Kremlin avertizează UE: Furnizarea de arme către Ucraina este o decizie „periculoasă şi destabilizatoare”

Negocierile între Ucraina şi Rusia au început la frontiera belarusă, a anunţat consilierul preşedintelui ucrainean Mihailo Podoliak. Înainte de aceasta, biroul de presă al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că cererea Ucrainei la negocieri va fi instituirea imediată a unui armistiţiu şi retragerea forţelor militare ruse din Ucraina.

28 feb. 2022, 13:16
Kremlin avertizează UE: Furnizarea de arme către Ucraina este o decizie „periculoasă şi destabilizatoare”

Occidentul a intensificat în ultimele zile furnizarea de arme către Ucraina, pentru a ajuta statul ucrainean să se apere împotriva invaziei Rusiei, pe care conducerea de la Kremlin o numeşte „operaţiune militară specială” menită să protejeze civilii.

Citeşte şi: Mesajul transmis de soldaţii ucraineni omologilor ruşi, un amestec de ironie şi bunăvoinţă: „Aţi crezut că Zelenski este un clovn, dar aţi descoperit că e un Joker de fier. Predați-vă, copii! Vă vom hrăni. Vă vom da apă”. VIDEO

Gestul occidentalilor este critiat dur de Rusia. Oficlialii de la Kremlin au acuzat, luni, Uniunea Europeană de comportament ostil faţă de Rusia şi a specificat că furnizarea de arme către Ucraina a fost „periculoasă şi destabilizatoare”, acest lucru demonstrând, astfel, că Rusia a procedat corect în eforturile de a demilitariza statul vecinul, relatează Reuters, citat de news.ro.

Purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze cu privire la numărul de victime pe care forţele ruse l-a înregistrat, sau să ofere detalii referitoare la ordinul preşedintelui rus, Vladimir Putin, de a plasa într-un „regim special” forţele de descurajare ale armatei ruse.

După ce Rusia a invadat Ucraina, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut cetăţenilor din lumea întreagă să vină să ajute ţara sa cu arma în mână, iar solicitarea sa a avut ecou.

Parlamentul leton a votat luni, în unanimitate, pentru a permite cetăţenilor săi să lupte în Ucraina, dacă îşi doresc asta, a anunţat instituţia, într-un comunicat dat publicităţii.

„Cetăţenii noştri care doresc să sprijine Ucraina şi să se ofere acolo voluntar pentru a apăra independenţa Ucrainei şi securitatea noastră comună trebuie să poată face acest lucru”, a declarat Juris Rancanis, preşedintele comisiei parlamentare de apărare, afaceri şi prevenire a corupţiei şi, totodată, cel care a elaborat legea.

Zilele trecute şi Germania a anunţat că ajută Ucraina cu echipament militar pentru a se putea apăra în faţa ruşilor.

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, a anunţat că trimite în Ucraina 1.000 de lansatoare de rachete antitanc şi 500 de torpile Stinger.

„Atacul rusesc marchează un punct de cotitură. Este de datoria noastră să facem tot posibilul pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva armatei invadatoare a lui Putin. Prin urmare, furnizăm prietenilor noștri din Ucraina 1.000 de rachete antitanc și 500 de rachete Stinger”, a scris Olaf Scholz pe Twitter.

Polonia a fost prima țară NATO care a anunţat că trimite armament în Ucraina în timpul invaziei rusești. Potrivit ministrului polondez al Apărării, Mariusz Błaszczak, Polonia a trimis deja un convoi cu muniție în Ucraina. Nu a precizat, însă, despre ce tip de muniţie e vorba şi nici cantitatea.

„Un convoi cu muniție pe care îl donăm Ucrainei a ajuns deja la vecinii noștri. Suntem alături de ucraineni și ne arătăm solidaritatea față de agresiunea rusă”, a scris Mariusz Błaszczak pe Twitter.