KLAUS IOHANNIS a discutat la Cotroceni cu parlamentarii de Diaspora

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, joi, la Palatul Cotroceni, cu parlamentarii care reprezintă circumscripția electorală Diaspora.

21 mai 2015, 08:43

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, temele de discuție au vizat „asigurarea exercitării dreptului la vot pentru cetățenii din afara granițelor, îmbunătățirea comunicării cu reprezentanții comunităților de români și a calității serviciilor consulare, precum și dezvoltarea unor politici ale statului român pentru diaspora.”

„Președintele României a reiterat urgența adoptării legislației necesare pentru exprimarea dreptului de vot în cele mai bune condiții de către toți românii din afara granițelor. În acest sens, șeful statului a făcut apel la parlamentarii care reprezintă Diaspora să se implice în dialogul cu reprezentanții partidelor politice în vederea găsirii unei soluții fezabile, simple și cu un cost minim pentru votanții români din afara graniţelor ţării.

În privința îmbunătățirii relației cu românii din străinătate, Președintele României a apreciat că rezolvarea problemelor de comunicare prin canalele existente și crearea unor mecanisme noi pentru dialog constituie pârghii importante pentru a veni în sprijinul acestora, subliniind că este nevoie de implicarea directă a reprezentanților diasporei în definirea politicilor statului român privind comunitățile din afara țării.

Președintele României a dat asigurări că există o preocupare deosebită pentru îmbunătățirea mecanismelor de reprezentare și consultare a diasporei, iar Consiliul Consultativ anunțat în programul prezidențial va fi creat. Consiliul Consultativ va fi un partener de dialog și de cooperare pentru instituții precum Departamentul pentru Românii de Pretutindeni de la Guvern și Institutul Cultural Român pentru a îmbunătăți performanța lor.

Domnul Președinte Klaus Iohannis a reiterat interesul său pentru ca cetățenii diasporei să se simtă protejaţi, să beneficieze de toate libertățile și de drepturile individuale, în special de dreptul de a munci, și să-și păstreze identitatea culturală, dreptul la educație și informare.

Parlamentarii din circumscripția electorală Diaspora și-au exprimat susținerea pentru introducerea votului prin corespondență, prin adoptarea unei legi în materie, și au subliniat necesitatea reprezentării românilor din afara granițelor de un număr mai mare de parlamentari față de cel existent în prezent”, precizează sursa citată.

Deputatul Eugen Tomac a declarat, după întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis, că speră ca șeful statului „să pună presiune” pe partide pentru ca acestea să-și asume susținerea fermă a votului prin corespondență.

„Sperăm ca președintele să pună presiune pe partide și acestea să-și asume că susțin ferm votul prin corespondență, în caz contrar, ar fi o lovitură puternică dată românilor de peste hotare„, a spus Tomac.

El a arătat că la întâlnirea cu șeful statului s-a discutat despre mecanismele de vot pentru românii din Diaspora la alegeri.  „Sper că se va ține cont de opiniile noastre. Este important că președintele simte că există o reticență — exact așa a și afirmat — din partea partidelor în ceea ce privește introducerea votului prin corespondență. Nu crede că votul electronic este o soluție astăzi”, a afirmat Tomac.

Deputatul a susținut că în cazul în care „partidele ajung la un consens săptămâna viitoare, anul viitor românii vor vota prin corespondență”.  El a precizat că discuțiile au vizat și situația românilor din Republica Moldova și Serbia.

„Sunt surprins că nu susține ca legea cetățeniei române să se modifice astfel încât românii din Serbia și din alte state care nu sunt foști cetățeni români să beneficieze de posibilitatea de a deveni cetățeni români. Are argumentele sale”, a declarat deputatul. Tomac a spus că s-a discutat și despre reprezentarea în Parlament a românilor din Diaspora.

Ovidiu Raeţchi, deputat PNL, a scris, miercuri, pe contul său de Facebook că preşedintele Iohannis i-a invitat, joi, pe toţi parlamentarii din Diasporă la Palatul Cotroceni pentru a discuta despre legea votului prin corespondenţă.

„Toţi parlamentarii de Diaspora sunt convocaţi la Cotroceni. Problemele pe care, pâna în acest moment, le-am pus pe lista de discuţii cu preşedintele Iohannis sunt: 1. Votul prin corespondenţă. 2. Problemele de reprezentare consulară în Orientul Mijlociu, Golf, Africa (Israel, Emirate, Qatar, Egipt). 3. Implicarea reală a DRP şi ICR în problemele comunităţilor românilor de peste hotare prin mecanismul obiectiv şi standardizat de alocare a resurselor al Centrelor Comunitare Româneşti”, a scris Raeţchi pe contul său de Facebook.

Şase parlamentari de Diaspora (senatorii Viorel Riceard Badea şi Adrian Anghel, deputaţii Aurelian Mihai, Eugen Tomac, Mircea Lubanovici şi Ovidiu Alexandru Raeţchi) i-au solicitat preşedintelui Klaus Iohannis o discuţie la Cotroceni pe tema problemelor românilor din străinătate, potrivit unui comunicat transmis în 14 mai de deputatul PNL Ovidiu Raeţchi.