Laura Codruţa Kovesi a câştigat al treilea proces cu Inspecţia Judiciară

Fosta șefă a DNA Laura Codruța Kovesi a câștigat un nou proces cu Inspecția Judiciară, cea care a cerut sancţionarea ei acuzând-o că nu a respectat confidenţialitatea lucrărilor. Mai exact, este vorba de acuzații legate de dezvăluirea unor stenograme dintr-un dosar care viza dosarul familiei Cosma, acestea fiind probe în dosar. Decizia este definitivă.

RomaniaTV.net
02 iun. 2020, 14:15
Laura Codruţa Kovesi a câştigat al treilea proces cu Inspecţia Judiciară

Instanța supremă a respins marți recursul Inspecției Judiciare, care contestase decizia CSM din 24 iunie 2019. Atunci, Consiliul Superior al Magistraturii a respins acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară faţă de Laura Codruţa Kovesi, acuzată că nu a respectat confidenţialitatea lucrărilor şi a inserat într-un comunicat de presă pasaje din discuţii care vizau dosarul familiei Cosma.

„Respinge cererea de suspendare formulată de recurenta Inspecţia Judiciară. Respinge recursul formulat de recurenta Inspecţia Judiciară împotriva hotărârii nr. 5P din 24 iunie 2019, pronunţată de Consiliul Superior al Magistraturii – Secţia pentru Procurori în materie disciplinară, ca nefondat”, este decizia luată marți de instanța supremă.

Hotărârea este definitivă. Este al treilea proces câștigat de Kovesi cu Inspecția Judiciară.

Predoiu: Se aude „o tăcere asurzitoare” în CSM despre faptul că Laurei Codruţa Kovesi i-au fost încălcate drepturile

Laura Codruţa Kovesi a câştigat procesul la CEDO împotriva României. Fosta şefă a DNA a contestat decizia de revocare din funcţie

Laura Codruţa Kovesi a câştigat la CEDO procesul prin care a contestat decizia de revocare din funcţia de procuror-şef al DNA. Judecătorii CEDO susţin că România a încălcat drepturile procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, prin revocarea acesteia din funcţie înainte de încheierea mandatului.

„Art 6 (civil). Accesul la proces. Imposibiltiatea procurorului-şef de a contesta eficient încheierea prematură a mandatului. Nu au fost întrunite ambele condiţii ale testului Eskelinen. Lipsa controlului judiciar al legalităţii deciziei de revocarea, nefiind în interesul Statului. (….) Subminarea a dreptului esenţial al accesului la un proces echitabil.

Articolul 10. Libertatea de exprimare. Închierea prematură a mandatului procurorului-şef ca urmare a criticării reformelor legislative. Măsura atacată care nu urmăreşte un scop legitim. Criticile în contextul dezbaterii în interes public, nu conţine atacuri la adresa sistemului judiciar” precizează CEDO.

Judecătorii CEDO au constatat, cu unanimitate, că procurorului şef al Parchetului European i-au fost încălcate dreptul la un proces echitabil şi dreptul la liberă exprimare.

Citeşte aici întreaga decizie a CEDO.