Jumările de porc, sănătate curată. Beneficiile neştiute pe care acest aliment nelipsit de pe masa de sărbători a românului le are asupra sănătăţii

De pe mesele românilor iubitori de carne de porc nu lipsesc, de obicei, jumările. Puţini sunt, însă, cei care ştiu că acest preparat nu este doar delicios, dar şi sănătos. Chiar medicii sunt cei care o spun.

15 nov. 2022, 17:11
Jumările de porc, sănătate curată. Beneficiile neştiute pe care acest aliment nelipsit de pe masa de sărbători a românului le are asupra sănătăţii

Jumările de porc conţin grăsimi monosaturate, care sunt foarte sănătoase şi chiar necesare organismului. Acest tip de grăsimi nu cresc nivelul colesterolului şi protejează pe termen lung inima.

Nu conțin cabohidrați, ceea ce le face să fie ideale pentru dietele scăzute în carbohidrați, dar nici nu conțin anumite vitamine sau minerale.

Beneficiile pentru sănătate ale jumărilor de porc

Întrețin masa musculară și ajută la refacerea oaselor

Grăsimile monosaturate conţinute de acest preparat reglează tensiunea arterială și ajută celulele nervoase. În plus, acidul arahidonic stimulează imunitatea. Mai mult, jumările sunt recomandate pentru refacerea oaselor și a masei musculare, grație colagenului conținut. Totuşi, de un singur aspect trebuie ţinut cont atunci când le consumi: nu le adăuga sare pentru că oricum conţin o cantitate uriaşă de sodiu.

Combat efectele fumatului

Seleniul, element pe care jumările îl conţin din belşug, combate efectele fumatului. Mai mult, jumările ajută și la tratarea durerilor de dinți. În acest scop, câteva jumări se aplică pe măseaua sau dintele care dor şi se ţin în jur de un sfert de oră. Durerea dispare ca prin minune.

Citeste si De ce trebuie să pui cartofi în jumările de porc făcute la tuci. Toate gospodinele trebuie să încerce acest truc!

Combat mahmureala

Jumările pot fi folosite și pentru a scapă de mahmureala. După o noapte grea, scăldată în alcool, o porţie de jumări este mană cerească. Grăsimea din ele va absorbi rapid alcoolul din organism și, în scurt timp, te vei simți mai bine.

Cum să faci jumări crocante și untură limpede

Primul pas este să ai slănină curată și albă. Feliile trebuie să fie de două-trei degete grosime. Hălcile de slănină trebuie să conțină fragmente subțiri de carne și să aibă un miros proaspăt și dulce. Ai grijă şi la oalele folosite, pentru că slănina trebuie prăjită câteva ore și multe bucățele se lipesc de fundul oalei. Evită oalele moderne din teflon sau inox. Îți trebuie o oală de tablă, cu fund dublu, sau o cratiță zdravănă, cum aveau bunicile. Sau, cel mai bun, ar fi un ceaun sau o tigaie din fontă.

La final, ține cont că oala folosită trebuie curățată cu buretele de sârmă de grăsimea lipită.

Citeste si Slănina: Cât de sănătos este acest deliciu culinar de Sărbători. Cum să fie preparată, cea mai bună reţetă

Un kilogram de slănină tăiată în fâșii mici se topește aproape într-o oră. Când jumările prind culoare brun-roșiatică, miros frumos și devin crocante, atunci știi că sunt gata. Grăsimea topită este o grăsime curată și bună, din care vei face untură albă și gustoasă pentru tot felul de preparate, inclusiv pentru celebrele cornulețe fragede cu untură. Grăsimea din tigaie se lasă să se răcorească puțin și se strecoară foarte bine prin sită și tifon, să nu mai rămână niciun fir de arsură.

Se pune în borcane de sticlă și se lasă să se răcească fără capac. Apoi se ține într-o cămară rece sau în frigider, cu capac și un strat fin de sare pe deasupra.