Klaus Iohannis: „Cetăţenii români sunt susţinători din toată inima ai proiectului european”

Uniunea Europeană este "bine echipată să facă faţă provocărilor legate de statul de drept", a declarat preşedintele Klaus Iohannis, miercuri, la dezbaterea "Să vorbim despre viitorul Europei" (Let's talk - Future of Europe), la care a participat online.

02 iun. 2021, 20:04
Klaus Iohannis: „Cetăţenii români sunt susţinători din toată inima ai proiectului european”

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat miercuri că rămâne un „euro-optimist” şi a subliniat că şi cetăţenii României susţin proiectul european.

„Rămân un euro-optimist, aşa cum şi cetăţenii români sunt susţinători din toată inima ai proiectului european şi cred că ceea ce a realizat Uniunea Europeană până acum oferă o bază solidă pe care va face faţă viitoarelor provocări şi oportunităţi”, a afirmat şeful statului.

„Democraţia, statul de drept şi drepturile fundamentale sunt piatra de temelie a Uniunii noastre, cu un impact direct şi foarte semnificativ asupra instituţiilor noastre şi asupra vieţii cetăţenilor europeni. Aceste valori sunt împărtăşite de toate statele membre, reprezentând ţesătura societăţilor noastre şi de asemenea principiile fundamentale proiectate de Uniune în afara graniţelor sale. De asemenea, necesită muncă continuă şi vigilenţă”, a arătat el.

Klaus Iohannis: „Uniunea este bine echipată să facă faţă provocărilor legate de statul de drept”

Iohannis a vorbit de mecanismele de care dispune UE în ceea ce priveşte statul de drept: procedurile de infringement, recomandările de ţară, procedurile legate de Articolul 7 şi recenta condiţionare a bugetului, creată pentru a proteja fondurile europene de încălcările statului de drept.

„Nu în ultimul rând, acestora li se alătură Mecanismul statului de drept, lansat anul trecut. În baza acestei ‘truse’, care aduce dimensiunea europeană la instrumentele pe care le avem şi le folosim la nivel intern, aş spune că Uniunea este bine echipată să facă faţă provocărilor legate de statul de drept şi ţine de noi toţi să folosim instrumentele ce ne sunt puse la dispoziţie”, a punctat preşedintele Klaus Iohannis, conform Agerpres.

Dezbaterea, la care au mai participat preşedintele Grupului PPE, Manfred Weber, şi europarlamentarul Siegfried Mureşan, a fost organizată de către Grupul Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European.

Citeşte şi: Cristian Ghinea: „Sâmbătă seara, ca un element de picanterie, trei colegi au picat cu liftul în minister două etaje în gol. Au venit jandarmii şi echipele de intervenţie”