La ce folosesc punctele negre de pe parbriz. Ele nu pot fi îndepărtate manual

Ai văzut, cu siguranţă, multe parbrize sau geamuri laterale colantate cu nişte puncte negre. Aceste puncte negre nu sunt doar de design, ci reprezintă elemente deosebit de importante pentru o mașină.

26 iul. 2022, 08:15
La ce folosesc punctele negre de pe parbriz. Ele nu pot fi îndepărtate manual

Punctele negre de pe parbriz au un rol foarte important. Jurnaliştii de la publicaţia online Jalopnik au aflat, întrebând la o fabrică de geamuri, că acea fâşie neagră din ceramică de pe conturul parbrizului are multiple roluri. Ea nu poate fi scoasă oricât ai încerca.

Principalul său rol este cel de barieră împotriva razelor soarelui, care ar topi, la contactul cu parbrizul, soluţia care sigilează parbrizul şi tabla, scrie promotor.ro. Expunerea zilnică a sticlei la căldură ar putea avea consecințe nedorite asupra siguranței persoanelor aflate în  mașină.

La ce folosesc, de fapt, punctele negre de pe parbriz

De asemenea, punctele negre au rolul de a ţine parbrizul pe loc atunci când mașina este în mișcare. Fără aceste puncte, sticla s-ar putea desprinde din cadru.

Citeste si De ce nu e bine să porneşti aerul condiţionat atunci când maşina stă pe loc. Greşeala majoră făcută de mulţi şoferi

Totodată, fâşia cu puncte nivelează perfect parbrizul cu montanţii maşinii pe care vine ataşat şi ascunde soluţia de sigilare, care s-ar vedea urât. Punctele negre au și un rol estetic, deoarece sunt puse pe parbriz într-un tipar specific, cu punctele mai mici spre exterior. Se realizează astfel o tranziție mai subtilă de la bandă neagră spre restul parbrizului, astfel încât să nu incomodeze brutal ochiul cu o trecere bruscă de la ceva opac şi negru la transparent.

În plus, arată mai bine atunci când sticlă se schimbă treptat de la negru la transparență, și nicidecum brusc. Punctele negre și bandă neagră din jurul parbrizului sunt imposibil de îndepărtat de pe sticlă, ele nu pot fi răzuite mecanic.

Citeste si Cum scapi de căldura din mașină pe timpul verii. Sfaturi practice pentru șoferi