La ce lucruri trebuie să fim atenţi atunci când cumpărăm o mască. Aşa îţi dai seama dacă e bună sau e fake

Într-o singură lună de controale, ANPC a oprit de la vânzare peste 30 de milioane de măști neconforme, care nu ne protejau de coronavirus sau de alte bacterii. Experţii din grupul Adios Corona ne învaţă la ce lucruri trebuie să fim atenţi atunci când cumpărăm o mască, pentru a ne asigura că aceasta nu este fake.

30 nov. 2020, 16:39
La ce lucruri trebuie să fim atenţi atunci când cumpărăm o mască. Aşa îţi dai seama dacă e bună sau e fake

La ce lucruri trebuie să fim atenţi atunci când cumpărăm o mască. Experţii din grupul Adios Corona ne învaţa cum să ne dăm seama dacă o mască este bună şi ne protejează împotriva coronavirusului sau este doar un fake.

Pentru a verifica dacă măștile FFP1, FFP2 și FFP3 sunt de bună calitate, pe ambalajul acestora trebuie să fie întotdeauna scris următoarele lucruri:
 numele mărcii, producătorului sau furnizorului

 numărul de referință al produsului

o secvență formată din literele CE sau NF, EN 149: 2009 sau EN 149: 2001 + A1: 2009, clasa de mască (FFP1, 2 sau 3) separată printr-un spațiu de literele R sau NR

anul sfârșitului perioadei de depozitare

expresia „A se vedea prospectul producătorului”.

condițiile de depozitare recomandate de producător (cel puțin temperatura și umiditatea) sau o pictogramă echivalentă.

De asemenea, pe ambalaj mai trebuie să se afle informaţii referitoare la condițiile de utilizare, întreținere și depozitare.

Din cele trei straturi, stratul de mijloc – alb și opac v- al măștii este „filtrul”. Pentru a testa proprietățile sale de electret (adică de material care își păstrează polarizarea electrică după ce a fost supus unui câmp electric puternic), apropiați-l de particule de praf sau de bucăți de hârtie foarte mici. Dacă electricitatea statică le atrage, masca este de bună calitate. Dacă nu, este un fake, mai spun experții din grupul Adios Corona.

La ce lucruri trebuie să fim atenţi atunci când cumpărăm o mască. Cum testăm dacă masca e bună sau falsă

Stratul de mijloc ar trebui să fie realizat dintr-un material plastic, cum ar fi polietilena sau polipropilena, în timp ce o mască contrafăcută va folosi adesea materiale mai ieftine amestecate cu hârtie.

Pentru a testa dacă o mască este falsă sau conformă, încercați să ardeți stratul de mijloc cu flacăra de la o brichetă. Dacă arde cu flacără, masca este FALSĂ! Dacă se topește și se curbează, masca este de bună calitate (adică din polipropilenă). În niciun caz acest strat nu trebuie să ardă mai mult de 5 secunde după îndepărtarea flăcării. Mai mult, falsurile pot produce și scântei.

Un al doilea mod de a testa o mască este acela de a vedea dacă permite trecerea aerului expirat. Puneți masca pe gură și nas, apoi aprindeți o brichetă pe care o țineți la circa 10-15 cm de mască. Încercați să suflați spre flacără, prin mască. Dacă flacăra se mișcă, atunci masca este falsă. Măștile cu strat de propilenă nu permit trecerea aerului expirat.

Citeşte şi Lidl, Kaufland, Mega Image, Altex, Dedeman, Help Net şi Sensiblu amendate pentru că vindeau măşti neconforme. A fost sesizat Parchetul General

Alertă de măşti neconforme emisă de România

Pe 13 noiembrie, Paul Anghel, director general în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), a anunţat că România a emis, prin sistemul RAPEX, o alertă pentru măşti neconforme aflate pe piaţă, care poartă marcajul CE, dar nu sunt certificate.

„Alertă emisă de România – RAPEX: Produsul poartă marcajul CE, dar nu este certificat ca echipament de protecţie de către un organism competent. Prin urmare, este posibil ca produsul să nu îndeplinească cerinţele în materie de sănătate şi siguranţă şi, prin urmare, să nu fie protejat în mod corespunzător în cazul în care nu este combinat cu măsuri suplimentare.

Produsul nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecţie şi standardul european relevant EN 149„, a notat Anghel, şef al Direcţiei Generale Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană ANPC.

Citeşte şi România, printre ţările care au importat cele mai multe măşti de protecţie în UE. Suma URIAŞĂ, plătită de ţara noastră

La rândul său, ministrul Economiei, Virgil Popescu, a anunţat joi că raportul ANPC a fost trimis la Parchetul General.

„Aşa cum am mai spus, protejarea populaţiei este prioritară. De aceea, românii au dreptul să ştie că ne preocupăm de acest aspect şi, cu ajutorul celor de la ANPC, supraveghem piaţa pentru siguranţa fiecăruia dintre noi.(…) Mesajul meu pentru cetăţeni: măştile neconforme au fost retrase de pe piaţă de către cei de la ANPC şi, mai mult chiar, au fost aplicate şi amenzi celor care nu au respectat legea.

Nu ascundem sub preş nimic, aşa cum sunt obişnuiţi social democraţii să facă! Românii trebuie să ştie că sunt protejaţi. Şi, repet, îi îndemn pe români să caute măşti produse în România, pentru că sunt de calitate, sunt autorizate, sunt acreditate şi sunt cele mai bune de pe piaţă! Raportul neregulilor constatate şi sancţionate de comisarii ANPC pleacă spre Parchetul General„, a precizat ministrul.