La ce temperatură se bea cafeaua, de fapt? Trucul secret care îi oferă o aromă intensă

Cafeaua este una dintre cele mai consumate și apreciate băuturi la nivel mondial. De-a lungul timpului, au existat numeroase dezbateri cu privire la ce temperatură trebuie consumată, de fapt, băutura pe care cândva o serveau doar regii și înțelepții.

30 oct. 2023, 14:00
La ce temperatură se bea cafeaua, de fapt? Trucul secret care îi oferă o aromă intensă
La ce temperatură se bea cafeaua, de fapt?

La ce temperatură se bea cafeaua, de fapt? De regulă, cafeaua se prepară la 96 de grade celsius, însă temperatura de servire va fi cu mult sub cea de preparare.

Citește și Cea mai mare greșeală pe care o facem atunci când bem cafea! Lidia Fecioru: „Ne îmbolnăvește. E interzis!”

La ce temperatură se bea cafeaua, de fapt?

Până în prezent, există foarte puține dovezi care să demonstreze faptul că temperatura afectează gustul cafelei.

Cu toate acestea, există câteva studii care au arătat că temperaturile mai ridicate de servire atât pentru alimente, cât și pentru băuturi amplifică percepțiile de dulceață și amărăciune, pe când gustul de acru și sărat devine mai pronunțat la temperaturi mai scăzute.

Pe de altă parte, există unele studii care au descoperit că temperaturile mai ridicate pot diminua gustul și pot masca nuanțele delicate ale băuturii.

Astfel, conform studiilor menționate mai sus, pentru a accentua notele dulci și amărui ale cafelei, este necesară o temperatură mai mare de servire. Atenție! Dacă este prea mare temperatura vei anestezia capacitatea de a gusta cu adevărat cafeaua delicioasă.

Chiar dacă oamenii de știință nu au descoperit nici până astăzi care este temperatura ideală de servire a cafelei, comunitatea iubitorilor de cafea din lume a descoperit răspunsul.

Ei bine, potrivit lor, pentru a te bucura de un gust inedit, cafeaua ar trebui servită la aproximativ 82 – 85 de grade Celsius, nu mult sub temperatura standard de preparare. Însă, medicii nu prea sunt de acord cu această teorie deoarece spun că este o temperatură prea mare.

Conform medicilor, este bine să servești cafeaua atunci când aceasta are între 68 și 79 de grade. Temperaturile mai scăzute sunt mai bune pentru cafelele de calitate superioară.

Chiar dacă temperatura de 68 de grade ar putea părea una destul de scăzută pentru cafea, există unii oameni care susțin că și aceasta este de fapt prea mare.

Unii oameni afirmă că intervalul ideal pentru servirea cafelei este de 48-60 de grade. Aceștia susțin că cafeaua care are o temperatură de peste 65 de grade este mult prea fierbinte pentru ai simți aromele subtile.

Se pare că nimeni nu a descoperit până acum care este temperatura magică la care poate fi servită cafeaua astfel încât să te poți bucura de cele mai intense arome.

Însă, pentru a te bucura de o cafea cu adevărat aromată trebuie să ții cont de un lucru. O cafea bună începe întotdeauna cu boabe de cafea bune.

Astfel, alege întotdeauna cafea de specialitate, proaspăt prăjită, și depoziteaz-o corect pentru a-i menține prospețimea.

De asemenea, nu uita să alegi cu atenție metoda de preparare a cafelei, să folosești apă de calitate și să menții raportul corect între cafea și apă. Așa vei putea să te bucuri de cea mai bună cafea acasă.

 

 

Citește și Alimentele pe care nu ar trebui să le consumi niciodată la micul dejun. Când ar fi bine să bei cafeaua. Sfaturile profesorului Vlad Ciurea