Klaus Iohannis a discutat cu Emmanuel Macron despre aderarea la spațiul Schengen:”România este pregătită să adere, o confirmă și rezultatele pozitive ale misiunii recente de evaluare”

Preşedintele Klaus Iohannis a mers, vineri, la Palatul Elysee, pentru a discuta cu omologul său francez, Emmanuel Macron, despre aderarea României la spațiul Schengen, dar și despre situația din Ucraina.

11 nov. 2022, 23:38

Președintele Klaus Iohannis a mers vineri, la Palatul Elysee, pentru a se întâlni cu omologul său francez, Emmanuel Macron, cu care a discutat despre aderarea României la spațiul Schengen.

Citește și Klaus Iohannis: „Folosirea energiei şi a alimentelor ca armă sau a propagandei trebuie contracarate”

„Am avut în această seară o întrevedere foarte bună cu Președintele Emmanuel Macron, la Palatul Élysée. Franța este un susținător al aderării țării noastre la Spațiul Schengen, iar în discuția noastră i-am mulțumit Președintelui Macron pentru sprijinul său puternic. România este pregătită să adere, o confirmă și rezultatele pozitive ale misiunii recente de evaluare. În plus, extinderea Spațiului Schengen va contribui la consolidarea securității și a rezilienței Uniunii Europene în ansamblul său”, a scris Klaus Iohannis pe pagina sa de Facebook.

Cei doi lideri au vorbit și despre situaţia de securitate din regiune influențată de războiul din Ucraina, dar și despre prezenţa militară franceză în ţara noastră şi aprofundarea Parteneriatului Strategic.

„În ceea ce privește situația de securitate, Franța este și aici alături de noi, prezența militară consistentă a trupelor franceze în România contribuie semnificativ la întărirea Flancului Estic al NATO. Aprofundarea Parteneriatului Strategic dintre statele noastre, evoluția situației de securitate din Ucraina și demararea procesului de reconstrucție a zonelor afectate de război au fost teme pe care le-am abordat astăzi în dialogul foarte bun pe care l-am avut cu Președintele Macron”, a mai scris președintele României.

Aceaastă întâlnire a avut loc pe fondul intensificării dialogului politic bilateral şi a coordonării strânse pe teme de actualitate aflate pe agenda europeană, euroatlantică şi internaţională, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale,

„Preşedintele României şi omologul său francez au abordat temele prioritare ale agendei bilaterale, cu accent pe consolidarea Parteneriatului Strategic româno-francez, stadiul şi perspectivele de dezvoltare ale proiectelor comune din domeniul economic, al securităţii şi al apărării”, transmite Administraţia Prezidenţială.

La întâlnirea cu omologul francez, Klaus Iohannis a vorbit şi despre rezultatele pozitive ale misiunii recente de evaluare, arătând că acestea confirmă, încă o dată, că România este pregătită să adere la Spaţiul Schengen şi că extinderea va contribui la consolidarea securităţii şi a rezilienţei Uniunii Europene în ansamblul său.

”În ceea ce priveşte aspectele de securitate,  că preşedintele Klaus Iohannis a transmis şi cu această ocazie aprecierea pentru participarea trupelor franceze la forţa multinaţională a NATO din România, ca naţiune-cadru a Grupului de luptă aliat din ţara noastră, inclusiv pentru decizia Franţei de a spori această contribuţie”, subliniază Administrația Prezidențială.

Potrivit sursei citate, în cadrul întâlnirii de vineri,  cei doi lideri au abordat şi situaţia de securitate generată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei şi consecinţele acesteia în plan european şi global, cu accent pe energie şi securitate alimentară.

Totodată, în cadrul discuţiilor, au fost explorate modalităţile de întărire a eforturilor de asistenţă destinate Ucrainei şi refugiaţilor ucraineni, precum şi procesul de reconstrucţie postconflict a ţării vecine. În acest sens, preşedintele României a prezentat măsurile şi acţiunile ţării noastre, exprimând aprecierea faţă de disponibilitatea Franţei de a contribui la dezvoltarea infrastructurii necesare pe căile feroviare şi fluviale româneşti.

Cei doi oficiali au abordat şi modalităţile de sprijinire în continuare a Republicii Moldova, confruntată cu numeroase provocări în contextul actualei situaţii dificile de securitate, menționează sursa citată.

Citește și Klaus Iohannis, despre planurile pentru Unităţile 3 şi 4 ale centralei de la Cernavodă: „Avem nevoie de securitate energetică. Vom demonstra că suntem independenţi energetic”