Jose Manuel Barroso: Pentru prima dată percepem în Europa o ameninţare la adresa păcii şi stabilităţii

Ucraina are nevoie urgentă de sprijin și, pentru prima dată de foarte mulți ani, Uniunea Europeană percepe o amenințare la adresa păcii și stabilității în Europa, a declarat miercuri președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, într-o conferință de presă susținută la Bruxelles, informează Agerpres. 

RomaniaTV.net
05 mart. 2014, 15:35
Jose Manuel Barroso: Pentru prima dată percepem în Europa o ameninţare la adresa păcii şi stabilităţii

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso și-a exprimat speranța că statele membre vor rămâne unite și profund implicate pe acest subiect, pentru că „miza este mare”, iar acest lucru este înțeles în plan european. Comisia, a spus Barroso, a identificat un pachet de sprijin pentru Ucraina, aceasta este contribuția noastră pentru reuniunea șefilor de stat și de guvern care va avea loc joi și care va duce la un sprijin total de 11 miliarde de euro pentru doi ani.

„Pentru prima dată, după mulți ani, percepem în Europa o amenințare reală la adresa păcii și stabilității pe acest continent. Comisia și sper că și celelalte instituții demonstrează că este posibil să se reacționeze în mod coordonat. (…) Mâine (n.r. joi), la reuniunea extraordinară a șefilor de stat și guvern, convocată de președintele Consiliului European, sperăm că statele membre vor putea sprijini acest pachet și vom avea o reacție clară comună și sper că se va merge mai departe. Pentru că, până la urmă, importantă nu este doar unitatea dintre statele membre și instituții, ci și la nivel internațional unitatea cu partenerii internaționali și instituțiile financiare. Este foarte important să existe o reacție puternică din partea comunității internaționale și a tuturor celor care pot contribui la acest pachet. Până la urmă, este în interesul nostru, al tuturor, nu doar al unei părți a Europei. Cred că există interes să avem pace și stabilitate regională și la nivel global”, a subliniat președintele Barroso.

Citeşte şi Putin: Rusia are opţiunea de a interveni militar în Crimeea. Preluarea puterii în Ucraina, lovitură de stat

„Evenimentele din ultimele zile ne-au impresionat pe toți și ne-au reamintit că nu ne putem baza întotdeauna pe faptul că vom avea pace. Ni s-a reamintit de asemenea că logica învechită a echilibrului de puteri este periculoasă și greșită și că trebuie să o înlocuim cu o logică a cooperării și dialogului, ținând seama întru totul de dreptul internațional. Mesajul nostru a fost și rămâne acela că cetățenii Ucrainei trebuie să-și decidă propriul viitor și asta înseamnă că libertatea și securitatea lor trebuie garantată și că integritatea teritorială a țării trebuie respectată. Prioritatea noastră cea mai mare este să găsim o soluție pașnică la această criză respectând dreptul internațional și să ne asigurăm că măsurile discutate vor fi puse puse în aplicare”, a arătat oficialul CE.

El a subliniat totodată că situația din Crimeea trebuie gestionată prin dialog politic în cadrul Constituției Ucrainei și respectând toate drepturile cetățenilor și comunităților din Ucraina.

Barroso a salutat dialogul direct stabilit între Moscova și Kiev și și-a exprimat speranța că nimeni nu se va opune prezenței unui grup de observatori internaționali în Crimeea. În paralel, potrivit declarației sale, comunitatea internațională ar trebui să se mobilizeze pentru a ajuta Ucraina să-și stabilizeze situația economică și financiară, ceea ce va contribui la rândul său la pacea socială și politică. Comisia Europeană a trimis o misiune pe teren pentru a vedea care sunt nevoile.