Judecătorii au emis mandat de arestare pe numele celui de-al patrulea suspect în furtul de tablouri

Judecătoria Sectorului 5 a emis vineri un mandat de arestare preventivă în lipsă, pentru 30 de zile de la momentul capturării, pe numele celui de-al patrulea suspect vizat în ancheta privind furtul tablourilor de mare valoare de la muzeul Kunsthal din oraşul olandez Rotterdam.

RomaniaTV.net
15 mart. 2013, 16:53
Judecătorii au emis mandat de arestare pe numele celui de-al patrulea suspect în furtul de tablouri

Procurorii DIICOT au cerut, recent, Judecătoriei Sectorului 5 emiterea unui mandat de arestare în lipsă, pentru 30 de zile, pe numele unei a patra persoane suspectate în cazul furtului de tablouri de la muzeul Kunsthal din Rotterdam.

Anchetatorii au solicitat arestarea în lipsă a suspectului, întrucât acesta nu a putut fi găsit până la acest moment, au precizat, pentru agenţia Mediafax, surse judiciare.

Judecătoria Sectorului 5 a admis această propunere, astfel că persoana vizată va fi încarcerată timp de 30 de zile de la momentul la care va fi găsită de organele judiciare.

Site-ul olandez DutchNews.nl a anunţat, joi, că poliţia germană a arestat un suspect în legătură cu furtul de tablouri comis în octombrie în Muzeul Kunsthal din Rotterdam.

Procurorii din Köln susţin că suspectul, în vârstă de 46 de ani, încerca să şantajeze Fundaţia Triton, care deţinea şase dintre tabourile furate. Fundaţia împrumutase tablourile Muzeului Kunsthal pentru o expoziţie.

Anchetatorii români din acest caz au stabilit că tablourile ar fi fost duse după furt în locuinţa din Rotterdam a Nataşei Timofei, în vârstă de 19 ani, originară din Măcin. Tot acolo ar fi fost decupate şi scoase din rame pânzele furate, au declarat pentru Mediafax surse apropiate anchetei.

Nataşa Timofei era iubita lui Radu Dogaru în perioada plănuirii şi comiterii infracţiunii. Pentru a face legătura între româncă şi furtul de tablouri, anchetatorii olandezi au vizionat zeci de ore de înregistrări ale camerelor de supraveghere, au precizat surse apropiate anchetei.

Timofei a fost arestată recent în Olanda, fiind audiată în legătură cu furtul tablourilor de către doi ofiţeri ai Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate şi de un procuror de la DIICOT, au declarat pentru MEDIAFAX oficiali ai Poliţiei Române.

Procuratura olandeză a anunţat că nu va încerca să obţină extrădarea în Olanda a celor trei români arestaţi în cazul furtului de tablouri, însă Nataşa Timofei va fi judecată în această ţară. Poliţia olandeză i-a interogat în România pe cei trei bărbaţi acuzaţi.

În acelaşi dosar a fost arestată şi mama lui Radu Dogaru, Olga Dogaru, pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, după ce anchetatorii au găsit, în urma unor percheziţii în localitatea tulceană Carcaliu, unde locuiesc rude ale suspecţilor în cazul furtului de tablouri de la muzeul Kunsthal din Rotterdam, patru arme de vânătoare.

În 5 martie, procurorii DIICOT şi poliţiştii au descins şi în localitatea Măcin, judeţul Tulcea, unde au făcut percheziţii la casa tinerei arestate în Olanda şi la alte locuinţe, fiind căutate probe pentru găsirea tablourilor furate.

În Măcin au domiciliul Alexandru Bitu şi Eugen Darie, în timp ce al treilea suspect din dosarul furtului de tablouri, Radu Dogaru, este originar dintr-o localitate de lângă Măcin.

Şapte tablouri semnate de Pablo Picasso, Henri Matisse, Claude Monet, Paul Gauguin şi Lucian Freud au fost furate din muzeul Kunsthal din Rotterdam în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012. Operele sustrase sunt „Tête d’Arlequin” de Pablo Picasso, „La Liseuse en Blanc et Jaune” de Henri Matisse, „Waterloo Bridge” şi „Charing Cross Bridge” de Claude Monet, „Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée” de Paul Gauguin, „Autoportrait de Meyer de Haan” şi „Woman with Eyes Closed” de Lucian Freud.

Trei dintre suspecţi – Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie şi Radu Dogaru – au fost reţinuţi de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală, iar în 21 ianuarie, magistraţii Judecătoriei Sectorului 5 au dispus arestarea lor preventivă pentru 29 de zile.

Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie şi Radu Dogaru au fost arestaţi pentru modul organizat în care au acţionat, pentru comiterea acesteia pe teritoriul unui stat străin şi pentru mărimea prejudiciului, aproximativ 18 milioane de euro fiind valoarea de asigurare, arăta instanţa Judecătoriei Sectorului 5 în motivarea deciziei.

Suspecţii voiau să dea foc tablourilor, din cauza situaţiei generate, au spus reprezentanţii DIICOT, precizând că există o interceptare în acest sens. În faţa judecătorilor Tribunalului Bucureşti, care a judecat recursul celor trei, procurorul DIICOT a arătat că Radu Dogaru a afirmat într-o interceptare a sa: „Mai bine nu le mai luam. Ar trebui să le ardem”.

În acest caz a fost reţinut şi asistentul creatorului de modă Cătălin Botezatu, Petre Condrat, pentru tăinuirea unui bun provenit dintr-o infracţiune. Condrat a fost eliberat în 29 ianuarie din arestul Poliţiei Capitalei, după ce a dat declaraţii procurorilor DIICOT.

Şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, a declarat că are certitudinea că, la un moment dat, o parte a tablourilor furate anul trecut de la muzeul Kunsthal din Rotterdam au fost în România.

Surse judiciare au declarat anterior, pentru Mediafax, că tablourile de zeci de milioane de euro furate din Olanda au fost scoase din ramele în care se aflau şi ţinute o perioadă în localitatea Măcin din judeţul Tulcea, „în pungi de un leu”, iar când au vrut să le vândă, hoţii nu au ştiut ce preţ să ceară pe ele.