Klaus Iohannis cere plafonarea preţurilor la energie. „Sunt de acord cu această măsură pentru această iarnă”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că susţine plafonarea preţurilor la energie pentru această iarnă pe motiv că "nu se aştepta nimeni să avem aceste creşteri fantastice la preţul gazelor".

07 oct. 2021, 14:57
Klaus Iohannis cere plafonarea preţurilor la energie. „Sunt de acord cu această măsură pentru această iarnă”
Românii s-au dezlănţuit pe pagina de Facebook a preşedintelui Iohannis, după anunţul de astăzi: "Așa, Șefu', încetișor, Copăcel că nu e zor"

Klaus Iohannis a fost întrebat de ce premierul Florin Cîţu nu era de acord cu plafonarea preţurilor la energie până să fie demis prin moţiune de cenzură, iar apoi şi-a schimbat punctul de vedere. Întrebat dacă poate fi vorba despre „o monedă de schimb” pentru a obţine din nou susţinerea unui Guvern cu puteri depline, preşedintele a afirmat că este „o schimbare de atitudine”.

„Nu cred că e o monedă de schimb. E o schimbare de atitudine în funcţie e evoluţia pieţei. Nu se aştepta nimeni să avem aceste creşteri fantastice la preţul gazelor. Nu s-au aşteptat experţii, cum nu se așteaptă când apar crize, să crească preţurile aşa de mult.

Am dorit să atrag atenţia autorităţilor europene să acţionăm repede. Am purtat o discuţie cu doamna Ursula von der Leyen când a venit să ne prezinte PNRR aprobat pentru România.

Am avut o discuţie pe această speță la summit-ul din Slovenia. Am reuşit împreună cu alţii la fel de preocupaţi să punem această temă în centrul atenţiei Comisiei Europene.

Miniştrii energiei vor discuta împreună cu Comisia cele mai bune măsuri. Aceste măsuri la nivel european trebuie corelate. Nu vom putea să luăm măsuri foarte repede”, a afirmat Klaus Iohannis.

Citeşte şi: Klaus Iohannis dinamitează USR: „S-a dat mare partid reformist. A abandonat guvernarea. Nu știu dacă prima rundă de consultări va duce la o soluție”

Klaus Iohannis cere plafonarea preţurilor la energie. „E nevoie de un set amplu de măsuri”

De altfel, preşedintele a afirmat că plafonarea preţurilor la energie „poate să ne treacă peste iarnă”

„E nevoie de un set amplu de măsuri pentru a nu lăsa aceste preţuri să ducă la o explozie generalizată.

Sunt de acord cu această măsură acum pentru această iarnă. Decizia este evident în altă parte”, a conchis Klaus Iohannis.

Citeşte şi: Klaus Iohannis neagă posibilitatea alegerilor anticipate: „Este imposibil. Denotă un cinism care se ascunde sun masca grijii pentru români”

În schimb, Dacian Cioloş afirmă că este nevoie e măsuri care să asigure populaţia pe timp de iarnă, dar cere responsabilitate şi măsuri concrete, nu promisiuni populiste.

Preşedintele USR a afirmat miercuri seară, că nu este etic să anunţi o măsură pe care o va lua viitorul Guvern, câtă vreme nu se ştie cine va fi premier şi cine va susţine Guvernul format de acesta. ”Mi se pare hazardat”, a afirmat Cioloş, referindu-se la anunţul premierului demis, Florin Cîţu.

Citeşte şi: Premierul Florin Cîţu anunţă plafonarea preţurilor la energie. Decizia poate fi luată DOAR de un guvern cu puteri depline