Laszlo Borbely: Mergem mai departe. UDMR pregăteşte un proiect de lege privind autonomia teritorială

Publicat: Luni, 28 Octombrie 2013 12:33 // Actualizat: Luni, 28 Octombrie 2013 13:17 // Sursa: romaniatv.net

Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) pregăteşte un proiect de lege al autonomiei teritoriale, a anunţat luni, vicepreşedintele politic al formaţiunii, Laszlo Borbely, informează Agerpres.

Foto: mediafax

Afirmaţiile liderului UDMR au fost făcute luni, la RFI, în contextul marşului pentru autonomie teritorială care a avut loc duminică, în judeţul Covasna, şi despre care spune că a făcut să fie simţită 'solidaritatea în cadrul comunităţii maghiare'.

'În momentul de faţă noi lucrăm la un proiect de lege al autonomiei teritoriale, care va fi finalizat în două luni de zile, vom discuta şi cu ceilalţi, cei care evident sunt lângă noi, dar contează ca punctul nostru de vedere să fie clarificat şi atunci vom detalia toate elementele. Sunt în Tirolul de Sud, în alte zone, în Finlanda, exemple pozitive şi pot fi preluate, dar depinde de voinţa politică a majorităţii, este clar', a mai declarat Laszlo Borbely.

El a criticat faptul că legea minorităţilor naţionale este blocată de şapte ani în Parlament.

'Comunitatea maghiară e hotărâtă să demonstreze că aceste drepturi nu sunt împotriva altora, nu sunt împotriva majorităţii, că avem nevoie de mai multă autonomie. Vă spun numai un singur exemplu: acea lege a minorităţilor naţionale, care vorbeşte şi de autonomia culturală, e de şapte ani în Parlamentul României şi toate minorităţile o susţin, nu numai minoritatea maghiară. Vrem să avem un răspuns. De ce nu se doreşte de exemplu ca această lege să fie trecută de Parlament?', a subliniat liderul UDMR.

El a făcut referire şi la dorinţa de formare a unei regiuni de dezvoltare din cele trei judeţe în care predomină populaţia maghiară.

'În mai puţin de patru săptămâni am strâns în jur de 180 de mii de semnături pentru acel referendum privind regiunile de dezvoltare, deci să avem o regiune de dezvoltare formată din cele trei judeţe în secuime şi trei judeţe în vestul României. E mult şi înseamnă că oamenii când văd că e o cauză bună, că e o cauză care demonstrează puterea unei comunităţi, atunci sunt lângă noi', a explicat vicepreşedintele politic al UDMR.

Potrivit acestuia, mesajul UDMR este acela că nu se poate să nu se ţină cont de opţiunile unei comunităţi de peste 1,3 milioane de locuitori din România.

'Mesajul nostru este: nu puteţi să nu ţineţi cont de opţiunile unei comunităţi de peste 1,3 milioane de locuitori în România. Când vor putea fi decise toate aceste lucruri şi în Parlament, vom vedea, dar noi suntem optimişti', conchide liderul UDMR.

 

VEZI SI:

Miting de solidaritate cu marşul secuimii, organizat în apropierea ambasadei României din Budapesta

 

 

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
autonomie Laszlo Borbely minoritate proiect de lege teritoriala UDMR vicepreşedinte
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
15 dec 22:48
Răspunde | Votează email 0 email
Antonie
DACA FIECARE AR VREA AUTONOMIE,MOLDOVENII SUNT SI EI CATEVA MILIOANE,OLTENII LA FEL DOBROGENII ASIJDEREA ,UNDE AM AJUNGE ? CU CATEVA SUTE DE ANI IN URMA!CHIAR NU AI MINTE,LASZLO BORBELY.PARCA SI PE MATALE JUSTITIA A PUS OCHIUL !APUCI LA STANGA SA ABATI ATNETIA DE LA PACATELE D-TALE...ESTI CA SEPIA ,ARUNCI CERNEALA IN JUR... ADICA PROBLEMA CU AUTONOMIA ! VA VENI SI RANDUL D-TALE SA SPUI CAT BINE AI FACUT, IN PRIMUL RAND, CELOR DE ACEEASI ETNIE,CA BOGAT ESTI CAT NU INCAPE ...AI BANI SA CUMPERI TOATA COVSNA AIA .POATE ASTA SI URMARESTI,SA FII JUPANUL JUDETULUI COVASNA.DAR GANDUL DE ACASA ,NU SE POTRIVESTE CU CEL DIN TARG.
1
EUR
4.8396
RON
25 May
noapte 10 °
zi 20 °
Ultimele joburi adaugate
24 H