Klaus Iohannis: Din perspectiva aderării la euro, implicarea în consolidarea Uniunii economice e importantă

Președintele Klaus Iohannis a declarat vineri, la finalul reuniunii Consiliului European de Vară, că din perspectiva aderării la euro, urmărirea "cu maximă atenție" și implicarea în procesul de consolidare a Uniunii economice și monetare au, pentru România, "o importanță specială"

26 iun. 2015, 15:38
Klaus Iohannis: Din perspectiva aderării la euro, implicarea în consolidarea Uniunii economice e importantă

El a precizat că, la Consiliul European, s-a luat notă de raportul privind „Finalizarea Uniunii economice și monetare a Europei”, elaborat recent de către președintele Comisiei Europene în colaborare cu președinții Consiliului European, Băncii Central Europene, Eurogrupului și Parlamentului European, scrie Agerpres.

Citeşte şi: Iohannis: Trebuie găsite soluţii la preocupările Marii Britanii, care respectă deplin valorile europene

„Din perspectiva obiectivului de aderare la moneda unică, urmărirea cu maximă atenție și implicarea în procesul de consolidare a Uniunii economice și monetare dobândesc, pentru România, o importanță specială”, a spus șeful statului, la Bruxelles.

El a arătat că a avut loc un schimb de opinii cu privire la situația și perspectivele economice ale UE, context în care au fost validate Recomandările Specifice de Țară pentru toate statele membre, în cadrul Semestrului European 2015.

„De asemenea, Consiliul European a andosat obiectivele Strategiei privind piața unică digitală, prezentată recent de Comisia Europeană.

Pentru România este esențial ca Strategia să ofere soluții pentru depășirea decalajului digital existent între diferite regiuni europene și între mediul rural și cel urban, precum și a altor limitări ale activităților transfrontaliere desfășurate în mediul online”, a declarat Iohannis.

De asemenea, el a precizat că joi s-a discutat chestiunea Greciei, căzându-se însă de acord că „nu Consiliul European poate să găsească soluțiile la această problemă, ci discuțiile trebuie purtate și negocierile între reprezentanții Greciei și instituțiile de creditare, respectiv, cu miniștrii Finanțelor”.

Citeşte şi: Iohannis, reacţie la SCANDALUL alocaţiilor din Austria: Poziţia lui Kurz e personală, nu e şi a Guvernului

„Și, ca atare, am luat act de informările care au fost făcute și am lăsat discuția în seama formatelor special înființate pentru această chestiune. Iar, la București, sunt convins că Banca Națională are evaluări proprii și, cu siguranță, după ce vom avea o decizie, vom cunoaște și public aceste evaluări”, a spus Iohannis.