Klaus Iohannis, după prelungirea stării de alertă pentru COVID-19. „Sunt îngrijorat. Virusul nu pleacă în vacanţă şi nici în concediu”

Președintele Klaus Iohannis a făcut joi apel la români să se ferească în continuare de coronavirus, prin purtarea măştii de protecţie şi igiena mâinilor, arătând că acest virus ''nu pleacă în concediu sau în vacanţă''. Referitor la anunţul PSD şi Pro România privind intenţia de a depune moţiune de cenzură pentru dărâmarea Guvernului Orban, Klaus Iohannis a spus că Guvernul a luat măsurile necesare, astfel încât răspândirea pandemiei să fie limitată, iar economia să fie repornită. ”Mi se pare greşit şi lipsit de bun simţ şi de fundament”, a catalogat preşedintele României gestul liderilor partidelor din Opoziţie.

RomaniaTV.net
18 iun. 2020, 11:06
Klaus Iohannis, după prelungirea stării de alertă pentru COVID-19. „Sunt îngrijorat. Virusul nu pleacă în vacanţă şi nici în concediu”

Principalele declaraţii ale preşedintelui
  • Este impresionant ce am văzut astăzi împreună. Aceste patru tiruri care fiecare are o funcţie de terapie intensivă, aparatura necesară. Aceste unităţi vor putea fi folosite acolo unde este nevoie. Şi acum pentru pacienţi COVID. Îmi permit să sper că vor fi din ce în ce mai puţini.
  • Spitalele vor fi gestionate de IGSU şi vor fi folosite la nevoie. Este rezultatul unui parteneriat foarte frumos. Achiziţia şi dotarea acestor unităţi mobile de Terapie Intensivă este rezultatul unei colaborări foarte bune între autorităţile statului, mediul privat, firme, fundaţii, persoane fizice, voluntari şi iată să se poate
  • Am vizitat aceste unităţi. Mi s-au prezentat dotările. Sunt dotări de ultimă oră şi sunt convins că atunci când va fi nevoie de ele vor fi extrem de utile.
  • Vreau să mulţumesc tuturor celor implicaţi în acest proiect care este o mare reuşită. Toţi au contribuit, unii cu bani, alţii cu muncă. Au existat acţiuni de strângere de fonduri. Vreau să mulţumec şi persoanelor fizice care au donat pentru acest proiect. Arată un nivel înalt de disponibilitate pentru a se implica în proiecte importante pentru societate. Acest lucru mă bucură foarte mult.

Klaus Iohannis despre epidemia de coronavirus. „Sunt îngrijorat”

  • Nu pot să nu menţionez epidemia cu ocazia căreia s-a realizat acest proiect.
  • Sunt îngrijorat fiindcă am văzut în ultimele zile, în fiecare zi un număr, zic eu mare, de noi pacienţi infectaţi cu noul virus. Astăzi sunt peste 300 de persoane care au fost detectate cu acest virus.
  • S-a renunţat la multe restricţii şi s-au luat anumite măsuri de relaxare.
  • Virusul nu pleacă în vacanţă şi nici în concediu. Virusul este în comunitate.
  • Virusul nici nu pleacă nici dacă votează sau nu votează Parlamentul sau Opoziţia. Am constatat că în zona politică, mai ales în aşa numita Opoziţie apar poziţii dintre cele mai ciudate şi nepotrivite pentru această perioadă.
  • Dragi români, feriţi-vă de virus! Au rămas în vigoare măsuri simple, de bun simţ şi foarte importante. Masca vă protejează şi îi protejează pe ceilalţi. Distanţa trebuie păstrată peste tot unde se poate. Igiena mâinilor este extrem de importantă. 
  • Noi nu dorim să reimpunem măsuri de restricţie. Ne dorim să revigorăm activitatea românilor, să redăm românilor o viaţă cât de cât normală, dar această nouă normalitate nu poate fi un succes fără respectarea acestor norme minimale.
  • Sunt norme minimale, dar epidemiologii ne spun că sunt foarte importante. Aşa că dragii mei, vă rog să le respectaţi.

