, pe timp de iarnă se torc lâna, inul, cânepa, apoi, din acestea, se ţes haine. Lucrul trebuie terminat până la Paşti pentru că de Paşti se îmbracă hainele noi. Haina nouă înseamnă haina de vară. Tot până la Joia Mare trebuie ca gardul să fie refăcut, iar gunoiul din gospodărie adunat şi ars.

Joia Mare 2024. Ce se spune despre ouăle înroşite în această zi

Gospodinele ştiu că Joia Mare este dintotdeana dedicată vopsirii ouălor şi pregătirii cozonacilor. Totuşi, cele care, din diverse motive, nu se îndeletnicesc cu aceste activităţi în Joia Mare, o pot face în Sâmbăta Mare. Însă se spune că ouăle înroşite joi nu se strică tot anul.

În plus, există credinţa că ouăle vopsite în Joia Neagră şi mâncate de Paşte apără de necazuri, iar coaja lor, îngropată în pământul păşunilor, apără vitele de deochi.

De asemenea, în Joia Mare se ține post cu mâncare uscată şi este dezlegare la untdelemn.

Citeste si Ce semnificație are fiecare zi din Săptămâna Patimilor și ce trebuie să faci în această perioadă

În unele zone din țară, în această zi se face borşul care va fi, apoi, folosit, la prepararea mâncărurilor pe bază de carne de miel.

De asemenea, în această zi nu se spală haine, căci se crede că lăturile vor ajunge la cei răposaţi în loc de pomană.

Totodată, în această zi nu se trag clopotele bisericilor, ci doar se bate toaca.