Klaus Iohannis, despre salariul minim european în România: „Trebuie ţinut cont de diferenţele economice”

Iohannis, întrebat despre negocierile din PE privind salariul minim garantat: E nevoie să se termine războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei, dar trebuie măsuri de redresare şi la nivel european şi în plan naţional.

07 iun. 2022, 14:04
Klaus Iohannis, despre salariul minim european în România: „Trebuie ţinut cont de diferenţele economice”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, întrebat marţi când va fi aplicată şi în România măsura negociată în Parlamentul European privind un salariu minim garantat, că în primul rând trebuie să se încheie războiul Rusiei împotriva Ucrainei, însă sunt necesare şi măsuri de redresare economică la nivel european şi pe plan naţional, iar rezultatele în acest sens se văd deja. „Venitul minim trebuie să asigure un trai decent minimal, însă trebuie să ţinem cont şi de diferenţele de dezvoltare dintre ţări”, a adăugat şeful statului.

Salariul minim european s-a votat în UE, când vor încasa românii lefuri „ca afară”

„În primul rând este important să vedem cum a am ajuns aşa dintr-o dată în această criză economică, preţuri în creştere. Găsim destul de repede explicaţia. E vorba de războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei. Sigur, în plan naţional, e nevoie de măsuri de corectare şi care vin în sprijinul populaţiei, de aceea e foarte bine că în România avem un guvern de coaliţie care se sprijină pe o majoritate solidă în Parlament şi asstfel poate să vină cu măsuri care compensează aceste creşteri de preţuri. Aceste lucruri sunt complicate, pentru că oamenii aşteaptă soluţii imediat, însă bugetul nu poate fi întins oricât de mult şi atunci e nevoie de multă înţelepciune şi răbdare. Când văd că politicieni şi alte partide sar pe loc şi strigă ce greu se mişcă lucrurile, atunci trebuie să avem o guvernare aşezată care caută soluţii şi le găseşte”, a afirmat Klaus Iohannis, întrebat despre subiect după vizită de marţi la Şcoala Gimnazială nr. 11 din Buzău.

El a adăugat că „venitul minim trebuie să asigure un trai decent minimal, însă trebuie să ţinem cont şi de diferenţele de dezvoltare dintre ţări”.

Pensii 2022. Klaus Iohannis, anunţ despre majorări: „Ar fi imoral şi incorect ca doar pensionarii să plătească preţul crizei”

„Deci nu putem să avem aceeaşi sumă, dacă dorim să avem acelaşi efect, dar dorinţa noastră declarată e convergenţa europeană, adică ajungem şi noi la nivelul statelor dezvoltate. Pentru asta e iarăşi nevoie de un guvern hotărât care vine cu investiţii, cu un PNRR, cu abordări pe termen lung şi aceste lucruri vor duce, în final, la dezvoltarea nivelului general. Ca să răspund la întrebarea când se va termina această fază complicată, în primul rând e nevoie să se termine războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei, dar e nevoie de măsuri de redresare şi la nivel european şi în plan naţional şi rezultatele se văd deja”, a completat Iohannis.

Klaus Iohannis: „Taxa de solidaritate nu e optimă, de dorit și nu ar aduce rezultate”

Președintele României, Klaus Iohannis, susține că nu este de acord cu taxă de solidaritate pentru firme, vehiculată pe surse că ar putea să fie introdusă de coaliția de guvernare.

„Această chestiune a mai fost discutată. M-am exprimat public și mi-am păstrat abordarea. Nu ar fi optimă, de dorit sau că ar aduce rezultate”, a spus Iohannis.