Klaus Iohannis a decis: Viorica Dăncilă este noul premier al României. Mesajul preşedintelui pentru PSD VIDEO

Consultările la Palatul Cotroceni s-au terminat. Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a acceptat propunerea PSD-ALDE pentru funcţia de premier al României. El a mai spus că PSD va trebuie să demonstreze şi că va face ceea ce a promis.

16 ian. 2018, 21:00
Klaus Iohannis a decis: Viorica Dăncilă este noul premier al României. Mesajul preşedintelui pentru PSD VIDEO

UPDATE 17.35: Klaus Iohannis a acceptat nominalizarea PSD-ALDE, Viorica Dăncilă este noul premier desemnat al României. 

Mesajul lui Klaus Iohannis pentru PSD după desemnarea Vioricăi Dăncilă: „Trebuie să dovedească că face ce a promis”

„Am ascultat foarte multe opinii legate de viitorul prim-ministru. Astăzi am asculat opiniile politicienilor. Sunt foarte multe opinii și foarte multe argumente, multe  legate de politica partidelor, de politica internă a României, de politica externă și de securitate. Am ascultat și am citit toate aceste opinii și argumente și le-am cântărit pentru că acum trebuie să decid. Această decizie trebuie să fie conformă cu Constituția și cu deciziile CCR în materie de desemnare. Argumentul cel mai puternic este artimetica parlamentară. În Parlament, după consultări, îmi este foarte clar: PSD dispune de majoritate. Atunci, cântărind toate argumentele, ținând cont de situația concretă, am decis să dau PSD însă o șansă și să desemnez persoana propusă de PSD. Acum PSD trebuie să performeze”, a declarat Klaus Iohannis, adăugând că speră ca procedurile să fie finalizate până la 1 februarie.


UPDATE 16.35: Viorica Dăncilă a fost chemată la Cotroceni pentru discuţii. Preşedintele face declaraţii la 17.30.

UPDATE 16.00 preşedintele Klaus Iohannis a avut consultări şi cu grupul minorităţilor altele decât cea maghiară. 

„Am avut intâlnire cu preşedintele României. Aşteptăm nominalizarea pe care o va face, dupa aceea grupul se va întâlni cu primul-ministru desemnat şi vom avea o discuţie în urma căreia vom lua o decizie legată de cum vom vota”, a spus Varujan Pambuccian.

UPDATE 15.00 La consultări a intrat si delegatia UDMR, compusă din presedintele Uniunii, Kelemen Hunor, liderii grupurilor parlamentare Cseke Attila si Attila Korodi.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat miercuri, la Palatul Cotroceni, că formaţiunea pe care o conduce va aştepta decizia şefului statului în privinţa Vioricăi Dăncilă, propunerea PSD pentru funcţia de premier.

„PSD-ALDE a propus un nou prim-ministru. Noi am spus că nu o cunoaştem pe doamna Viorica Dăncilă, nu avem argumente nici pro, nici contra, fiindcă nu am văzut-o, nu am vorbit cu ea, nu ştim ce gândeşte, nu ştim ce doreşte, nu ştim ce are de gând să facă în această funcţie. Cu domnul Grindeanu şi cu domnul Tudose era altceva, eram colegi, ne ştiam, mai vorbeam, mai discutam. Nu avem prejudecăţi, de aceea nu spunem că nu, dar nu o cunoaştem şi nu putem spune da. Deci aşteptăm decizia preşedintelui republicii şi, dacă el va accepta şi o va nominaliza pentru a forma un nou guvern, atunci, bineînţeles, vom avea o discuţie cu doamna Dăncilă şi vom vedea ce spune, care va fi lista miniştrilor, cu ce program de guvern vine”, a declarat Kelemen Hunor, după consultările cu şeful statului.

Totodată, liderul UDMR a spus că nu se poate ajunge la alegeri anticipate, „indiferent cine ce visează”.

UPDATE 14.55 Întâlnirea preşedintelui Klaus Iohannis cu delegaţia PMP s-a încheiat. „Am adus argumente de ce guvernarea PSD este catastrofală şi nu trebuie să continue. PSD este un partid instabil, incapabil să asigure stabilitatea guvernării”, a spus Traian Băsescu.

Europarlamentarul Siegfried Mureşan şi parlamentarul Eugen Tomac sunt cele două propuneri pentru funcţia de premier din partea PMP, Traian Băsescu anunţând că dacă prima variantă pică în Parlament, a doua sigur va fi votată pentru a nu se ajunge la anticipate.

