Judecătorii mai multor tribunale intră în grevă pentru tăierea pensiilor speciale

Publicat: Marţi, 21 Ianuarie 2020 16:08 // Actualizat: Marţi, 21 Ianuarie 2020 17:32 // Sursa: romaniatv.net

Anunţurile de încetare a activităţii magistraţilor au început să curgă din toată ţara în ultimele ore.

UPDATE: Inspecţia Judiciară a emis marţi un comunicat în care arată că proiectul de lege pentru eliminarea pensiilor de serviciu ale judecătorilor şi procurorilor "încalcă brutal principiile independenţei şi inamovibilităţii judecătorilor", garantate de Constituţie, şi mai multe hotărâri ale Curţii Constituţionale.

"Pensia de serviciu nu reprezintă un privilegiu, ci este justificată în mod obiectiv, constituind o compensaţie parţială a inconvenientelor ce rezultă din rigoarea statutului special căruia trebuie să i se supună judecătorii şi procurorii şi care impune obligaţii şi interdicţii pe care celelalte categorii de asiguraţi nu le au, fiindu-le interzise activităţi ce le-ar putea aduce venituri suplimentare, care să le asigure posibilitatea efectivă de a-şi crea o situaţie materială de natură să le ofere după pensionare menţinerea unui nivel de viaţă cât mai apropiat de cel avut în timpul activităţii", se menţionează în comunicatul Inspecţiei Judiciare, care a fost trimis şi  Guvernului României, celor două camere ale Parlamentului, Consiliului Superior al Magistraturii, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi Uniunii Naţionale a Barourilor din România.

UPDATE 2: Curtea de Apel Ploieşti a emis şi ea un comunicat, prin Adunarea Generală a Judecătorilor acestei curţi.

"Abrogarea reglementării legale ce stabileşte acordarea pensiei de serviciu magistraţilor contravine jurisprudenţei Curţii Constituţionale a României ce consacră principiul independenţei judecătorilor, precum şi exigenţelor actuale pe care importate documente internaţionale le exprimă în mod direct cu privire a drepturile acestora, în considerarea importanţei rolului lor în apărarea statului de drept", se arată în comunicatul dat publicităţii marţi de Curtea de Apel Ploieşti.

UPDATE 3: Mai multe instanţe din ţară au anunţat măsura suspendării activităţii. Este vorba, până acum, de: Curtea de Apel Suceava, Curtea de Apel Timiş, Curtea de Apel Cluj, Curtea de Apel Craiova, Curtea de Apel Alba Iulia, Tribunalul Satu Mare, Tribunalul Iaşi.


Magistraţii Tribunalului Bucucreşti şi ai Curţii de apel Bucureşti au decis marţi în adunările generale să îşi suspende activitatea pe termen nedeterminat, începând de miercuri, pentru a protesta împotriva legii prin care pensiile speciale le sunt anulate. Singurii care ar urma, dacă legea e votată şi întră în vigoare, ar fi poliţiştii şi militarii.

Magistraţii se bazează în demersul lor pe o decizie favorabilă lor, dată de Curtea Constituţională, care arată  Magistrații își pierd pensiile speciale, deși au departea lor o decizie a Curţii Constituţionale care arată că modificarea acestora este neconstituțională.

"Adunarea Generală a Judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti, întrunită în şedinţa din 21 ianuarie 2020, la convocarea Secţiei pentru judecători din cadrul CSM: a hotărât, cu unanimitate, că iminenta abrogare a dispoziţiilor legale care consacră pensia de serviciu pentru judecători este de natură a încălca independenţa şi a afecta statutul constituţional al acestora; a hotărât, cu majoritate, suplimentarea ordinii de zi şi suspendarea activităţii de judecată începând cu data de 22 ianuarie 2020 şi până la revenirea celorlalte puteri ale statului asupra demersului de eliminare a pensiei de serviciu a magistraţilor", se arată în comunicatul emis marţi de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti.

loading...
2 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Curtea de Apel grevă magistraţi pensii speciale Tribunalul Bucureşti
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
23 ian 22:15
Răspunde | Votează email 0 email
NEAGOE
FLEGMA PE BREASLA CELOR MAI CORUPTI ROMANI !!!!ROMANCA face spume la gura,,judecatoarea Costiniu NU SPUNE CA REPREZINTA IN ROMANIA CEA MAI CORUPTA CASTA,INDUCE MINCIUNA SI RECLAMA ,,IMPOSIBILITATEA,, ATINGERII DE PENSIILE CELOR CARE SUNT STAT IN STAT...MAGISTRATII -CEI MAI CORUPTI ROMANI PE CELE MAI MARI SALARII SI PENSII..!!!??! SCARBA ASTA ARE TUPEU MAXIM, ESTE VOCALA SI NE CERE SA CREDEM CA MAGISTRATII SUNT MOTORUL EVOLUTIE AL UNEI SOCIETATI...
23 ian 22:14
Răspunde | Votează email 0 email
NEAGOE
FLEGMA PE BREASLA CELOR MAI CORUPTI ROMANI !!!!ROMANCA face spume la gura,,judecatoarea Costiniu NU SPUNE CA REPREZINTA IN ROMANIA CEA MAI CORUPTA CASTA,INDUCE MINCIUNA SI RECLAMA ,,IMPOSIBILITATEA,, ATINGERII DE PENSIILE CELOR CARE SUNT STAT IN STAT...MAGISTRATII -CEI MAI CORUPTI ROMANI PE CELE MAI MARI SALARII SI PENSII..!!!??! SCARBA ASTA ARE TUPEU MAXIM, ESTE VOCALA SI NE CERE SA CREDEM CA MAGISTRATII SUNT MOTORUL EVOLUTIE AL UNEI SOCIETATI...
1
EUR
4.8359
RON
07 Aug
noapte 20 °
zi 37 °
Ultimele joburi adaugate
24 H