Lia Olguţa Vasilescu: Dacă Iohannis refuză propunerile şi de data aceasta vom merge la Curtea Constituţională

Publicat: Joi, 10 Ianuarie 2019 21:22 // Actualizat: Joi, 10 Ianuarie 2019 21:30 // Sursa: romaniatv.net

Lia Olguţa Vasilescu, propunea PSD pentru ministerul Transporturilor, a declarat la România TV că dacă preşedintele Iohannis refuză şi de data aceasta va ataca decizia preşedintelui la CCR.

"Nu am bască, la următoarea propunere îmi voi pune bască pentru că azi am transmis guvernului o copie după buletin ca să se vadă ca sunt cetăţean român cu domiciliul aici, cazierul judiciar, declaraţia de interese etc. tot ce se ştia dinainte având în vedere cş deja am fost numită prin decret prezidential de 3 ori în 2 ani până acum", a declarat Olguţa Vasilescu în emisiunea Punctul culminant, moderată de Victor Ciutacu la România TV. "Îl anunţ că nu s-a schimbat nimic, ca sunt aceeaşi, iar domnia sa va trebui să ţină cont de decizia CCR chiar dacă nu îi face plăcere", a continuat minsitrul propus la Transporturi. "Am fost primar ca şi el, am aceeasi pregătire până la un pucnct, dar mai am şi mandate de parlamentar şi ministru. Chiar ceva mai calificata ca Iohannis", a mai spus Olguţa, anunţând că un nou refuz va ajunge la arbitrajul CCR.

Lia Olguţa Vasilescu, propusă succesiv pentru funcţia de ministru al Dezvoltării, respectiv al Transporturilor, afirmă că, dacă şeful statului doreşte, îi va trimite o copie după cartea sa de identitate, spunând că nu înţelege ce dovadă vrea acesta.

"Să nu uităm că am mai fost ministru, să nu uităm că sunt deputat ales în Parlamentul României şi s-ar fi constatat până acum dacă ar fi fost o stare de nelegalitate sau de incompatibilitate (...) Nu am niciun fel de altă calitate decât cea de deputat", spune Vasilescu.

Citeşte şi: Dăncilă îi cere din nou lui Iohannis să-i numească pe Olguţa Vasilescu şi Mircea Drăghici la Dezvoltare şi Transporturi

"Este exact ceea ce ne aşteptam, a scris ceva ca să nu se spună că nu a dat o motivare, dar nu are nicio legătură cu ceea ce a solicitat CCR. La prima numire pentru funcţia de ministru al Transporturilor vreau să-i amintesc domnului Iohannis că este o funcţie politică şi că şi dumnealui, deşi era profesor de fizică, şi-a dorit să fie la un moment dat, pe vremea USL-ului, vicepremier şi ministru de interne, nefiind poliţist din câte ştiu eu şi nici având altă calificare decât aceea de profesor de fizică. De asemenea, aş vrea să-i amintesc domnului Iohannis că am fost primar, ca şi dumnealui, deci avem aceleaşi competenţe în domeniu, ca să zic aşa, cu diferenţa că am condus totuşi un oraş dublu ca mărime, din această funcţie am putut să gestionez foarte multe lucrări de infrastructură şi de asemenea am avut chiar şi o regie de transport în subordine, dar asta este mai puţin important pentru că, încă o dată, funcţia de ministru este o funcţie politică", a declarat Lia Olguţa Vasilescu.

Citeşte şi: Lia Olguţa Vasilescu, după ce a aflat de ce a respins-o Klaus Iohannis: Nu există niciun motiv de nelegalitate

Ea a spus că, în ceea ce priveşte a doua respingere, nu există niciun motiv de nelegalitate sau de incompatibilitate.


"Să nu uităm că am mai fost ministru, să nu uităm că sunt deputat ales în Parlamentul României şi s-ar fi constatat până acum dacă ar fi fost o stare de nelegalitate sau de incompatibilitate. Sunt cetăţean român cu domiciliul în România aşa cum cere legea, de asemenea nu am niciun fel de condamnare penală (...) El acum cere o dovadă pentru aceste lucruri, nu înţelegem ce dovadă (...), însă aş vrea de asemenea să spun că au mai fost şase miniştri numiţi acum câteva zile de domnul Klaus Iohannis pentru care nu a cerut niciun fel de confirmare suplimentară. Dacă îşi doreşte domnul Iohannis atât de mult, eu o să îi trimit o copie după cartea mea de identitate pentru că văd că serviciile pe care le are în subordine nu au fost în stare să găsească o copie. Nu am niciun fel de altă calitate decât cea de deputat şi după cum ştiţi calitatea de membru al Guvernului este compatibilă cu funcţia de senator sau deputat, doar cu această funcţie", a mai spus ea.

Vasilescu a susţinut că acţiunile preşedintelui Iohannis trebuie văzute din perspectiva apropierii alegerilor prezidenţiale, întrucât acesta a anunţat că vrea un nou mandat.