„Mizez pe toate partidele de opozitie, minorităţile, nu exclud posibilitatea ca mare parte din nemulţumiţii de Daddy să aibă alte opţiuni de vot la a doua încercare de formare a Guvernului. Parlamentul nu va risca să pice două guverne. Cine nu vrea să vadă că în PSD au apărut fisuri, e copil”, a declarat Traian Băsescu, după negocierile de la Cotroceni.

UPDATE 14.30 Delegaţia PMP, condusă de fostul preşedinte Traian Băsescu, a ajuns la consultările de la Palatul Cotroceni cu preşedintele în funcţie, Klaus Iohannis. Din delegaţia PMP mai fac parte preşedinţii executivi Eugen Tomac şi Valeriu Steriu, Dorin Bădulescu, liderul senatorilor PMP, şi deputatul Cătălina Bozianu.

UPDATE 14.00 Delegaţia USR a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis. Delegaţia USR este compusă din Dan Barna, Vlad Alexandrescu, Elek Levente, Ionuţ Moşteanu şi Florina Presadă.

UPDATE 13.40 Întâlnirea preşedintelui Klaus Iohannis cu delegaţia PNL s-a încheiat după aproximativ 40 de minute. 

PNL a luat decizia de a nu participa la nicio formulă de guvernare care cuprinde PSD, de a vota împotriva oricărei formule de guvernare care conţine PSD. Opţiunea pe care am exprimat-o şi preşedintelui este pentru provocare de alegeri anticipate, deoarece considerăm că opţiunea populaţiei de astăzi nu mai are nicio legătură cu opţiunea populaţiei formulate la alegerile din 11 decembrie 2016. L-am informat pe preşedinte că PNL, în cazul în care i se va solicita, îşi poate asuma răspunderea de a demara negocieri pentru formarea unui majorităţi parlamentare care să sprijine un guvern fără PSD, a anunţat preşedintele PNL, Ludovic orban, după întâlnirea cu şeful statului.

UPDATE 13.00 Delegaţia PNL a ajuns la Cotroceni pentru consultări cu preşedintele Klaus Iohannis. Delegaţia liberalilor este condusă de Ludovic Orban. Din delegaţia PNL mai fac parte şi Raluca Turcan, Iulian Dumitrescu, Robert Sighiartău şi Vlad Nistor.

Alături de şeful statului se află consilierul prezidenţial Laurenţiu Ştefan şi consilierul de stat Daniela Bârsan.

Partidul Naţional Liberal a venit la Cotroceni cu mandatul de a solicita alegeri anticipate

UPDATE 12.25 Consultările preşedintelui Klaus Iohannis cu delegaţia PSD-ALDE s-au încheiat după aproximativ 25 de minute. Liviu Dragnea a anunţat că i-au prezentat şefului statului că PSD şi ALDE o susţin pe Viorica Dăncilă pentru funcţia de premier.

„Am avut o întalnire cu preşedintele în acest format, împreună cu ALDE. I-am prezentat în mod oficial şi direct propunerea noastră în persoana doamnei Viorica Dăncilă. I-am prezentat şi procedura prin care a fost desemnată ca propunere. Daniel Chitoiu l-a informat că ALDE o sustine pe doamna Viorica Dăncilă. I-am explicat de ce am facut-o un tabel cu parlamentarii care o susţin”, a spus Dragnea. 

Liviu Dragnea a mai spus că Viorica Dăncilă şi-a luat angajamentul că va respecta programul de guvernare.

„Am discutat şi despre faptul că şi ieri şi azi am avut discuţii cu doamna Dăncilă despre angajamentul dumneaei de a-si asuma progrogramul de guvernare, argumentele noastre privind experienţa ei”. 

De asemenea, liderul PSD i-a spus şefului statului şi care sunt calităţile umane ale Vioricăi Dăncilă, „o doamnă neconflictuală, care a avut relaţii bune cu absolut toată lumea”, cu o comunicare corectă, decentă şi echilibrată.

„Preşedintele va lua o decizie azi sau mâine”, a anunţat Liviu Dragnea.

UPDATE 12.00 Consultările de la Cotroceni dintre preşedintele Klaus Iohannis şi delegaţia PSD – ALDE pentru desemnarea unui premier au început. Delegaţia PSD-ALDE este condusă de preşedintele social-democrat Liviu Dragnea. Din delegaţie mai fac parte vicepremierul Paul Stănescu şi secretarul general al PSD, Marian Neascu. ALDE este reprezentată la consultări de Daniel Chiţoiu şi Graţiela Gavrilescu. 

Propunerea PSD – ALDE pentru funcţia de premier este Viorica Dăncilă.

Alături de şeful statului, la consultări participă consilierul prezidenţial Laurenţiu Ştefan şi consilierul de stat Dana Bârsan.

