Kelemen Hunor, revoltat de închiderea restaurantelor: Nu există niciun studiu. Nu se supăra Dumnezeu dacă nu mergeam la Sf. Parascheva

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că reînchiderea restaurantelor şi teatrelor este o măsură nejustificată deoarece decizia Guvernului nu are la bază "niciun studiu" şi cât timp oamenii sunt lăsaţi să meargă "nenumărat la Iaşi la pelerinaj". "Sunt convins că nu se supăra Dumnezeu dacă un an nu mergeam la Sf. Parascheva", a afirmat fostul ministrul al Culturii.

RomaniaTV.net
08 oct. 2020, 06:45
Kelemen Hunor, revoltat de închiderea restaurantelor: Nu există niciun studiu. Nu se supăra Dumnezeu dacă nu mergeam la Sf. Parascheva

„Dacă regulile sunt respectate nu există această necesitate şi nu este just să închizi iarăşi restaurantele, cafenelele, fiindcă acolo, din ceea ce văd eu, nu există un risc mare de a transmite virus. Şi în acelaşi timp să laşi deschis jocurile de noroc, să laşi să meargă lumea nenumărat la Iaşi la pelerinaj, sunt convins că nu se supără Dumnezeu dacă un an nu faci pelerinaj, pentru că forţa credinţei nu va depinde de aceste chestiuni. Să închizi teatrele şi cinematografele pentru ce?

Nu există niciun motiv, nu există niciun studiu, nu există date ştiinţifice prin care se poate demonstra că în teatre şi în săli de cinema se transmite mai puternic virusul decât la un pelerinaj necontrolat. Nu mai vorbim de artişti, de creatori, care stau de luni de zile. Pentru un actor să nu poţi urca pe scenă, pentru un regizor să nu poţi să pui în scenă un spectacol, este jale”, a declarat Kelemen Hunor, la postul Aleph News, citat de Ştiripesurse.

Oraşele se închid rând pe rând din cauza coronavirusului. Restricţii în mai multe zone din România

Preşedintele UDMR este de părere că reînchiderea restaurantelor este „o mare greşeală”, pe motiv că măsura ar fi fost adoptată „așa, hai să facem ceva că avem multe cazuri, hai să ne facem că lucrăm, să încercăm să demonstrăm că ne preocupă soarta fiecăruia”.

Kelemen Hunor a criticat faptul că ministrul Culturii nu a avut niciun punct de vedere în acest sens.

„Această pandemie va schimba modalitatea noastră de a trăi, până nu va exista o medicaţie eficientă lucrurile nu se vor schimba. Dacă ne uităm la cifre vedem dimensiunea tragediei, trebuie asigurată o viaţă normală pentru toată lumea, în şcoli, în teatre, în restaurante, omul e o fiinţă socială”, a mai spus Kelemen Hunor, conform sursei citate.

Liderul UDMR, despre amânarea alegerilor. „Nu poţi să prelungeşti mandatul Parlamentului”

Kelemen Hunor a reafirmat că parlamentarii UDMR nu vor vota un proiect de lege privind amânarea alegerilor.

„Nu s-a schimbat nimic şi nici nu poţi prin lege. În Constituţie scrie cum poţi prelungi mandatul Parlamentului. Sunt câteva cazuri extrem de bine descrise în Constituţie. În Constituţie scrie că mandatul este patru ani, mai puţin dacă este război, stare de urgenţă, stare de asediu şi aşa mai departe. Nu poţi să prelungeşti mandatul Parlamentului cu un proiect de lege şi spunând „că e pericol, nu ştiu ce”. Deci nu merge varianta asta. Eu nu doresc să avem o situaţie atât de dură şi atât de imprevizibilă încât să amânăm alegerile, pentru că acest lucru înseamnă că am intrat într-o mare belea.

Eu nu doresc acest lucru pentru nimeni, eu cred că dacă Guvernul va lua decizii coerente, va comunica aceste decizii, atunci putem să rămânem în aceste limite şi putem organiza alegerile parlamentare. Eu am văzut la locale că de fapt era o organizare foarte bună, mai puţin în Bucureşti, în câteva secţii. (…) Nu trebuie amânate alegerile parlamentare”, a menţionat liderul UDMR.

Purtarea măştii în aer liber ar putea deveni obligatorie în toată ţara. Iohannis: „Dacă experţii recomandă asta, eu sunt de acord”