La ce metode disperate recurg românii din străinătate. Un român din Italia care a furat mâncare de 3 euro riscă să intre la închisoare

Un bărbat de naționalitate română este acuzat că în urmă cu șapte ani ar fi furat un pachet de pui în valoare de aproximativ trei euro.

18 oct. 2022, 21:55
La ce metode disperate recurg românii din străinătate. Un român din Italia care a furat mâncare de 3 euro riscă să intre la închisoare

Un român a fost chemat în fața tribunalului din Italia, după ce în urmă cu șapte ani a fost acuzat de furtul unui pui în valoare de aproape trei euro.  Cazul de furt datează încă din 2015 și abia ieri a ajuns în instanță.

Inițial, parchetul a luat hotărârea de a închide dosarul prin solicitarea și obținerea emiterii unui decret de înlocuire a condamnării cu o amendă penală.

Totuși, avocații inculpatului, un bărbat român în vârstă de 37 de ani, au depus recurs prin care au solicitat ca dosarul să fie rejudecat.

Citește și: Câţi români sunt plecaţi în diaspora. Secretar de stat: „Depășim 8 milioane de români în afara granițelor”

De șapte ani așteaptă să fie judecat în Italia

De obicei, cazurile de acest fel, de o importanță modestă, sunt clasate printr-o declarație fără a se începe o urmărire penală datorită caracterului minor al infracțiunii. Însă, în acest caz nu a fost posibil, deoarece inculpatul ar fi recurs la violență.

Totodată, pentru a scăpa fără să fie prins, bărbatul a dezlipit de pe ambalaj eticheta anti-furt. Audierea de ieri a fost programată în urmă cu mulți ani, dar procesul a fost amânat pentru altă dată, românul crezând că va scăpa fără pedeapsă. Partea vătămată este un lanț mare de supermarketuri asigurat și, de aceea, nu a suferit niciun prejudiciu concret, indiferent de valoarea mică a produsului furat.

Lipsa de magistrați la secția penală și la tribunalul de primăă instanță duce la amânări continue, lucru care nu permite decât desfășurarea unei părți foarte mici din sutele de procese în curs. Faptul că un judecător trebuie să se ocupe de un piept de pui de trei euro a pornit un val de ironie, dar și de furie, în rândul avocaților care vor să își trateze cazurile.

Secția penală suferă de luni de zile de un deficit de personal din cauza unor pensionări și a transferurilor mai multor judecători la alte birouri. De asemenea, instanța este implicată în procese complexe care durează de mai multe luni, precum cel cu privire la infiltrarea Camorrei în regiunea Veneto de est și alte proceduri legate de organizații criminale de tip mafiot.

Citește și: VIDEO Se înmulţesc mişcările de stradă, numite „protestele foamei”. Peste 100.000 de oameni au ieşit în stradă în Franţa, dar şi în România au fost manifestaţii