Klaus Iohannis și Dan Barna, întâlnire scurtă la Palatul Cotroceni: Liderul USR PLUS a ieşit prin spate după 30 de minute

Preşedintele Klaus Iohannis a avut marţi o întâlnire cu vicepremierul demisionar Dan Barna, copreşedinte al USR PLUS, la Palatul Cotroceni.

07 sept. 2021, 16:33
Klaus Iohannis și Dan Barna, întâlnire scurtă la Palatul Cotroceni: Liderul USR PLUS a ieşit prin spate după 30 de minute

UPDATE: Întâlnirea s-a terminat după 30 de minute. Dan Barna a ieşit pe uşa din spate, fără să facă declaraţii. Liderul USR PLUS ar fi cerut un alt premier în locul lui Florin Cîţu, preşedintele ar fi declarat că nu are încă o soluţie la criza politică.

Preşedintele Klaus Iohannis va avea, marţi, la ora 16,00, o întâlnire cu vicepremierul demisionar Dan Barna, copreşedinte al USR PLUS, la Palatul Cotroceni.

Potrivit unor surse, Klaus Iohannis îi va propune lui Dan Barna un guvern fără Florin Cîțu, dar după congresul în care se va alege noua conducere a Partidului Național Liberal, adică după data de 25 septembrie.

De asemenea, Iohannis nu se va grăbi să accepte demisiile miniștrilor USR, sperând că va reușit să obțină, probabil, o eventuală împăcare. Șeful statului îi va propune lui Barna să meargă mai departe în coaliție, să renunțe la demisii ale miniștrilor USR PLUS în schimbul unui guvern fără Florin Cîțu.

Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au fost convocate din nou pentru marţi dimineaţă, ora 11.00, pe tema moţiunii de cenzură depusă de USR PLUS-AUR. Moțiunea de cenzură a fost blocată din nou. Nu a existat cvorum la Birourile Permanente Reunite.

Criza guvernamentală a fost generată pe 1 septembrie, după ce premierul Florin Cîțu l-a revocat pe ministrul Justiţiei, Stelian Ion, susținând că acesta a refuzat să avizeze Programul de investiţii Anghel Saligny. Vicepremierul Dan Barna și Dacian Cioloș, copreședinte USR-PLUS, au anunțat în seara de 3 septembrie depunerea la Parlament a moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Cîțu, denumită „Demiterea Guvernului Cîțu, singura șansă a României de a trăi!”.

Florin Cîţu, reacţie virulentă după ce moţiunea a fost transmisă la Guvern. „USR PLUS aplică metoda Dragnea. Depune moţiune împotriva propriului Guvern”
Același lucru a fost făcut și de AUR. Birourile permanente reunite au fost convocate în aceeași noapte, în regim online, pentru a lua act și a stabili calendarul moţiunii, dar şedinţa nu a putut avea loc din lipsă de cvorum și a fost amânată pentru a doua zi.

Nici pe 4 septembrie nu s-a întrunit cvorumul, astfel că Ședința Birourilor Permanente a fost amânată a doua oară, pentru ziua de 6 septembrie. Liderul de grup al deputaților USR-PLUS, Ionuț Moșteanu, a anunțat că de la ședința online au lipsit liderii PNL și PSD. Însă soarta moțiunii de cenzură a fost amânată și a treia oară. Ședința conducerii Parlamentului din 6 septembrie a fost suspendată tot din lipsă de cvorum, după ce parlamentarii PSD și mai apoi cei ai PNL au părăsit întrunirea. Totodată, echipa lui Florin Cîțu a solicitat amânarea cu două săptămâni, susținând că anumite semnături din moțiune „nu corespund” și că „nu sunt prezentate în original”. Astfel, s-a făcut o nouă convocare pentru azi, 7 septembrie.

Regulamentul activităţilor comune ale Senatului și Camerei Deputaţilor prevede că o moţiune de cenzură poate fi iniţiată de cel puțin un sfert din numărul total al parlamentarilor, se prezintă birourilor permanente, iar președintele Camerei Deputaților, în acest caz Ludovic Orban, trebuie să o comunice Guvernului în ziua în care aceasta a fost depusă.