Klaus Iohannis întoarce în Parlament legea privind repatrierea rezervei de aur a BNR

Publicat: Miercuri, 20 Noiembrie 2019 13:44 // Actualizat: Miercuri, 20 Noiembrie 2019 13:58 // Sursa: romaniatv.net

Klaus Iohannis a trimis Parlamentului României, miercuri, o cerere de reexaminare pentru legea iniţiată de Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae prin care se impune repatrierea rezervei de aur a Băncii Naţionale a României.

Klaus Iohannis consideră că orice modificare a Statutului BNR fără o consultare prealabilă a tuturor organismelor monetare europene se poate constitui într-un precedent periculos pentru economia României şi de natură a afecta funcţionarea eficientă a BNR.

Preşedintele României susţine, în cererea de reexaminare, că Legea pentru modificarea art. 30 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României elimină posibilitatea stabilirii şi menţinerii de rezerve în aur depozitat în străinătate şi instituie termenul în care BNR trebuie să prezinte Parlamentului şi Guvernului raportul privind situaţia rezervelor internaţionale, în ipoteza diminuării acestora până la un nivel care ar periclita tranzacţiile internaţionale ale statului, precum şi cauzele care au condus sau care pot conduce la o astfel de reducere.

Klaus Iohannis consideră că legea este de natură să afecteze atribuţiile legale ale BNR şi să creeze premisele îndepărtării de la compatibilizarea legislaţiei BNR cu tratatele europene, cu Statutul Sistemului European de Bănci Centrale (SEBC) şi cu cel al Băncii Centrale Europene (BCE) şi să genereze dificultăţi în aplicare.

Preşedintele mai susţine că repatrierea aurului sau păstrarea acestuia în depozite în străinătate reprezintă opţiuni strict legate de politica monetară - politică pe care, potrivit legii, doar banca centrală are atribuţia de a o implementa - iar decizia trebuie să derive din obiectivele BNR ce rezultă din statutul său, iar nu din intervenţii de ordin legislativ, nesusţinute de fundamente de ordin tehnic sau economic.

Curtea Constituţională a respins, pe 26 iunie 2019, cu 7 voturi "pentru" şi 2 voturi "împotrivă" sesizarea depusă de PNL în legătură cu legea votată de Parlament prin care rezerva de aur a BNR trebuie repatriată de la Londra.

Poriectul iniţiat de Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae privind statutul Băncii Naţionale a României, care vizează aducerea în ţară a rezervelor de aur ale României, a fost adoptat de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, pe 24 aprilie 2019.

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Banca Naţională a României BNR Klaus Iohannis repatriere aur rezerva de aur
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
20 nov 18:27
Răspunde | Votează email 0 email
dimoiu
Dece o intorci si pe asta in parlament este aurul tau? de nu-l vrei acasa? Catadicseti sa ne spui cui l-ai promis , cum ai facut si cu gazele prin madam Manescu? Si mai ales pentru ce!!Fii atent te pasc zile grele ,nu miza pe parlamentul tau mai sint ceva romani pe acolo !!!
1
EUR
4.8750
RON
27 Sep
noapte 15 °
zi 25 °
Ultimele joburi adaugate
24 H