Klaus Iohannis şi Dacian Cioloş, în noroaiele de la Târgu Jiu, la comemorarea luptelor Primul Război Mondial GALERIE FOTO

Premierul Dacian Cioloș a declarat vineri, la Târgu-Jiu, că episodul luptelor eroice din Defileul Jiului reprezintă ''unul dintre cele mai dramatice momente" ale Primului Război Mondial. La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a precizat că bătălia de la Podul Jiului a fost unul dintre cele mai importante exemple de curaj, demn de marea cronică a Primului Război Mondial.
Iulian Tudor
28 oct. 2016, 16:16
Klaus Iohannis şi Dacian Cioloş, în noroaiele de la Târgu Jiu, la comemorarea luptelor Primul Război Mondial GALERIE FOTO

Klaus Iohannis şi Dacian Cioloş au participat vineri, la Târgu Jiu, la ceremoniile prilejuite de comemorarea eroilor bătăliei de pe Jiu din octombrie 1916. Cei doi au vizitat ansamblul lui Constantin Brâncuşi şi au trebuit să meargă prin noroaiele rămase dupăploaie. Preşedintele a ieşit mult mai curat, în vreme ce pantofii premierului erau plini de noroi.

„Ne aflăm împreună în locul în care, în urmă cu un secol, armata română obținea, pe Jiu, a doua sa mare victorie după cea de la Oituz. Acel moment, care a reprezentat un punct de cotitură în desfășurarea războiului din toamna anului 1916, nu ar fi fost posibil fără sacrificiul și determinarea gorjenilor. Ceea ce le-a insuflat tărie de caracter și dârzenie celor care și-au dat viața în luptele de pe Jiu a fost totalul devotament pentru salvarea ființei naționale. De altfel, bătălia de la Podul Jiului a fost unul dintre cele mai importante exemple de curaj, demn de marea cronică a Primului Război Mondial”, a spus Klaus Iohannis, potrivit Agerpres.

El a subliniat că fără aceste sacrificii, fără victoria Antantei, nu ar fi fost posibilă realizarea Marii Uniri, „piatră de hotar în istoria țării noastre”.

„Acum, la un secol distanță, înțelegem cu atât mai bine mesajul acelei generații: marile proiecte naționale sunt bazate atât pe viziunea unei clase politice responsabile, cât și pe solidaritatea și capacitatea de direcționare a marilor energii colective către un obiectiv comun”, a arătat șeful statului.

Iohannis a susținut că victoria de acum exact 100 de ani îi plasează ca eroi în memoria națiunii pe generalii Culcer și Dragalina, precum și pe tânăra învățătoare-cercetaș sublocotenent Ecaterina Teodoroiu.

„În memoria românilor, Ecaterina Teodoroiu rămâne probabil cel mai cunoscut nume al Primului Război Mondial. Prezența sa proeminentă în Panteonul național, alături de figura luminoasă a reginei Maria, arată că Marele Război marchează și o schimbare profundă a societății, care va primi expresia instituțională prin Constituția din 1923”, a declarat șeful statului.

Pe de altă parte, Iohannis a vorbit despre capodopera lui Constantin Brâncuși, arătând că aceasta a demonstrat că șansa societății românești stă și în integrarea potențialului ei creativ în Europa și în lume.

„Tot în 2016, s-au împlinit 140 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși. Prin capodopera sa, Brâncuși ne-a demonstrat că șansa societății românești stă și în integrarea potențialului ei creativ în Europa și în lume. Brâncuși ne transmite peste ani că pentru a împlini marile idealuri ale națiunii noastre trebuie să depășim nu atât dificultățile obiective, cât mai ales factorii subiectivi, mentalitățile, și să ne asumăm pe deplin valorile. ‘Lucrurile nu sunt greu de făcut. Ceea ce este cu adevărat greu este de a ne pune în starea de a le face’. Acest aforism al lui Brâncuși este un excelent îndemn pentru noi și, în primul rând, pentru tinerii generației Centenarului”, a arătat președintele.

Cioloș: Luptele din Defileul Jiului, printre cele mai dramatice momente din istoria marelui război

„Marcăm astăzi începutul luptelor eroice din Defileul Jiului, confruntări de retragere ce au avut drept obiectiv întârzierea coloanelor inamice care încercau să pătrundă în Moldova din Transilvania. Acest episod reprezintă unul dintre cele mai dramatice momente din istoria marelui război. Deși superioritatea inamicului părea covârșitoare, Armata, susținută de populația civilă, a opus o rezistență eroică. Despre această bătălie se poate spune că a întârziat timp de trei luni înaintarea trupelor austro-ungare și germane în vechiul regat, permițându-le autorităților și populației să se retragă în Moldova. Eroii bătăliilor din Defileul Jiului, militar și civili, au avut totul de pierdut și nimic de câștigat pentru ei personal, iar sacrificiul lor constituie cel mai bun exemplu de patriotism”, a precizat Dacian Cioloș.

Prim-ministrul a menționat-o în discursul său și pe Ecaterina Teodoroiu, cercetașă și participantă la Primul Război Mondial. Născută în Vădeni, în prezent cartier al municipiului Târgu-Jiu, ea a murit la sfârșitul bătăliei de la Mărășești, luptând în fruntea unui pluton de infanterie al Armatei Române.

„Este momentul în care s-a făcut remarcată Ecaterina Teodoroiu, care avea să devină mai târziu eroina de pe Jiu. Prin exemplul personal, ea a dovedit că nimic nu poate împiedica un om să-și ducă la capăt menirea, chiar și atunci când circumstanțele îi sunt potrivnice. Aducem omagiu Ecaterinei Teodoroiu și tuturor femeilor care au participat la război luptând, alinând suferințe sau trimțându-și bărbații și fiii pe front”, a mai spus premierul.

Președintele Klaus Iohannis și premierul Dacian Cioloș au participat vineri, la Târgu-Jiu, la manifestările dedicate împlinirii unui secol de la Primul Război Mondial și a 140 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși. La eveniment au mai luat parte miniștri, ambasadorul Franței în România, autorități locale, parlamentari.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Animalul deosebit care a fost văzut în mai multe locuri din Sibiu. Ajunge rar în România, trăiește în peninsula Scandinavă, acolo unde oamenii au mare grijă de el. Are culori spectaculoase
Capital.ro
A murit marea actriță. A fost una dintre cele mai frumoase și iubite artiste
Playtech.ro
Cât costă o masă copioasă cu pește, carne, salată și băuturi în Bulgaria. Români uimiți de nota de plată: „În Mamaia, de banii ăia luați doar scobitori”
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Plata în numerar. Scenariile din culisele deciziilor politice
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Capital.ro
Ordin de la UE. Interzis pentru șoferii care au făcut școala pe automată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
A crescut vârsta de pensionare din iulie 2025! Lovitură dură pentru seniori
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african