"Există un blocaj instituţional la această oră, pe care îl constată, iată, din păcate, şi Uniunea Europeană. Comisia Europeană este în aceste zile la Bucureşti", a afirmat ea.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis joi premierului Viorica Dăncilă două scrisori în care motivează respingerea nominalizărilor de miniştri pentru ministerele Transporturilor şi Dezvoltării. În cazul nominalizării lui Ilan Laufer la Dezvoltare sunt invocate condiţiile pentru ocuparea funcţiei de membru al Guvernului, iar în cel al Liei Olguţa Vailescu la Transporturi lipsa de experienţă, în timp ce nominalizare acesteia la Dezvoltare şi a lui Mircea Drăghici la Transporturi "nu fac dovada îndeplinirii condiţiilor de legalitate astfel încât să li se poată da curs".

O scrisoare se referă la propunerile de numire a lui Harry-Ilan Laufer în funcţia de viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, respectiv a Liei-Olguţa Vasilescu în funcţia de ministru al transporturilor, ca urmare a propunerii de revocare din aceste funcţii a lui Paul Stănescu, respectiv alui Lucian Şova.

În opinia şefului statului, în cazul lui Laufer, "din documentaţia ce însoţeşte propunerea transmisă nu rezultă îndeplinirea condiţiilor prevăzute de art. 105 din Constituţie şi de art. 2 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor pentru numirea în funcţia de membru al Guvernului".

Articolul din Constituţie invocat prevede: "(1) Funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu exercitarea altei funcţii publice de autoritate, cu excepţia celei de deputat sau de senator. De asemenea, ea este incompatibilă cu exercitarea unei funcţii de reprezentare profesională salarizate în cadrul organizaţiilor cu scop comercial. (2)  Alte incompatibilităţi se stabilesc prin lege organică".

Articolul 2 din Legea 90/2001 stabileşte că "pot fi membri ai Guvernului persoanele care au cetăţenia română şi domiciliul în ţară, se bucură de exerciţiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute în cartea I titlul IV din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare".

În cazul Liei Olguţa Vasilescu, respingerea este motivată de faptul că "persoana nominalizată nu are expertiza necesară gestionării domeniului complex al  transporturilor".

"Faţă de aceste motive, în conformitate cu dispoziţiile art. 85 alin. (2) din Constituţie şi ţinând seama de jurisprudenţa Curţii Constituţionale, am decis să resping propunerile de numire în funcţiile respective", menţionează preşedintele.

Cea de a doua scrisoare vizează "propunerea de numire în funcţia de viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice a doamnei Lia-Olguţa Vasilescu, respectiv de numire în funcţia de ministru al transporturilor a domnului Mircea-Gheorghe Drăghici, ca urmare a propunerii de revocare/de constatare a vacanţei funcţiei".

"Văzând incidenţa dispoziţiilor art. 85 alin. (2) precum şi ale art. 105 din Constituţie şi ţinând seama de jurisprudenţa Curţii Constituţionale, constatând că în propunerile transmise nu există vreo menţiune cu privire la îndeplinirea condiţiilor de legalitate, iar din documentaţia transmisă nu rezultă îndeplinirea condiţiilor prevăzute de art. 105 din Constituţie şi de art. 2 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor pentru numirea în funcţia de membru al Guvernului, vă aduc la cunoştinţă că propunerile de numire în funcţia de membru al Guvernului, înaintate la data de 22 noiembrie 2018, respectiv 30 noiembrie 2018, nu fac dovada îndeplinirii condiţiilor de legalitate astfel încât să li se poată da curs", conchide preşedintele.

Guvernul a transmis preşedintelui revocarea miniştrilor Transporturilor şi Dezvoltării, propunându-i pe Lia Olguţa Vasilescu şi Ilan Laufer, însă în 20 noiembrie preşedinte Iohannis a refuzat revocarea titularilor de la cele două ministere - Lucian Şova şi Paul Stănescu - respingând implicit şi numirile Liei Olguţa Vasilescu şi a lui Ilan Laufer.

În 21 noiembrie, Lia Olguţa Vasilescu a fost propusă la Ministerul Dezvoltării, iar Mircea Drăghici la Ministerul Transporturilor. Ulterior, Şova şi Stănescu şi-au depus demisiile, dar nici de această dată gestul lor nu s-a concretizat în decrete de revocare.

În 5 decembrie, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că încă nu a finalizat analiza privind remanierile, iar despre blocajul care s-ar crea pentru că demisiile miniştrilor devin efective, preşedintele a replicat: ”Soluţia este la PSD, n-au decât să vină cu oameni performanţi”.

În 7 decembrie, Guvernul s-a adresat Curţii Constituţionale în legătură cu numirea miniştrilor, CCR constatând în 19 decembrie existenţa unui conflict juridic de natură constituţională Guvern - Preşedinte pe acest subiect.

În 3 ianuarie 2019, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretele prin care a constatat vacantarea posturilor de miniştri de la Ministerul Dezvoltării regionale şi administraţiei publice şi de la Ministerul Transporturilor.

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Guvern Klaus Iohannis Lia Olguţa Vasilescu PSD
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
10 ian 23:48
Răspunde | Votează email 0 email
Mihai
Foarte bine, dna Votkutza, dar sa luati si pentru to'arasii judecatori ai PSD + ALDE o votka, un caltabos ceva, ca si "ei este de-ai vostri, din popor" din poporul bolsevic.Cred ca ti-ai lasat rezerva de votka in minister si acum daca Joianis nu te accepta, pierzi rezerva strategica, si era din aia buna, trimisa de Putin.
1
EUR
4.7228
RON
18 Jun
noapte 20 °
zi 30 °
Ultimele joburi adaugate
24 H