Klaus Iohannis: Suntem într-o teribilă încercare. E nevoie de rezervă de medicamente!

Președintele Klaus Iohannis a susţinut la Palatul Cotroceni, o declarație de presă, după ce România a depăşit 6.000 de cazuri. Şeful statului a declarat că Solidaritatea este cheia de a depăşi pandemia de coronavirus.

RomaniaTV.net
29 oct. 2020, 16:32
Klaus Iohannis: Suntem într-o teribilă încercare. E nevoie de rezervă de medicamente!

„Voi participa la reuniunea membrilor Consiliului European în format videoconferință. Vom avea periodic astfel de reuniuni, cu scopul de a consolida cooperarea dintre statele membre.

Solidaritatea e cuvântul de ordine şi cheia de a depăşi teribila întâmplare. Ne aflăm din păcate într-un veritabil val doi al pandemiei. Se înregistrează recorduri negative în majoritatea țărilor europene.Efortul de a reduce curba infecțiilor trebuie să fie unui colectiv. Schimbul de informații între statele membre trebuie accelerat și e nevoie de o colaborare sporită în multe domenii. Vom aborda elemente relevante din perspectiva gestionării coordonate a pandemiei, cu accent pe achiziția de medicamente, vaccinuri, strategii de testare, recunoașterea reciprocă a testelor.

Voi sublinia importanța asigurării unei bune funcționări a pieței unice și a liberei circulații. Vom discuta despre asigurarea de rezerve adecvate și suficiente de echipamente medicale și medicamente. În primul val achiziționarea lor a fost foarte dificilă și extrem de costisitoare. Un alt subiect îl reprezintă măsurile de testare, izolare și carantină și strategia vaccinurilor la nivelul statelor membre. E absolut necesară o abordare unitară, cu criterii și instrumente comune. Cu privire la vaccin, odată ce va deveni disponibil el va fi furnizat către toate statele membre.

Este absolut necesară o abordare unitară la nivelul tuturor țărilor din Uniunea Europeană, prin convenirea unor criterii și instrumente comune în ceea ce privește recunoașterea reciprocă a rezultatelor testelor. Cu privire la vaccinul anti-COVID-19, odată ce va deveni disponibil, sperăm cât mai repede, el va fi furnizat către toate statele membre. Este însă nevoie – și voi sublinia acest lucru – de creșterea finanțării disponibile în cadrul Instrumentului pentru Sprijin de Urgență, pentru a permite sporirea surselor de aprovizionare cu vaccinuri. Vă mulțumesc și vă doresc multă sănătate!”, spune Klaus Iohannis.

Declaraţia preşedintelui Klaus Iohannis vine după ce Grupul de Comunicare Strategică a anunţat joi 6.481 de noi cazuri de infectare cu SARS-COV-2 în 24 de ore. Potrivit GCS, 83 de persoane infectate cu noul coronavirus au murit. La Terapie Intensivă sunt internate în prezent 868 de persoane infectate cu SARS-COV2.

De câteva zile, Franța și Germania au reintrodus carantina la nivel național, din cauza valului uriaș de infectări cu coronavirus. La fel şi Spania. În România, autoritățile susțin că, cel puțin deocamdată, nu se va lua o astfel de măsură. 

Citeşte şi: Incidenţa numărului de cazuri la o mie de locuitori, în scădere în Capitală. Încă cinci judeţe în SCENARIUL ROŞU

 

Nelu Tătaru, despre un lockdown în perioada sărbătorilor de iarnă: „Avem 3-4 săptămâni grele”

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a afirmat, joi, că urmează trei, patru săptămâni grele în lupta cu pandemia de COVID-19, în care autorităţile încearcă să limiteze creşterea numărului de cazuri, pentru a se putea ajunge la un platou.

„Autoritățile nu au în discuție un lockdown în perioada sărbătorilor de iarnă, a declarat, joi, la Constanța, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. „Nu avem în discuție acest lucru. La fiecare unitate locală se aplică restricțiile, când e cazul.”, a spus acesta. 

În ce-i privește pe românii care vor să vină acasă de sărbători, conform ministrului Sănătății, condițiile rămân neschimbate.

„După cum știți, sunt acele condiții. În măsura în care vin pentru trei zile, vin cu un test negativ. Când vin pentru o perioadă mai lungă intră în carantină pentru 14 zile, urmând ca în opta zi să facă acel test. Dacă este negativ, la 10 zile ies din carantină”, spus Tătaru.

Nelu Tătaru, la Constanţa: Dacă e necesar, vor intra şi spitale private în circuitul COVID-19 

„Avem 3-4 săptămâni grele, avem 3-4 săptămâni în care încercăm să limităm creşterea numărului de cazuri pentru a putea ajunge pe un platou. În contextul în care vedem în toată Europa numărul de cazuri crescând de la o zi la alta, în care vedem lockdown-uri, în care vedem impuneri de restricţii, haideţi să participăm cu toţi la scăderea numărului de cazuri”, a declarat Nelu Tătăru, joi, la Constanţa.

Întrebat dacă se impun şi alte măsuri sau alte restricţii la nivel naţional în perioada următoare, Ministrul Sănătăţii a răspuns: „Noi am luat aceste măsuri, se impun la nivel local în funcţie de evoluţia locală. Într-o localitate unde avem o creştere a numărului de cazuri atunci se impun şi restricţii suplimentare, ajungând chiar şi la scenarii 3, cum este şcoala sau portul măştii şi în exterior (…) Nu avem aceste măsuri în acest moment, mergem efectiv pe măsuri locale. Avem în diferite judeţe, de exemplu, aţi putut vedea ieri am avut 21 de judeţe cu peste 100 de cazuri. Am avut trei judeţe cu peste 300 de cazuri, avem anumite zone în care avem peste 3 indicele – şase judeţe. Sunt locuri în care ar trebui ca aceste măsuri se impună, avem acele reguli, avem acele hotărâri de Guvern sau hotărâri ale Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă în care după evaluarea DSP-ului, în cele 24 de ore, avem 48 de ore în care putem vedea evoluţia şi putem impune acele restricţii”.

Citeşte şi: PREMIERĂ în România: un judeţ cu peste 3 infectaţi la mia de locuitori păstrează şcolile deschise