Klaus Iohannis, din nou în faţa judecătorilor cu dosarul de incompatibilitate

Preşedintele Klaus Iohannis ajunge din nou în faţa judecătorilor cu dosarul de incompatibilitate. Şeful statului a cerut repunerea dosarului pe rol şi anularea raportului ANI prin care era declarat incompatibil.

RomaniaTV.net
26 mai 2015, 06:54
Klaus Iohannis, din nou în faţa judecătorilor cu dosarul de incompatibilitate

Klaus Iohannis merge din nou în instanţă în cazul dosarului în care se judecă cu ANI, care l-a declarat incompatibil după ce, ca primar al Sibiului, a semnat un contract cu o tipografie care aparţine Forumului Democrat German.

După ce a fost găsit nevinovat în procesul intentat de ANI, Klaus Iohannis a depus la Curtea de Apel Alba Iulia o cerere de repunere pe rol a dosarului şi de anulare a raportului ANI.

Procesul va avea loc miercuri, la Curtea de Apel Alba Iulia.

Klaus Iohannis se judecă cu Agenţia Naţională de Integritate din noiembrie 2013, iar aceasta este a doua repunere pe rol a dosarului, după ce în martie 2014 instanța a suspendat procesul deoarece pe rolul Parchetului General se afla un dosar în care ANI reclama ipotetice fapte penale săvârșite de Klaus Iohannis.

Deoarece un proces penal ține pe loc unul civil, pe 19 martie 2014, procesul civil a fost suspendat după ce Parchetul începuse urmărirea penală în urma sesizărilor ANI. Urmărirea penală a început „in rem” adică față de faptă în sine, nu față de anumite persoane.

Pe 26 septembrie 2014, Parchetul General a închis dosarul în care ANI îl acuza pe Klaus Iohannis de conflict de interese, procurorii stabilind că acesta nu a încălcat legea atunci când a semnat în calitate de primar al Sibiului un contract cu o tipografie deţinută de Forumul Democrat al Germanilor. Pe 29 aprilie 2015, Klaus Iohannis a cerut Curții de Apel Alba Iulia să repună cauza pe rol, lucru care s-a și întâmplat.

Următorul termen a fost stabilit pe 27 mai, „în vederea pregătirii apărării”, se arată pe portalul instanțelor de judecată.

ANI a constatat faptul ca Klaus Iohannis a încălcat regimul juridic al conflictului de interese în materie administrativă şi penală. ANI susținea că „încălcarea regimului juridic al conflictului de interese administrativ şi penal de către Klaus-Werner Iohannis constituie servicii de informare şi publicitate în vederea implementării Proiectului finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), Programul Operaţional: Creşterea Competitivităţii Economice 2007 – 2013 (POS CCE), Axa Prioritară 3 «Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor (TIC) pentru sectoarele privat şi public»”.