Judeţul Mureş, lider la accesarea fondurilor europene

Directorul general al Agenţiei de Dezvoltare Centru, Simion Creţu, a anunţat miercuri, la Târgu Mureş, în cadrul unui seminar de informare privind stadiul implementării POR 2007-2013 la nivelul Regiunii Centru, că judeţul Mureş este lider la accesarea fondurilor europene, cu un grad de absorbţie peste 60%, cu mult peste media regiunii.

RomaniaTV.net
02 apr. 2014, 14:49
Judeţul Mureş, lider la accesarea fondurilor europene

Din judeţul Mureş au fost depuse 251 de proiecte în valoare de 280 de milioane de euro, avem semnate 87 de contracte în valoare de peste 120 de milioane de euro, din care 82 de milioane de la program (POR), mai avem două proiecte pregătite pentru semnare în valoare de 2,14 milioane de euro. Ca să vă daţi seama de procesul de pregătire, noi avem pe lista de rezervă 36 de proiecte evaluate, la care nu mai avem sume disponibile, aceste 36 de proiecte au în jur de 63 de milioane de euro (…) Mai avem în evaluare trei proiecte de 15 milioane de euro şi avem finalizate 54 de proiecte în valoare de 31,5 milioane. Sumele plătite în avans sunt de peste 12 milioane de euro, iar rambursările – ceea ce înseamnă sume făcute pe situaţii de lucrări, adică totul în regulă – sunt în valoare de 42,7 milioane de euro. Deci Mureşul aşa luat la grad de absorbţie este peste 60% (în regiune e 50%), deci în Mureş e mai mult comparativ cu media regiunii – indicatorii sunt dinamici, dar diferenţa este consistentă şi se vede că a existat o preocupare„, a declarat Simion Creţu, potrivit Agerpres.

Directorul ADR Centru a precizat că şi Regiunea de Dezvoltare Centru stă foarte bine la nivel naţional şi că dacă la sfârşitul anului 2013 absorbţia la nivelul României este peste 35%, Regiunea Centru a depăşit 50% la începutul anului.

În 2007 când însemna primul ciclu pentru România ca nou stat membru se spunea că fondurile alocate sunt puţine. Fondurile au fost foarte puţine, dar nu am reuşit să le luăm nici pe cele pe care le avem la dispoziţie. La sfârşitul anului absorbţia la nivelul României era undeva la 33%, iar acum este peste 35% la finele lunii februarie. Noi, în regiune, avem o absorbţie mai mare, aproape la 50%. Am depăşit 50% la începutul anului, dar am mai primit nişte sume care nu sunt încă utilizate şi a scăzut astfel absorbţia cu două procente. Programul Operaţional Regional este un program care merge„, a mai susţinut Simion Creţu.

CITEŞTE ŞI: Guvernul a aprobat un împrumut de 900 milioane lei pentru plata beneficiarilor de fonduri europene