Kim Jong-un şi-a transferat o parte din atribuţii către sora sa, Kim Yo-jong

Liderul nord-coreean Kim Jong-un şi-a delegat o parte din autoritate colaboratorilor săi apropiaţi, în principal surorii sale mai mici, conform unei evaluări a serviciului sud-coreean de spionaj, NIS, transmisă joi deputaţilor de la Seul, informează agenția Yonhap, preluată de Agerpres.

RomaniaTV.net
20 aug. 2020, 16:11
Kim Jong-un şi-a transferat o parte din atribuţii către sora sa, Kim Yo-jong

„În prezent, Kim Yo-jong (…) conduce afacerile generale ale statului pe bază de delegare. Kim Jong-un îşi păstrează încă autoritatea absolută, dar o parte din ea a fost predată puţin câte puţin. Yo-jong este liderul numărul 2 de-facto, dar (Kim Jong-un) nu şi-a ales un succesor”, a indicat NIS într-un briefing cu uşile închise.

Citeşte şi: Kim Jong Un susţine că nu va mai exista „război pe acest pământ” datorită armelor nucleare din Coreea de Nord

Potrivit NIS, Kim Yo-jong şi-a asumat cea mai mare parte a autorităţii de la fratele său, însă nu este singura cu care acesta împarte puterea. Pak Pong-ju, vicepreşedinte al Comisiei pentru afaceri de stat, şi noul prim-ministru Kim Tok-hun au preluat controlul asupra sectorului economic. Sora liderului nord-coreean este responsabilă cu politica faţă de Coreea de Sud şi faţă de SUA, precum şi cu alte probleme generale.

În ce priveşte armata, Choe Pu-il, directorul pentru afaceri militare al partidului, şi Ri Pyong-chol, vicepreşedinte al Comisiei militare centrale, şi-au asumat autoritatea parţială, mai afirmă NIS.

Kim Jong-un a renunţat în principal la atribuţii economice şi din domeniul apărării, în scopul de a reduce din presiunea existentă asupra sa şi de a evita să fie blamat în caz de eşec, conform evaluării.

În vârstă de 32 de ani, Kim Yo-jong este singurul membru al familiei dictatorului de la Phenian care deţine un rol public în politica nord-coreeană. Aceasta a dus recent o campanie foarte dură de presiune împotriva Coreei de Sud, scrie Reuters.