Jurnaliştii de la Al-Jazeera condamnaţi în Egipt au primit Premiul pentru Liberă Exprimare

Cei trei jurnaliști ai postului Al-Jazeera care fuseseră condamnați și încarcerați în Egipt au primit marți, la Varșovia, Premiul pentru liberă exprimare din partea Asociației Internaționale a Cluburilor de Presă (IAPC).

07 oct. 2015, 07:26
Jurnaliştii de la Al-Jazeera condamnaţi în Egipt au primit Premiul pentru Liberă Exprimare

Distincția i-a fost înmânată australianului Peter Greste, care a primit-o și în numele colegilor săi, canadianul Mohamed Fahmy și egipteanul Baher Mohamed, într-o ceremonie desfășurată în capitala poloneză. Greste a salutat, cu acest prilej, recenta eliberare a 100 de deținuți în Egipt, printre care Fahmy și Mohamed.

Pe 23 septembrie, președintele egiptean Abdel-Fattah al-Sissi a grațiat 100 de deținuți, printre care doi jurnaliști ai canalului Al-Jazeera, condamnați la 3 ani de închisoare la sfârșitul lunii august, într-un proces denunțat de statele occidentale și de organizații neguvernamentale.

Jurnalistul canadiano-egiptean Mohammed Fahmy și producătorul Baher Mohammed au fost arestați la sfârșitul lui 2013 și acuzați de ”difuzarea de informații false”, precum și de colaborare cu Frăția Musulmană, scoasă în afara legii. În 2014, în procesul inițial, ei au fost condamnați la 7 și respectiv 10 ani de detenție. La rejudecarea încheiată în luna august, pedepsele le-au fost reduse la câte 3 ani de închisoare.

Citeşte şi Amal Clooney îi cere preşedintelui Egiptului să îi graţieze pe jurnaliştii condamnaţi la închisoare

Al treilea jurnalist inculpat în acest caz, cetățeanul australian Peter Greste, a fost eliberat și expulzat la ordinul președintelui al-Sissi în februarie, înainte de rejudecarea procesului. Greste a afirmat că încă se teme pentru libertatea sa. ”Trebuie să fiu foarte atent atunci când călătoresc, întrucât încă există un risc”, a declarat el, subliniind că Polonia, de exemplu, a semnat un tratat de extrădare cu Egiptul.

Creată în 2002, IAPC reunește cluburi ale presei din 30 de țări și se concentrează mai ales pe aspectele liberei exprimări și ale eticii jurnalistice.