Klaus Iohannis, turneu în Coreea de Sud. Este însoțit de mai mulți miniștri. Aceștia au plecat cu două avioane separate

Klaus Iohannis începe luni, pe 22 aprilie, turneul în Coreea de Sud. Șeful statului este însoțit de mai mulți miniștri în vizita sa la Seul.

21 apr. 2024, 17:35
Klaus Iohannis, turneu în Coreea de Sud. Este însoțit de mai mulți miniștri. Aceștia au plecat cu două avioane separate

Klaus Iohannis a plecat în Coreea de Sud, acolo unde va avea un turneu. Vizita va începe cu o ceremonie de depunere de coroane de flori la Cimitirul Național din Seul, urmând mai apoi un tur informativ în Zona Demilitarizată.

Șeful statului este însoțit de ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, ministrul Energiei, Sebastian Burduja şi şeful DSU, Raed Arafat.

Iohannis nu a vrut să-i ia pe aceștia în avionul cu care a plecat el, astfel că statul român a trebuit să pună la dispoziție un al doilea avion, care să-i ducă pe cei din urmă la Seul. Astfel, se va plăti dublu din banii românilor, pentru ca aceștia să ajungă cu două aeronave separate, doar pentru că Iohannis nu a vrut să plece în același avion cu restul delegației.

Republica Coreea este prima țară din regiunea Asia-Pacific cu care România a ridicat relațiile la nivel de Parteneriat Strategic, semnat în 2008.

Intensificarea contactelor politico-diplomatice dintre cele două state, trendul pozitiv al schimburilor comerciale bilaterale, precum și multitudinea domeniilor în care există potențial și interes reciproc de colaborare reprezintă principalele premise care fundamentează decizia de a consolida Parteneriatul Strategic dintre România și Republica Coreea, cu prilejul vizitei oficiale la Seoul, prima la nivel de șef de stat din ultimii 16 ani.

În acest context, va fi adoptată la cel mai înalt nivel „Declarația Comună privind consolidarea Parteneriatului Strategic România – Republica Coreea”, un document care va stabili direcțiile principale de cooperare vizate de ambele părți pentru următorii 10 ani”, potrivit unui comunicat de presă emis de Administraţia Prezidenţială.