Klaus Iohannis: Una dintre principalele probleme ale sistemului nostru de educaţie este „producţia de legi incoerente pe bandă rulantă”

Preşedintele Klaus Iohannis este de părere că "decidenţii politici de la centru nu prea au reuşit să facă faţă provocării de a se abţine în a da legi care mai mult strică decât ajută", apreciind că una dintre principalele probleme ale sistemului de educaţie este "producţia de legi incoerente pe bandă rulantă".

RomaniaTV.net
04 oct. 2019, 08:17
Klaus Iohannis: Una dintre principalele probleme ale sistemului nostru de educaţie este „producţia de legi incoerente pe bandă rulantă”

„România are nevoie mai mult decât oricând de universităţi precum Lucian Blaga. (…) Suntem într-o etapă în care pentru a construi o Românie dezvoltată, o Românie prosperă este nevoie de o schimbare de paradigmă. Trebuie să generăm valoare adăugată, trebuie să construim reţele de colaborare internaţională şi să avem un număr suficient de specialişti pentru a stimula o creştere economică sustenabilă. Multe dintre aceste obiective pot fi atinse doar prin creşterea simultană a calităţii şi a participării la învăţământul superior”, a declarat Klaus Iohannis, la ceremonia aniversării a 50 de ani de învăţământ superior la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.

Şeful statului consideră că „pentru a nu periclita destinul României ca stat european dezvoltat şi prosper” este nevoie de găsirea unei soluţii pentru prevenirea părăsirii timpurii a şcolii şi pentru creşterea numărului absolvenţi de studii universitare. Acest lucru nu se rezolvă „exclusiv prin decizie politică”, ci este nevoie şi de „iniţiativa privată”, mai spune Iohannis.

„Aici, în Sibiu, s-a construit în jurul universităţii un ecosistem funcţional din care fac parte actori din mediul economic, din societatea civilă şi din administraţie. Este un caz fericit unde politicul are parte de o provocare aparent simplă, aceea de a nu strica acest echilibru. Extrapolând, decidenţii politici de la centru nu prea au reuşit să facă faţă provocării de a se abţine în a da legi care mai mult strică decât ajută. Când am demarat consultările pentru proiectul „România educată” a devenit evident că una dintre problemele fundamentale ale sistemului nostru de învăţământ este producţia de legi incoerente pe bandă rulantă. Efectele acestui mod păgubos de a legifera se văd în special în învăţământul superior, acolo unde autonomia este un pilon central în creşterea calităţii atât în educaţie, cât şi în cercetare. De exemplu, universităţile nu pot în multe cazuri să cheltuie banii pe care îi obţin ca urmare a includerii fondurilor de care ar trebui să dispună în procedura de calcul a deficitului naţional. Foarte ciudat. Fără a descătuşa potenţialul managerial şi creativ al universităţilor româneşti nu avem şanse reale de a deveni competitivi într-o economie bazată pe cunoaştere”, a exemplificat şeful statului

Klaus Iohannis este de părere că „una dintre problemele fundamentale ale sistemului nostru de învăţământ este producţia de legi incoerente pe bandă rulantă”.

„Efectele acestui mod păgubos de a legifera sunt vizibile în special în învăţământul superior acolo unde autonomia este un pilon central în creşterea calităţii atât în educaţie cât şi în cercetare”, a mai spus Iohannis.