Preşedintele, despre moţiunea de cenzură anunţată de PSD: „Mi se pare total lipsit de bun simţ”

  • Guvernul a acţionat conform legii şi dacă cineva din Parlament este de altă părere are dreptul constituţional să ceară o verificare, dar, după părerea mea, felul în care a procedat Guvernul este şi corect şi legal şi oportun. Măsurile care au rămas în vigoare sunt mai puţine decât în prima fază, sunt măsuri absolut importante. Este o abordare şi utilă şi corectă şi de bun simţ.
  • Abordarea aşa zisei Opoziţii din Parlament mi se pare că se bazează pe o exagerare de tip electoralist. Fac scandal de dragul scandalului şi încearcă să mai prindă câteva voturi. 
  • Practic, PSD-ul, prin această atitudine, nu face decât să inducă nesiguranţă în populaţie într-o perioadă în care oamenii trebuie să fie siguri că lucrurile făcute de autorităţi sunt corecte şi să respecte măsurile care sunt impuse.
  • Despre moţiunea de cenzură. Este pur formal un instrument al Opoziţiei, dar să vii cu ameninţarea unei moţiuni de cenzură într-o situaţie de criză sanitară, într-o situaţie de epidemie mi se pare greşit şi total lipsit de bun simţ şi lipsit de fundament.
  • Acuzaţiile sunt nefondate. Pentru ce să demiţi Guvernul? Fiindcă a luat măsurile care au fost necesare? Fiindcă au luat măsurile la timp? Fiindcă am reuşit să împiedicăm extinderea epidemiei? Fiindcă au venit cu măsuri de revigorare economică ce produc deja rezultate? Fiindcă au o gândire revenire economică?
  • Mi se pare total lipsit de sens şi de bun simţ politic. Să ne amintim cu toţii discuţiile care au fost când acest Guvern a fost instalat şi toată lumea a ştiut că este instalat pentru un an de zile. Atunci cam toţi au spus că votăm acest Guvern ca să facă bugetul, ca să ajungem la alegeri parlamentare şi dacă facem toate acestea, lucurile sunt bune.
  • Guvernul a făcut un buget bun, a gestionat foarte bine epidemia, această situaţie de criză foarte bine, are o gândire economică sănătoasă şi vine cu un program economic foarte bun şi solid.
  • Acest Guvern a făcut infinit mai mult decât s-a aşteptat la el atunci când a fost votat prima dată. Şi acum când mai sunt câteva luni înainte de alegeri, vine PSD-ul şi flutură moţiunea de cenzură doar aşa ca să arate că este pe acolo. Nu mi se pare corect!
  • Despre furnizarea de măşti. Multe măşti au ajuns. Cu siguranţă, mai sunt unele probleme şi înţeleg că sunt în curs de rezolvare. Este obligatoriu să rezolvăm această problemă şi trebuie rezolvată foarte repede.

Impozitarea pensiilor speciale: „O măsură care trebuie bine judecată”

  • Impozitare pensiilor speciale. În esenţă este o măsură care trebuie bine judecată. Când ajunge la mine o să mă exprim atunci pentru că vreau să o citesc în detaliu înainte de a face o afirmaţie publică. Ţin să amintesc tuturor în acest context că noi acum câţiva ani am introdus impozitarea pe venit global ca o măsură de echitate socială, după care s-a renunţat uşor-uşor din motive electorale la acest impozit pe venit global. Este o discuţie mai amplă.
  • Contestarea de către Avocatul Poporului la CCR a stării de alertă. Nu obişnuiesc că comentez gesturile CCR, cum nici nu comentez deciziile pe care le iau. 
  • Este o premieră şi ar fi bine să ne explice CCR cum s-a ajuns la această devansare. Pe fond, sesizarea Avocatului Poporului este una pe care o consider corectă. Nu poate Parlamentul să modifice o hotărâre de Guvern. Nu funcţionează aşa arhitectura constiinţită prin Constituţia României! Probabil s-a gândit CCR să vină cu o clarificări bune.
  • După părerea mea, Guvernul a procedat corect, legal, constiuţional. Măsurile propuse au fost şi oportune şi a venit cu ele la timp.
  • Tot circul din Parlament şi atunci când s-a votat prima oară starea de alertă şi circul de acum când PSD-ul se vede în situaţia că nu are ce vota vine pe fondul unui circ artificial făcut de PSD care vânează voturi.

