Schimbări majore pentru persoanele diagnosticate sau suspectate a fi diagnosticate cu boli sau afecţiuni alergice. Noua lege prevede printre altele decontarea analizelor și testelor specifice necesare diagnosticării persoanelor care sunt suspectate a fi diagnosticate cu boli şi afecţiuni alergice.
De asemenea, legea mai prevede ca persoanele care prezintă risc de şoc anafilactic să beneficieze, anual şi în mod gratuit, de două doze de adrenalină pentru autoinjectare, în baza documentului medical eliberat de medicul specialist.
Mai mult, se înfiinţează şi organizează, prin ordin al ministrului Sănătăţii, în format electronic, Registrul naţional de evidenţă şi urmărire a afecţiunilor alergice şi imunologice, în scop clinic, inclusiv pentru facilitarea consulturilor interdisciplinare şi a cercetării în domeniul alergologie şi imunologie clinică.
Potrivit legii, înregistrările în acest registru vor fi făcute de către medicii specialişti cu ocazia efectuării consultului medical, punerii diagnosticului, obţinerii rezultatelor analizelor sau testelor recomandate, emiterea unor prescripţii ori recomandări medicale precum şi ori de câte ori constată ulterior modificarea datelor iniţiale.
Totodată, ordinul de ministru al Sănătății de înfiinţare, organizare şi funcţionare a Registrului naţional de evidenţă şi urmărire a afecţiunilor alergice şi imunologice se prevăd bolile pentru care înregistrarea este obligatorie, precum şi datele şi informaţiile cu caracter medical ce fac obiectul înregistrării.
Astfel, prin noua lege unităţile de învăţământ preuniversitar au obligaţia ca pentru copiii diagnosticaţi cu boli şi afecţiuni alergice şi pentru cei care sunt suspectaţi a fi diagnosticaţi cu boli şi afecţiuni alergice, dovedite prin adeverinţă medicală emisă de medicul specialist, să asigure, după caz, toate mesele, conform programului la care este înscris copilul, sau posibilitatea pentru familie, părinţi, tutore ori reprezentant legal de a aduce în respectivele unităţi alimentele necesare hrănirii copiilor, în recipiente separate, servite individual. Instituţiile care au posibilitatea de pregătire a porţiilor individuale de hrană se asigură de faptul că mesele nu conţin ingredientele interzise a fi consumate, cuprinse în cadrul fişei cu alimente alergene a fiecărui copil, înmânată de familia/părinţii/tutorele/reprezentantul legal al copilului. Fac excepţie de la această obligaţie instituţiile care dau posibilitatea familiei / părinţilor/tutorelui/reprezentantului legal de a introduce în incinta lor alimentele necesare hrănirii copilului în recipiente individuale, fără îngrădirea, discriminarea sau condiţionarea acestora în vreun fel.
Citește și Tusea și strănutul nu sunt cauzate doar de răceală sau alergii. Ele pot fi semnul unei boli mortale