……

Zi bogată în evenimente politice. Klaus Iohannis este aşteptat să anunnţe premierul desemnat după negocieri cu partidele politice, în timp ce premierul interimar Mihai Fifor a programat prima şedinţă de guvern în care sunt aşteptate şi primele măsuri la MAI după scandalul care a generat conflictul politic care a culminat cu demisia premierului Mihai Tudose. 

Coaliţia care are majoritate parlamentară, PSD-ALDE, merge la Cotroceni cu propunerea Viorica Dăncilă, în timp ce Opoziţia ar prefera alegeri anticipate. 

Consultările de la Cotroceni încep miercuri la ora 12.00. Primii chemaţi sunt liderii PSD-ALDE. Liderii Coaliţiei merg la consultările de la Cotroceni cu o propunere de premier: Viorica Dăncilă. De asemenea, delegaţia PSD-ALDE, condusă de Liviu Dragnea, va duce la consultările de la Cotroceni o listă cu peste 240 de semnături ale parlamentarilor care ar susţine-o pe Viorica Dăncilă, dacă şeful statului ar desemna-o. 

Membrii Biroului Politic ALDE au votat cu unanimitate de voturi susţinerea Vioricăi Dăncilă, propunerea PSD, pentru funcţia de premier.

„În leg cu mandatul, toti participanţii au votat unanim susţinera Vioricăi Dăncilă ca prim-ministru. În legătură cu delegatia, am mandatat pe Graţiela Gavrilescu şi pe Daniel Chiţoiu să reprezinte ALDE”, a anunţat Varujan Vosganian după şedinţa ALDE.

Preşedintele Klaus Iohannis a invitat pentru miercuri partidele la consultări, primii chemaţi fiind liderii PSD-ALDE, începând cu ora 12.00. Vor urma celelalte partide parlamentare, şeful statului anunţând că este nevoie de instalarea unui nou Guvern cât mai repede.

Programul consultărilor, anunţat de Administraţia Prezidenţială:

12:00
Consultări cu partidele şi formaţiunile politice – Partidul Social Democrat (PSD) şi Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE)
13:00
Consultări cu partidele şi formaţiunile politice – Partidul Naţional Liberal (PNL)
14:00
Consultări cu partidele şi formaţiunile politice – Uniunea Salvaţi România (USR)
14:30
Consultări cu partidele şi formaţiunile politice – Partidul Mişcarea Populară (PMP)
15:00
Consultări cu partidele şi formaţiunile politice – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR)
15:30
Consultări cu partidele şi formaţiunile politice – Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale

Traian Băsescu: Jucaţi, domnule preşedinte! Cred că merită

„După demisia premierului Tudose, l-am desemnat pe ministrul Fifor ca interimar la conducerea Guvernului, iar pentru a avea o procedură cât se poate de rapidă, am decis să convoc consultări cu partidele parlamentare pentru mâine. Voi trimite chiar acum invitaţiile de participare la consultări„, a anunţat preşedintele Klaus Iohannis.

Şeful statului a mai declarat că trebuie luate urgent măsuri pentru ca instabilitatea politică să nu aibă efecte negative în economie.

„Această situaţie în care s-a ajuns mă nemulţumeşte profund şi este o situaţie care mă îngrijorează. Iată că la un an de la alegeri avem deja două guverne PSD eşuate. Acum, evident, este nevoie de un guvern pentru a scurta cât se poate de mult situaţia de incertitudine. Vreau să avem o procedură rapidă care va duce la stabilirea unui nou guvern, fiindcă această nesiguranţă politică nu trebuie să degenereze în instabilitate şi mult mai important vreau să previn posibile urmări economice negative ale acestei crize generată iarăşi în interiorul PSD”, a mai spus Iohannis.

Europarlamentarul Viorica Dăncilă este propunerea PSD pentru funcţia de premier. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD, că Viorica Dăncilă susţine demersul PSD privind legile justiţiei.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat marţi, la finalul Comitetului Executiv, că Viorica Dăncilă, propunerea partidului pentru funcţia de premier, este o femeie civilizată, neconflictuală şi are relaţii bune cu Bruxelles-ul, iar acest lucru va ajuta România în preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.

Viorica Dăncilă: Dacă colegii au avut încredere în mine şi m-au propus pentru postul de premier, trebuie să nu-i dezamăgesc.

Europarlamentarul Viorica Dăncilă a declarat, marţi, la finalul şedinţei Comitetului Executiv al PSD, în care a fost propusă pentru funcţia de prim-ministru, că o onorează, dar o şi responsabilizează şi că trebuie să nu îşi dezamăgească colegii de partid, care au avut încredere în ea.