Iohannis: „Eu nu îmi doresc şi Guvernul nu îşi doreşte noi restricţii”

  • Despre locurile din spitale. În secţiile ATI cred că astăzi avem cam 180 de pacienţi, însă locurile în secţiile ATI din toată ţara sunt mult mai multe. Am avut situaţii ca în anumite spitale să nu mai fie locuri şi atunci pacienţii au fost transferaţi urgent în alte spitale cu locuri. Îmi doresc să fie cât mai puţini pacienţi care necesită Terapie Intensivă şi pentru asta cu toţii trebuie să avem grijă.
  • Posibilitatea de noi restricţii de la 1 iulie. Eu nu îmi doresc şi cred că Guvernul nu îşi doreşte să avem noi restricţii. Vreua să avem o conformarea foarte bună cu restricţiile care sunt acum. Nu ne dorim reinstaurarea unor restricţii decât în situaţia în care vedem că numărul de infecţii creşte foarte mult şi nu avem încotro.
  • Vreau o conformare bună, adică fiecare să ascultăm de medici, de specialişti, epidemiologi. Să facem ce spune specialistul.

Revenirea la starea de urgenţă este ultima soluţie

  • Despre revenirea la starea de urgenţă. Revenirea la starea de urgenţă este ultima soluţie atunci când vedem că nimic altceva nu funcţionează, dar totuşi mă gândesc că va funcţiona.
  • Decizie care au fost luate au fost luate de Guvern şi nu de preşedinte. Au fost măsuri foarte bune, au fost luate în timp, au fost măsurile corecte.
  • Măsura pe care am luat-o eu, de instituire a stării de urgenţă, a fost luată la momentul potrivit şi o dovedeşte numărul relativ mic de cazuri din România, în comparaţie cu alte state, dacă ne gândim la alte state.
  • Rezultatele confirmă validitatea şi utilitatea şi termenul corect în care măsurile s-au luat la noi.

„În scurt timp va fi prezentat un program de revenire economică”

  • Despre măsurile economice. Măsuri economice s-au luat şi se vor lua în continuare. Se lucrează acum şi în scurt timp va fi prezentat un program de revenire economică. Revenirea economică nu este ceva ce se petrece într-o săptămână sau două. Ne dorim să avem un program foarte solid, care vine pe o creştere economică.
  • Ce doresc eu, ce-şi doreşte Guvernul este ca România să meargă înainte şi românii să beneficieze de această prosperitate. 

Cele patru unităţi mobile de terapie intesivă pe care le-a vizitat joi preşedintele fac parte din sistemul naţional de urgenţă şi sunt dotate complet cu 12 paturi, 12 ventilatoare, 12 monitoare şi 12 console de injectomate. 

BILANŢ CORONAVIRUS ROMÂNIA 18 IUNIE. Numărul îmbolnăvirilor se menţine peste 300. Alte 22 de persoane au murit

De asemenea, în urmă cu două zile a fost finalizat spitalul modular pentru pacienţi cu coronavirus construit exclusiv din donaţii de Asociaţia „Dăruieşte Viaţa” în curtea Spitalului Elias din Bucureşti. Instituţia medicală a fost ridicată în două luni şi dispune de paturi unde pot fi tratate persoanele care au nevoie de terapie intensivă, pacienţi cu boli infecţioase sau mari urşi.

Cel mai modern spital modular din România, construit exclusiv din donaţii, este gata FOTO