La ce oră trebuie să bei cafeaua, potrivit specialiștilor. Așa te poți bucura pe deplin de beneficiile pe care le are această băutură.

Află la ce oră este recomandat să bei cafeaua pentru a te putea bucura de beneficiile ei. Deși mulți o consumă imediat după trezire, acest obicei nu este tocmai recomandat.
Alina Costache
25 apr. 2025, 19:58
La ce oră trebuie să bei cafeaua, potrivit specialiștilor. Așa te poți bucura pe deplin de beneficiile pe care le are această băutură.
Prof. dr. Vlad Ciurea - Când este bine să bei cafeaua

Cafeaua este una dintre cele mai apreciate băuturi din lume și multe persoane o consumă după ce se trezesc, pentru a se bucura de energie. Este delicioasă și poate fi consumată în diverse feluri, în funcție de preferințele fiecărei persoane.

Dimineața, multe persoane își beau cafeaua la scurt timp după ce se trezesc, uneori chiar înainte de a lua micul dejun. Cu toate acestea, pentru a te bucura de toate beneficiile cafelei, e bine să o consumi la momentul potrivit.

Atunci când bei cafeaua prea devreme sau prea târziu, cum ar fi la ora prânzului, nu obții efectele dorite. Momentul în care o consumi ar trebui să țină cont de ritmul biologic, dar și de propriile obiective.

Ce să pui în cafeaua de dimineață dacă vrei să-ți taie pofta de mâncare. Nu mai ai nevoie de nimic câteva ore bune

Imediat după trezire, organismul are un nivel mai ridicat de cortizol, hormonul stresului, care te ajută să simți că ai energie. Dacă bei cafeaua imediat după ce te trezești, s-ar putea să nu simți efectul acestei băuturi.

Este recomandat să consumi cafeaua la 30 – 60 de minute după trezire. În acest fel, băutura nu va interfera cu nivelul de cortizol și îți va oferi un impuls suplimentar de energie.

Citește și: Băutura care poate înlocui cu succes cafeaua. Creşte energia, reduce inflamaţia şi ajută la reglarea glicemiei

La aproximativ 2 – 3 ore după ce te-ai trezit, nivelul cortizolului începe să scadă. Ora 11.00 este ideală pentru a consuma cafeaua, dacă vrei să te bucuri de toate beneficiile acesteia, notează news18.ro.

Dacă bei cafeaua la această oră, te vei putea concentra mai bine și vei avea energie pentru restul zilei. Nu trebuie să o bei, însă, prea târziu, altfel cafeaua îți va afecta somnul.

Până la ce oră poți consuma cafea
În cazul în care bei cafeaua după-amiaza, s-ar putea să adormi mai greu noaptea. Dacă te confrunți cu probleme cu somnul, nu bea cafeaua după ora 16.00.

Totodată, nu ar trebui să bei cafeaua pe stomacul gol. Este o băutură ce ar putea irita stomacul și există posibilitatea să apară aciditatea sau disconfortul gastric. O poți bea după ce iei masa sau chiar o gustare.

În plus, dacă bei cafea, e bine să te hidratezi. Asigură-te că bei suficientă apă pentru a putea preveni deshidratarea, întrucât aceasta poate provoca oboseală.

 

De ce nu e bine să bei cafeaua pe stomacul gol. Nutriționiștii avertizează că ți se pune ”ceață pe creier”

De ce nu e bine să bei cafeaua pe stomacul gol. Potrivit specialiștilor, cofeina înainte de micul dejur crește cortizolul, afectează glicemia și poate duce la căderi de eneergie pe tot parcursul zilei și la ceață cerebrală.

Carolina Salazar, un cunoscut nutriționist de pe TikTok, a dezvăluit de ce nu va bea niciodată cafea sau alte băuturi care conțin cofeină pe stomacul gol.

„Nu voi bea niciodată cafea sau băuturi cofeinizate pe stomacul gol. Consumul de cofeină pe stomacul gol crește cortizolul, care este un hormon al stresului, ceea ce provoacă un dezechilibru al hormonilor de stres și, în esență, afectează cu adevărat glicemia. Acest lucru va duce la căderi de energie pe tot parcursul zilei și la ceață cerebrală”, a precizat nutriționista.

Dr. Yelena Deshko, medic nutriționist, spune că cel mai bun moment al zile pentru a consuma cafea este mijlocul dimineții. La trezire, nivelul de cortizol (hormonul stresului) este în mod natural cel mai ridicat, scrie Shefinds.

Citește și Băutura miraculoasă ce poate înlocui cafeaua de dimineață. Specialiștii spun că e mai eficientă decât orice conține cofeină

Specialiștii avertizează că nivelurile crescute de cortizol pe perioade lungi pot afecta funcționarea sistemului imunitar.

„Prin urmare, nu este de dorit să creșteți răspunsul natural al cortizolului cu cofeină la prima oră dimineața. Amânarea consumului de cofeină până când nivelurile de cortizol au scăzut ușor este probabil mai benefică”, explică medicul nutriționist, potrivit Adevarul. 

Și dr. Erin Stokes, medic naturist și director medical la MegaFood, confirmă că ar trebui să limităm consumul de cofeină mai ales după prânz, deoarece aceasta poate rămâne în sânge până la 10 ore și putem avea probleme cu somnul seara.

