Oraşele se închid rând pe rând din cauza coronavirusului. Restricţii în mai multe zone din România

Autorităţile judeţene din România au luat o serie de măsuri, având în vedere creşterea numărului de cazuri de infecţii cu virusul SARS-CoV-2. Obligativitatea purtării măştii de protecţie în apropierea şcolilor, interzicerea evenimentelor private, închiderea restaurantelor la interior sunt doar câteva dintre măsurile luate de autorităţi. 

RomaniaTV.net
07 oct. 2020, 17:53
Oraşele se închid rând pe rând din cauza coronavirusului. Restricţii în mai multe zone din România

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Buzău s-a întrunit miercuri şi a dispus o serie de măsuri, ca urmare a creşterii numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus.

O primă măsură vizează obligativitatea purtării măştii de protecţie de către toate persoanele cu vârsta peste 5 ani, astfel încât să acopere nasul şi gura, pe o rază de 100 metri pe domeniul public din jurul unităţilor de învăţământ preuniversitar din judeţul Buzău, cu marcarea zonei de către autorităţile publice locale. Totodată, CJSU atrage atenţia asupra obligativităţii purtării măştii de protecţie de către toate persoanele cu vârsta peste 5 ani prezente în spaţiile publice deschise aglomerate: pieţe, târguri, staţii de autobuz, gări, autogări, spaţii de recreere şi agrement, obiective turistice etc.

Tot începând de joi, vor intra în vigoare o serie de restricţii în comuna buzoiană Verneşti, unde incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a depăşit 1,5 cazuri COVID-19/1.000 de locuitori (1,53). Astfel, în această comună, care se află în apropiere de municipiul Buzău, vor fi interzise evenimentele private precum nunţi, botezuri, majorate, diverse aniversări şi altele asemenea, indiferent de locul de organizare (restaurant/pensiuni/localuri publice/domicilii, în interior sau în exterior). Se vor închide restaurantele, barurile, discotecile şi cluburile.

S-a decis, totodată, participarea a maximum 20 de persoane la ceremonia de înmormântare a altor persoane decât membrii de familie, precum şi interzicerea organizării obiceiurilor tradiţionale care ţin de înmormântare (pomeni, parastase).

CJSU Buzău a mai decis, în ceea ce priveşte comuna Verneşti, interzicerea activităţii cultelor religioase, inclusiv a slujbelor şi rugăciunilor colective, în interiorul lăcaşelor de cult şi desfăşurarea acestora în afara lăcaşurilor de cult, cu respectarea regulilor de protecţie sanitară (păstrarea distanţei fizice de 2 metri între participanţi şi purtarea măştii de protecţie astfel încât să acopere nasul şi gura); interzicerea organizării şi desfăşurării de procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri în spaţii deschise, precum şi a întrunirilor de natura activităţilor culturale, ştiinţifice, artistice, sportive sau de divertisment în spaţii închise.

Citeşte şi Restaurantele, cafenelele şi păcănelele, închise în Caracal şi comuna Cezieni

Transportul feroviar se va desfăşura cu respectarea măsurilor şi restricţiilor referitoare la igiena şi dezinfecţia spaţiilor comune din staţiile şi haltele de pe raza comunei, cu respectarea regulilor de protecţie sanitară (păstrarea distanţei fizice de 2 metri între pasageri şi purtarea măştii de protecţie astfel încât să acopere nasul şi gura).

Transportul rutier se va desfăşura cu respectarea măsurilor şi restricţiilor referitoare la igiena şi dezinfecţia în interiorul mijloacelor de transport, cu respectarea regulilor de protecţie sanitară (păstrarea distanţei fizice de 2 metri între pasageri şi purtarea măştii de protecţie astfel încât să acopere nasul şi gura).

„Autoritatea publică locală va informa instituţiile publice şi agenţii economici de pe raza comunei să ia în considerare munca la domiciliu şi, unde nu este posibil, decalarea programului de lucru. Măsurile vor fi aplicate până la scăderea ratei de incidenţă sub 1,5 cazuri la 1.000 locuitori”, a precizat, miercuri, Prefectura.

Schimbare de scenarii de funcţionare pentru şcoli şi licee din Buzău

Potrivit reprezentanţilor Prefecturii Buzău, miercuri, în judeţ s-au înregistrat 44 de cazuri noi de COVID-19 la pacienţi cu vârste între 4 şi 84 de ani, judeţul înregistrând o creştere a îmbolnăvirilor faţă de ultimele două săptămâni.

Printre cele 44 de cazuri noi se înregistrează şi numeroşi copii, dar şi adulţi care predau în şcoli.

Astfel, au fost depistaţi pozitivi doi elevi, gemeni, de 13 ani, de la Liceul cu Program Sportiv, acestea fiind primele cazuri din unitatea de învăţământ. Clasa din care provin cei doi fraţi va desfăşura orele exclusiv online în următoarele săptămâni, chiar dacă elevii pozitivi nu au mai fost la şcoală din 24 septembrie.

Un alt caz a fost înregistrat la Colegiul Hasdeu – un elev de 16 ani, din clasa a zecea. Şi în acest caz autorităţile au decis ca orele să se desfăşoare online în clasa din care provine acest copil infectat, măsura fiind în vigoare până la 21 octombrie.

De asemenea, la Şcoala gimnazială „Vasile Voiculescu” din Pârscov s-a luat decizia ca grupa a doua a unei clase a şasea să desfăşoare cursurile după scenariul roşu, după ce un elev a fost depistat pozitiv.

Măsuri s-au impus şi la o şcoală foarte mare din municipiul Buzău, Şcoala numărul 1. Aici, săptămâna trecută, a fost găsit un copil cu COVID-19, iar miercuri a fost confirmat un cadru didactic. În consecinţă, CJSU a decis suspendarea cursurilor „faţă în faţă” la două clase a cincea şi a şasea.

Cea mai mare şcoală gimnazială din judeţ, Şcoala 11 din municipiul Buzău, funcţionează de asemenea după scenariul roşu, fiind închisă timp de două săptămâni după ce au fost depistaţi cu coronavirus doi elevi şi un profesor de sport care predă la mai multe şcoli, dar şi la Seminarul teologic din Buzău.

Citeşte şi Restricţii şi în Ilfov după RECORDUL de infectări cu COVID. Se închid restaurantele, cluburile şi cafenele din 13 localităţi

Restricţii în 16 localităţi din Timiş din cauza creşterii numărului de cazuri de COVID-19

Este vorba despre localităţile: Buziaş, Făget, Sânnicolau Mare, Belinţ, Dudeştii Noi, Dudeştii Vechi, Dumbrăviţa, Găvojdia, Ghiroda, Ghizela, Giroc, Moşniţa Nouă, Şag, Saravale, Teremia Mare, Valcani. În aceste localităţi a fost depăşit pragul de 1,5/1.000 de locuitori al cazurilor de COVID-19.

Astfel, în aceste localităţi s-a instituit obligativitatea purtării măştii de protecţie sanitară astfel încât să acopere nasul şi gura, în toate spaţiile publice, indiferent dacă acestea sunt închise sau în aer liber, în intervalul orar 6.00 – 24.00, pe o perioadă de 14 zile. Obligativitatea se instituie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani. În aceste localitati vor fi închise restaurantele şi cafenelele pentru aceeaşi perioadă de 14 zile. Se exceptează doar activitatea restaurantelor şi cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare pentru clienţii cazaţi în aceste unităţi.

De asemenea, localurile cu jocuri de noroc vor fi închise 14 zile, în cele 16 localităţi.

Purtarea măştii devine obligatorie pe o rază de 50 de metri în jurul şcolilor şi grădiniţelor din Prahova

„Se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, pentru toate persoanele care au vârsta de peste 5 ani, aflate pe o rază de 50 m în jurul unităţilor de învăţământ. Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă vor dispune măsurile necesare pentru semnalizarea corespunzătoare a acestor zone prin marcaje/anunţuri”, prevede Hotărârea nr. 55 adoptată de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Prahova.

Acelaşi document instituie limitarea la maximum 50% din capacitate, cu asigurarea unei distanţe de minimum doi metri între mese şi participarea a maximum şase persoane la o masă dacă sunt familii diferite, pentru toate restaurantele şi cafenelele care funcţionează în spaţii închise, inclusiv cele din hoteluri şi pensiuni, în loclaităţile Bătrâni, Blejoi, Gura Vadului, Jugureni, Păuleşti, Poiana Câmpina, Sălciile, Scorţeni, Talea, unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 1,5 la 1.000 de locuitori. Măsura este valabilă până în 14 octombrie, începând de joi, 7 octombrie.

„Totodată, în cele nouă comune unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 1,5/1000 de locuitori, a fost aprobată limitarea la maximum 50% din capacitate, cu respectarea tuturor măsurilor de protecţie sanitară prevăzute de legislaţia în vigoare, a activităţii operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc, în perioada 08.10.2020-14.10.2020”, au mai decis autorităţile prahovene.

Citeşte şi Noi RESTRICŢII în Bucureşti. Se închid barurile, cluburile şi discotecile. Anunţ de ULTIMĂ ORĂ, făcut de prefectul Capitalei – DOCUMENT

CJSU Vrancea a decis obligativitatea purtării măştii de protecţie în preajma unităţilor şcolare

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Prefectura Vrancea, membrii CJSU au prelungit măsura privind obligativitatea purtării măştilor în spaţiile publice deschise aglomerate şi au recomandat purtarea măştii în toate spaţiile publice deschise de pe raza judeţului.

„În vederea diminuării riscului răspândirii infecţiilor cu SARS-CoV-2 se recomandă purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, în toate spaţiile publice deschise de pe raza judeţului Vrancea”, se arată în hotărârea CJSU Vrancea.

În judeţul Vrancea, se află în carantină la domiciliu 249 persoane de persoane şi 112 cetăţeni sunt în izolare la domiciliu, potrivit ultimei raportări făcute de autorităţile sanitare. De asemenea, în spitalele de la Focşani şi Adjud se află internaţi 60 de pacienţi, dintre care zece la ATI. Numărul persoanelor vindecate a ajuns la 2.516 şi al persoanelor decedate, la 119. Direcţia de Sănătate Publică Vrancea a efectuat până acum 20.034 de teste, fiind depistate 2.829 de persoane pozitive.

Alba: Purtarea măştii de protecţie, obligatorie şi în spaţiile deschise. Şcolile din 5 localităţi trec în scenariul roşu, iar în alte 16 – în cel galben

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba a decis că, începând de joi, purtarea măştii de protecţie devine obligatorie şi în spaţiile deschise de pe domeniul public din localitatea Şeuşa, comuna Ciugud, unde rata de infectare este de 17/1.000. DSP Alba va solicita avizul INSP pentru a propune carantinare zonală în arealul cu rată de incidenţă mărită a cazurilor de COVID-19 din localitatea Şeuşa. În cinci unităţi administrativ-teritoriale din judeţ, unde rata de infectare depăşeşte 3/1.000 de locuitori, şcolile trec în scenariul roşu, iar în alte 16 – în scenariul galben. Alte restricţii impuse vizează activitatea restaurantelor, cafenelelor, iar spitalele din judeţ trebuie să aloce paturi pentru patologia COVID-19, inclusiv de Terapie Intensivă.