Kelemen Hunor, despre violenţele de la Valea Uzului: A fost un act de barbarie, ne vom adresa instituţiilor internaţionale

Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a declarat vineri că incidentele de joi de la cimitirul din Valea Uzului au reprezentat un act de vandalism şi de barbarie, iar Uniunea va sesiza forurile internaţionale.

RomaniaTV.net
07 iun. 2019, 07:26
Kelemen Hunor, despre violenţele de la Valea Uzului: A fost un act de barbarie, ne vom adresa instituţiilor internaţionale

Kelemen Hunor spune că ceea ce s-a întâmplat joi la Cimitirul Miliar din Valea Uzului ”a fost un act de vandalism, de barbarie”.

”Să intri în cimitir, să-i ataci pe cei care se roagă acolo, să rupi gardul, să rupi poarta, să rupi crucile din pământ, să arunci cu piatră, spunând că tu vii să comemorezi eroi, care la 10-12 kilometri, într-un alt cimitir în Poiana Uzului sunt într-adevăr îngropaţi, un cimitir uitat. A fost o provocare pusă la cale de câteva organizaţii nonguvernamentale, plus câţiva preoţi, plus foşti militari în rezervă, inclusiv generalul Chelaru, foşti europarlamentari, care au fost acolo, s-a văzut că era o coordonare foarte-foarte precisă de a ataca oamenii care au format un lanţ. E inacceptabil ceea ce s-a întâmplat. România ieri a arătat faţa adevărată, modelul european de protecţie a minorităţilor, asta este faţa adevărată a României în 2019”, a declarat Kelemen Hunor, la RFI, potrivit News.ro.

Liderul UDMR precizează că se va adresa instituţiilor internaţionale.

”Nu ne vom opri aici, nu se poate să rămână această pată pe obrazul societăţii. Vom face toate demersurile politice legale în justiţie, la forurile internaţionale, vom arăta toate pozele, toate înregistrările, exact cum s-a întâmplat, ca să vadă lumea cum se comportă o majoritate într-un moment extrem de delicat cu o minoritate. De la Uniunea Europeană, până la toţi partenerii României”.

Atenţionat că la incidentele de joi de la cimitirul din Valea Uzului au participat reprezentanţi ai unor organizaţii naţionaliste, cu tentă extremistă şi nu simpli cetăţeni români, Kelemen Hunor a răspuns: ”Sigur, eu nu voi generaliza, dar în acest moment, acest lucru se vede, acest lucru este transmis către exterior, pentru că nu au intervenit şi ar fi trebuit să intervină mult mai ferm jandarmii, Guvernul şi toate instituţiile abilitate în acest sens”.

Mai mulţi maghiari au format, joi, un lanţ uman pentru a nu permite românilor să intre în Cimitirul Eroilor din Valea Uzului, pentru a participa la sărbătoarea de Ziua Eroilor. Un grup de români a forţat intrarea, la faţa locului intervenind şi jandarmii pentru ca situaţia să nu escaladeze.

Încă de joi seară, UDMR a transmis că solicită demiterea ministrului de Interne, Carmen Dan, şi a prefectului judeţului Harghita.

Citeşte şi: Scandal etnic la Valea Uzului. Guvernul Ungariei a transmis o notă de protest. Ambasadorul României, convocat la MAE ungar