Klaus Iohannis, după întâlnirea cu Mugur Isărescu: E esenţială independenţa BNR în legătură cu deciziile de politică monetară

Preşedintele Klaus Iohannis a discutat timp de aproape două ore la Palatul Cotroceni cu conducerea Băncii Naţionale.  Administaţia prezidenţială a precizat că şeful statului se va întâlni vineri, la Palatul Cotroceni, şi cu premierul Viorica Dăncilă şi cu ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici. Potrivit Preşedinţiei, şeful statului şi-a exprimat speranţa că, după discuţiile cu conducerea Băncii Naţionale a României şi cu premierul Viorica Dăncilă, cele două părţi să se întâlnească în zilele următoare.

25 apr. 2018, 06:11

„Președintele Klaus Iohannis a avut miercuri, 25 aprilie a.c., o întrevedere cu conducerea Băncii Naționale a României, reprezentată de domnul Guvernator Mugur Isărescu și domnul Prim-viceguvernator Florin Georgescu. Această întâlnire a fost ocazionată de necesitatea consultărilor în privința medierii disputelor dintre Guvern și BNR, referitoare la riscurile cu care România se confruntă în prezent în ceea ce privește inflația și coordonarea politicilor economice.

În cadrul discuțiilor, a fost analizată situația macroeconomică existentă, context în care Președintele României a subliniat că este esențială independența Băncii Naționale a României în legătură cu deciziile de politică monetară, aceasta fiind o condiție fundamentală pentru un stat membru al Uniunii Europene”, potrivit unui comunicat al Administraţiei prezidenţiale.

Sursa citată precizează că şeful statului „a menționat că Banca Națională a României trebuie să urmărească, cu responsabilitate și determinare, obiectivul fundamental de asigurare a stabilității prețurilor, astfel încât veniturile românilor să nu aibă de suferit prin scăderea puterii de cumpărare”.

La rândul său, „Guvernatorul BNR a prezentat principalii factori ai creșterii prețurilor, arătând că influențele semnificative provin din componente aflate în afara sferei de acțiune a politicii monetare”, se mai arată în comunicatul Preşedinţiei.

„Referitor la problema coordonării politicilor economice, Președintele României apreciază că aceasta nu înseamnă că politicile unor autorități să fie subordonate obiectivelor altora, însă ansamblul politicilor economice trebuie să asigure, prin toate măsurile care se impun, stabilitatea și predictibilitatea cadrului macroeconomic.

Astfel, Președintele Klaus Iohannis a subliniat că atât Guvernul, cât și Banca Națională trebuie să evite abordările concurențiale, astfel încât cooperarea instituțională să fie una eficientă, în condiții de echilibru și responsabilitate față de interesele economice ale României”, se mai arată în comunicat.

La finalul întrevederii, Președintele României și-a exprimat speranța că vor exista discuții între Guvern și BNR în perioada imediat următoare, care să îmbunătățească dialogul instituțional și cooperarea în domeniul politicilor economice.

Update 12.00: Delegaţia BNR, din care fac parte guvernatorul BNR Mugur Isărescu şi prim vice-guvernatorul Florin Georgescu, a ajuns în jurul orei 12.00, la Palatul Cotroceni pentru discuţii cu preşedintele Klaus Iohannis. 

„Preşedintele României a decis ca prima rundă de discuţii să aibă loc separat. Astăzi (miercuri – n.r.) va avea loc întâlnirea cu conducerea BNR, urmând ca vineri, la ora 11,00, să se întâlnească cu prim-ministrul Viorica Dăncilă. Preşedintele speră că, după aceste discuţii, care vor avea loc la Palatul Cotroceni, Guvernul şi conducerea BNR să se întâlnească în zilele următoare pentru a avea un dialog direct”, precizează Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, luni, că va încerca o mediere între Guvern şi Banca Naţională a României şi că îi va chema la Cotroceni şi pe unii, şi pe alţii în zilele următoare.