„Le mulţumesc foarte mult colegilor mei pentru încrederea acordată. Acest lucru (propunerea de premier – n.r.) mă onorează, dar mă şi responsabilizează”, a spus Dăncilă, la plecarea de la PSD, subliniind că nu vrea să facă alte declaraţii până la o decizie a preşedintelui Iohannis.

Ea a mai spus că, dacă colegii săi au avut încredere în ea, trebuie să nu îi dezamăgească.

Întrebată dacă nu îi este teamă că va ajunge în aceeaşi situaţie ca Sorin Grindeanu şi Mihai Tudose, Dăncilă a răspuns: „Sunt o fire optimisă şi echilibrată şi trebuie să gândesc pozitiv”.

Opoziţia cere alegeri anticipate sau trimiterea PSD în opoziţie

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, marţi, că liberalii vor cere, în cadrul consultărilor de la Cotroceni, convocarea alegerilor anticipate, afirmând că, dacă i se va cere, PNL nu va refuza să îşi asume răspunderea de a forma o majoritate parlamentară care să sprijine un guvern ”fără PSD”.

”Obiectivul nostru este ca PSD să nu mai fie la guvernare. Am hotărât să nu participăm la nicio formulă de guvernare cu PSD. Am hotărât să votăm împotriva oricărui guvern care conţine în structura guvernamentală PSD. Am decis ca mandatul delegaţie să fie solicitarea de alegeri anticipate, în măsura în care este posibil constituţional”, a declarat preşedintele PNL, Ludovic Orban.

Ludovic Orban a precizat că, dacă nu va fi posibilă convocarea alegerilor anticipate, PNL nu va refuza să îşi răspunderea de a forma o majoritate parlamentară care să sprijine un guvern ”fără PSD.

”PNL este pregătit să îşi asume răspunderea guvernării prin câştigarea alegerilor anticipate. Am hotărât că în cazul în care nu se va lua o decizie favorabilă demarării procedurilor de convocare a alegerilor anticipate ca PNL să nu refuze în cazul în care i se solicită răspunderea de a forma o majoritate parlamentară care să sprijine un guvern, evident, fără PSD”, a spus Orban. 

Liderul PNL a afirmat că liberalii îşi reactualizează programul de guvernare şi îl pot pune pe masă în câteva zile.

Pe de altă parte, senatorul Alina Gorghiu, fost preşedinte al Partidului Naţional Liberal (PNL), este convinsă că preşedintele Klaus Iohannis va ţine cont de majoritatea parlamentară şi că va numi un nou premier din partea Partidului Social Democrat (PSD) şi a Alianţei Democraţilor şi Liberalilor (ALDE).

Barna: USR va susţine orice variantă pentru ca PSD să ajungă în Opoziţie

Liderul USR, Dan Barna, a declarat, marţi, că Uniunea va susţine orice variantă pe care o va propune preşedintele Klaus Iohannis, în urma căreia PSD să ajungă în Opoziţie, adăugând că Biroul politic al partidului se va întâlni pentru a decide o propunere cu care să meargă la consultări.

Preşedintele executiv al PMP, Eugen Tomac, a declarat, marţi, la Timişoara, că partidul pe care-l conduce va participa, miercuri, la consultările de la Palatul Cotroceni, urmând să aibă o propunere de premier. Tomac a spus că propunerea PSD este ”o mostră de mediocritate”. 

Preşedintele executiv al PSD, Nicolae Bădălău: Discuţiile pe tema suspendării preşedintelui sunt speculaţii

Preşedintele executiv al Partidului Social Democrat (PSD), senatorul Nicolae Bădălău, exclude varianta suspendării preşedintelui Klaus Iohannis, în situaţia în care acesta va refuza desemnarea Vioricăi Dăncilă ca premier.

El a declarat, marţi seară că discuţiile pe tema suspendării sunt „speculaţii”.

„Dacă vă referiţi la suspendarea domnului preşedinte, astea sunt speculaţii”, a afirmat Bădălău.

Preşedintele executiv al PSD este convins că experienţa, integritatea şi cartea de vizită a europarlamentarului Viorica Dăncilă îl vor determina pe Klaus Iohannis să accepte propunerea majorităţii parlamentare.

„Mă bazez pe integritatea şi pe cartea de vizită pe care doamna Dăncilă le are. Noi ca partid serios am mers cu o persoană cu care să evităm orice îndoială şi domnul preşedinte să aibă o mare plăcere să o numească. Noi mergem cu o soluţie extrem de serioasă”, a adăugat Bădălău.