Klaus Iohannis îl vrea afară din Guvern pe USR-istul Stelian Ion – surse. Reacţia lui Dan Barna

Președintele Klaus Iohannis vrea remanierea ministrului Justiției, Stelian Ion, potrivit unor surse citate de G4Media.ro. Deocamdată, Stelian Ion este susținut de liderii USR PLUS, iar o încercare de remaniere fără acordul partidului său ar putea provoca o criză guvernamentală mult mai profundă decât în cazul demiterii lui Vlad Voiculescu, mia spus sursele citate.

06 aug. 2021, 12:52
Klaus Iohannis îl vrea afară din Guvern pe USR-istul Stelian Ion – surse. Reacţia lui Dan Barna

Zilele lui Stelian Ion la conducerea Ministerului Justiţiei par a fi numărate. După ce Klaus Iohannis și-a exprimat nemulțumirea față de Stelian Ion căruia i-a reporşat public că ”SIIJ nu a fost desființat, chit că toată lumea s-a lăudat că așa va face, dar ministrul Justiției nu a găsit încă calea potrivită”, iată că surse citate de G4Media.ro spun că şeful statului îşi doreşte schimbare lui Stelian Ion.

Citeşte şi: Dan Barna exclude remanierea lui Cătălin Drulă: „Nu se discută, la momentul de faţă, despre niciun fel de remaniere, pentru niciun minister”

Președintele Iohannis ar fi nemulțumit că Stelian Ion continuă proiectul de desființare a Secției Speciale pentru magistrați (SIIJ) în forma radicală, dar și pentru că ministrul a lansat fără acordul său concursul pentru ocuparea posturilor – cheie de procuror șef DIICOT, procuror șef adjunct la DNA și șefi de secție la DNA și Parchetul General.

„Și sunt și eu nemulțumit de aceste lucruri și sunt și alte reforme care au fost promise și deocamdată auzim că se întâlnesc și se discută”, spunea Klaus Iohannis zilele trecute.

Stelian Ion i-a răspuns în aceeași zi printr-o postare pe Facebook în care a tratat pe larg subiectele fierbinți. El a listat marile probleme și a spus că ”blocajul vine din coaliție și Parlament, nu de la Ministerul Justiției”. Ministrul Justiției a mai scris că ”îi transmit președintelui rugămintea de a se implica în depășirea acestui blocaj”, trimitere la faptul că Iohannis nu a organizat consultări pe tema justiției, deși UDMR a anunțat public că blochează desființarea SIIJ.

Sursele G4Media.ro spun că Iohannis ar fi vrut ca numirile să fie agreate cu el, așa cum s-a întâmplat în 2020, când fostul ministru Cătălin Predoiu a propus trei nume de procurori-șefi aprobate imediat de Iohannis, deși CSM dăduse aviz negativ pentru doi (Giorgiana Hosu la DIICOT și Gabriela Scutea la Parchetul General).

Citeşte şi: Dan Barna, după discuţia cu Cîţu despre rectificarea bugetară: „E posibil să existe modificări”

Dan Barna, despre posibila revoxarea a lui Stelian Ion: Nu putem să avem un program de guvernare agreat şi susţinut în Parlament în momentul învestirii Guvernului şi apoi să nu ne mai respectăm acele angajamente

Vicepremierul Dan Barna consideră că, atunci când afirmă că „ministrul Justiţiei nu a găsit încă calea potrivită” pentru desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), preşedintele Klaus Iohannis exprimă aceeaşi „nemulţumire” pe care o au şi cei de USR-PLUS legată de atitudinea UDMR referitoare la acest subiect.

„Colegul meu, ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a prezentat nu o cale, a prezentat mai multe căi (pentru desfiinţarea SIIJ – n.r.), numai că pentru a putea să facem reformă în justiţie e nevoie ca toate forţele politice care contează să susţină acest demers. În momentul de faţă avem un blocaj în coaliţie, vedem că partenerul UDMR nu doreşte acest lucru şi şi mesajul preşedintelui exprimă aceeaşi nemulţumire pe care o avem şi noi: nu putem să avem un program de guvernare agreat şi susţinut în Parlament în momentul învestirii Guvernului şi apoi să nu ne mai respectăm acele angajamente”, a declarat Dan Barna, vineri, răspunzând unei întrebări a jurnaliştilor.

Întrebat dacă se referă la UDMR atunci când afirmă că unul dintre parteneri nu îşi respectă angajamentele, Barna a răspuns: „Ştim foarte clar, pe subiectul punctual SIIJ avem o poziţie a UDMR, care în realitate doresc doar mutarea Secţiei Speciale la Parchetul General şi nu desfiinţarea acestea, aşa cum am agreat”.