Citeşte şi: Eugen Teodorovici: Nu cred că este nevoie ca preşedintele Iohannis să medieze relaţia dintre Guvern şi BNR

„Am decis să încerc o mediere între Guvern şi BNR. În zilele următoare îi voi invita şi pe unii, şi pe alţii la Cotroceni ca să vedem unde sunt de fapt problemele şi de ce nu se înţelege care măsuri trebuie luate pentru a îmbunătăţi situaţia. (…) Sper să reuşim să ajungem cumva la un numitor comun”, a spus şeful statului, arătând că ambele părţi vor fi invitate concomitent la discuţii.

Iohannis a precizat, în context, că „s-a mers cam departe cu unele afirmaţii destul de contondente în ultima vreme”.

„Este posibil ca anumite abordări ale Cotroceniului şi ale BNR să semene, asta dintr-un motiv simplu – suntem oameni care înţelegem legile economiei şi de-o parte şi de alta şi vedem ce se întâmplă în economia românească. Acea abordare de a arunca în curtea BNR inflaţia sau creşterea dobânzilor este una fundamental greşită şi nu va rezolva absolut nimic. Nu, este fundamental greşit să acuzi investitorii străini sau firmele străine de creşterea inflaţiei, de creşterea dobânzilor. Nu. Politicile discutate ale guvernelor PSD şi în domeniul salarizării, domeniul economic şi în domeniul fiscal au dus la aceste nelinişti în piaţă şi au dus implicit la creşterea inflaţiei şi la creşterea dobânzilor. Problema poate fi rezolvată, dar poate fi rezolvată numai printr-o abordare responsabilă, prin nişte politici guvernamentale sustenabile”, a spus şeful statului.

El a amintit că încă de la început a atras atenţia că aceste politici salariale şi fiscale vor produce dezordine, deoarece nu au existat studii de fundamentare serioase, negocieri cu partenerii sociali, şi au fost „trecute în forţă prin Parlament”.

„După unele creşteri salariale la unele categorii, iată că a apărut o inflaţie care practic a şi anulat acele creşteri salariale, dobânzile au crescut în continuare, românii care au credite la bănci se uită cu siguranţă cu îngrijorare la această evoluţie. Ea încă poate fi corectată, dar nu de la BNR, nici de la investitori, nici de la firme ci de la Guvern. Guvernele PSD nu au înţeles foarte bine urmările politicilor pe care le-au pus în practică. Au trecut cu lejeritate peste argumentele opoziţiei, peste argumentele mele şi iată că suntem într-o situaţie care, repet, poate fi corectată, dar dacă mai stăm mult ea va duce la dezechilibre care se vor perpetua în timp”, a adăugat Iohannis.

Întrebat despre problemele legate de salarizare, preşedintele a spus că lucrurile nu merg aşa cum trebuie şi că este treaba Guvernului să le corecteze.

„În public avem opinii foarte diferite. Eu atrag atenţia că lucrurile nu merg aşa cum trebuie şi avem practic în fiecare zi pichetări, mişcări sindicale, iar guvernanţii se fac că nu văd nimic şi repetă aşa mecanic că totul este în regulă. Lucrurile nu sunt în regulă, dar este treaba Guvernului să vadă unde sunt cauzele acestor nemulţumiri şi să le corecteze”, a declarat Iohannis.

El a făcut referire şi la întâlnirea pe care a avut-o cu premierul Viorica Dăncilă şi cu ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, pe tema salariilor din sistemul bugetar.

„Cred că am dat un semnal foarte clar la momentul respectiv. În chestiunea salariilor, lucrurile nu merg aşa cum ar trebui, sunt probleme, sunt numeroase probleme şi am rugat pe toată lumea implicată în proces să se apuce de treabă şi să îmbunătăţească şi cadrul, şi abordarea specifică”, a mai spus preşedintele.

Liderul PSD Liviu Dragnea a atacat dur BNR, afirmând că declaraţii ale reprezentanţilor acesteia, ale preşedintelui şi ale liderilor opoziţiei „prea sunt coordonate”, concluzia sa fiind că „îmomentul în care România încearcă să se ridice, e cineva care îi dă la picioare”. În ceea ce priveşte creşterea preţurilor, Dragnea a invocat mai multe motive, de la liberalizările cerute de FMI şi de UE,până la faptul că importăm din state UE un de preţurile au crescut, dar a făcut referire şi la „companiile cu capital străin”, care au majorat preţurile, văzând că au crescut veniturile românilor.