Klaus Iohannis anunţă că va refuza din nou propunerile pentru ministerele Transporturilor şi Dezvoltării. Guvernul sesizează CCR

Publicat: Luni, 14 Ianuarie 2019 17:12 // Actualizat: Luni, 14 Ianuarie 2019 17:56 // Sursa: romaniatv.net

Guvernul şi Preşedinţia vor ajunge din nou la CCR din cauza propunerilor făcute pentru ministerele Transporturilor şi Dezvoltării. Klaus Iohannis a anunţat luni seară că va refuza din nou nominalizările Liei Olguţa Vasilescu şi Mircea Drăghici. 

UPDATE: Guvernul a anunţat că va sesiza Curtea Constituţională. Secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX că dacă șeful statului va relua aceleași motive pentru a invoca refuzul celor doi miniștri, atunci Executivul "nu poate decât să sesizeze CCR" pentru a constata existența unui conflict juridic de natură constituțională.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, luni, că va refuza iar propunerile de miniștri la Dezvoltare și Transporturilor. "Aceste două propuneri vor fi refuzate în cursul acestei săptămâni. Vor fi analizate documentele și vor fi reexpediate la Guvern. Nu am primit niciun fel de alte propuneri și discuțiile pe care le-am purtat nu au vizat alte propuneri. Rezolvarea e foarte simplă. Partea guvernamentală să citească cu atenție legislația invocată de mine și PSD nu are decât să vină cu niște propuneri care să mă convingă că ministerele vor fi conduse bine", a declarat Iohannis la Palatul Cotroceni.

Premierul Viorica Dăncilă  i-a propus din nou pe Olguţa Vasilescu şi Mircea Drăghici pentru funcţiile de miniştri ai Transporturilor şi Dezvoltării Regionale, considerând că aceste propuneri respectă toate condiţiile prevăzute de Constituţie şi de legile organice aplicabile.

Lia Olguţa Vasilescu: Dacă Iohannis refuză propunerile şi de data aceasta vom merge la Curtea Constituţională

Documentul trimis la Cotroceni precizează faptul că cele două propuneri pentru funcţiile de ministru – Lia-Olguţa Vasilescu şi Mircea-Gheorghe Drăghici – îndeplinesc condiţiile de legalitate prevăzute de art. 2 din Legea nr. 90/2001, cu modificările şi completările ulterioare. De asemenea, persoanele propuse nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute de Legea nr.161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare.
 
”Având în vedere faptul că cele două propuneri respectă toate condiţiile prevăzute de Constituţia României, republicată, şi de legile organice aplicabile, reiterez solicitarea de emitere a decretelor prezidenţiale de numire a doamnei Lia-Olguţa Vasilescu în funcţia de viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, şi a domnului Mircea-Gheorghe Drăghici în funcţia de ministru al Transporturilor şi, totodată, să înceteze efectele Decretului Preşedintelui României nr.46/2019 pentru desemnarea unui membru al Guvernului ca ministru interimar şi ale Decretului Preşedintelui României nr.47/2019 pentru desemnarea unui membru al Guvernului ca ministru interimar”, se arată în documentul oficial transmis Administraţiei Prezidenţiale de către prim-ministrul Viorica Dăncilă.
 
Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis joia trecută premierului Viorica Dăncilă două scrisori în care motivează respingerea nominalizărilor de miniştri pentru ministerele Transporturilor şi Dezvoltării. În cazul nominalizării lui Ilan Laufer la Dezvoltare sunt invocate condiţiile pentru ocuparea funcţiei de membru al Guvernului, iar în cel al Liei Olguţa Vailescu la Transporturi lipsa de experienţă, în timp ce nominalizare acesteia la Dezvoltare şi a lui Mircea Drăghici la Transporturi "nu fac dovada îndeplinirii condiţiilor de legalitate astfel încât să li se poată da curs". 
loading...
2 Comenteaza // Vezi comentarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
15 ian 10:27
Răspunde | Votează email 0 email
barabula
@un roman.... Ai dreptate, dar o face pentru ca poate! Constitutie, legi, ce-i asta in mintea lui care crede in aroganta lui ca el este atot puternic si poporul "este" slugile lui, numai el stie adevarul absolut! Un ticalos!
15 ian 09:46
Răspunde | Votează email 0 email
un roman oarecare
Pai altceva mai stie nemernicul asta in afara de "LEGEA SUNT EU"? A instaurat dictatura JOHANNIS!
1
EUR
4.7223
RON
24 Jun
noapte 20 °
zi 31 °
Ultimele joburi adaugate
24 H