Specialiștii atrag atenția că, dacă nu vreți să aveți probleme cu stomacul, este bine ca micul dejun să fie ușor și echilibrat.  Pâine prăjită cu cereale integrale, iaurt grecesc cu fructe de pădure și fulgi de ovăz cu o mână de nuci sunt niște variante excelente pentru micul dejun.

Dacă preferați să vă începeți ziua cu o băutură în locul alimentelor solide, încercați lămâie caldă cu apă, ceai de plante, apă de cocos sau niște shake/smoothie de proteine ​​cu ingrediente hrănitoare.

Citește și Băutura-pericol, consumată la scară largă. Conține mai multă cofeină decât șase doze de Coca Cola. La ce pericole sunt expuși tinerii

Cum se prepară cafeaua „antiglonţ”, licoarea magică din doar trei ingrediente. Îmbunătăţeşte semnificativ nivelul de energie şi accelerează procesul de slăbire

 

cafeaua antiglonţ

Cafeaua ţine loc de mic-dejun, în cazul multora dintre noi, dar dimineaţa nu este singurul moment al zilei în care bem cafea. O bem indiferent de oră „ca să ne trezim„, această „trezire” fiind necesară atunci când resursele de energie s-au epuizat.

În 2009, americanul Dave Asprey, fondatorul companiei  Bulletproof 360, Inc, o companie care activează în domeniul sănătății și wellness-ului, a scos pe piaţă aşa-numita cafea „antiglonţ”, un sortiment de cafea creşte nivelul de energie mult mai mult decât o cafea obişnuită, în plus, îmbunătăţeşte performanţa fizică, memoria şi concentrarea şi favorizează pierderea kilogramelor în plus.

Cu ani în urmă, Dave Asprey a mers într-o călătorie iniţiatică în înălțimile Tibetului. Aici, a descoperit beneficiile ceaiului cu unt (po cha) asupra propriei persoane. Băutura l-a ajutat să combată răul de înălţime şi să-şi recapete energie.

Citeste si Cercetătorii au calculat cantitatea de cafea sau cola pe care o poți consuma zilnic fără să-ți pui inima în pericol

Revenit în Silicon Valley, afaceristul a încercat să îmbunătăţească băutura tibetană, astfel încât să o transforme într-un produs care poate fi comercializat. A experimentat pe sine însuși efectele produsului său până când a ajuns la un rezultat mulţumitor. Mai exact, a observat că abilităţile i-au fost îmbunătăţite în mod semificativ.

Aşa a apărut Bulletproof Coffee sau cafeaua „antiglonţ”.

Cum se prepară cafeaua „antiglonţ”

Cafeaua „antiglonţ” conţine grăsime, din acest motiv putând înlocui cu succes un mic-dejun echilibrat. În mod normal, după reţeta lui Asprey, cafeaua se prepară cu unt nesărat de la o vacă hrănită cu iarbă, cu boabe de cafea fără micotoxine şi cu ulei de cocos MCT, acest sortiment de ulei conţinând de 18 ori mai mult acid octanoic și mai multe trigliceride cu lanț mediu decât uleiul de cocos.

Desigur, dacă nu vrei să comanzi cafeaua preparată în laboratoarele lui Asprey, o poţi prepara chiar tu acasă, folosind cele trei ingrediente în variantele în care le găseşti la supermarket: cafea, unt și ulei de cocos. Mixul de ingrediente asigură oricum un boost de energie mult mai semnificativ decât cafeaua banală, chiar dacă nu provin de la vacile hrănite doar cu iarbă, iar uleiul de cocos nu este MCT.

  • 80 de grame de unt bio, fără adaos de sare;
  • 15 mililitri de ulei de cocos sau de palmier;
  • 500 de mililitri de cafea deja preparată;
  • sirop de agave sau zahăr (opţional, dacă vrei să o îndulceşti)

Într-un blender, adaugă untul, uleiul de cocos/palmier şi cafeaua deja preparată. Mixează-le până când deasupra se formează un strat de spumă, ca la un caffe-latte. Apoi, toarnă băutura în cană şi, dacă consideri necesar, îndulceşte-o cu zahăr sau sirop de agave.

Citeste si Ce se întâmplă dacă pui un strop de ulei de măsline în cafeaua de dimineață? Ritualul acesta îți va schimba viața

Beneficiile consumului de cafea „antiglonţ”

Combinația de cofeină și grăsimi sănătoase ajută la o eliberare treptată a energiei, grăsimile încetinesc absorbția cofeinei, oferind o sursă de energie mai stabilă și de lungă durată.

Conținutul ridicat de grăsimi al cafelei antiglonț poate ajuta, de asemenea, la instalarea mai rapidă a senzaţiei de saţietate, ceea ce te va ajuta să mănânci mai puţin. În acest fel, se pot pierde kilograme bune. De altfel, Asprey a reuşit să slăbească semnificativ, câteva zeci de kilograme, în timpul în care a consumat licoarea magică.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Retragere imediată! Lovitură totală pentru George Simion. Decizia BEC e finală și definitivă
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Stațiunea din România care îi va taxa pe turiști. Câți bani vor plăti vizitatorii
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
O tânără, în vârstă de 18 ani, din Dolj, a dispărut fără urmă în drumul către liceu. Poliția a cerut sprijinul populației
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
TAXA care se majorează în România. Ordin de joi, 1 Mai. Se vor plăti câte 110 lei lunar
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Economia s-a prăbușit! Trump e furios
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri